Дәм қабық (корица) қосылған бисквит
Категориясы: Тағам
Бұл тағам шайқалған қамырдан жасалады да арасына дәм қабық салынады.
Қатырған жұмыртқа қоспасы мен қант универсалды машинамен әбден шайқалады да (30-40 минут бойы) үстіне ұн салынады. Содан соң біркелкі масса алынғанша тез-тез араластырылады. Иленіп болған қамырдың ылғалдылығы 35-37 процент болуға тиіс.
Дайын болған қамыр сол бойда мөлшері 200 х 200 миллиметр қаңылтыр формаға салынады, оған алдын-ала қағаз төселіп қойылады. Әуелі қамырмен форманың жартысы, содан соң үштен бір бөлігі толтырылады да қамырдың бетіне қалың және біркелкі етіліп ұнталған дәм қабық (шамамен формадағы қамыр массасының 2,5-3,0 процентіндей) себіледі. Содан соң тағы да форманың 1/2-1/3 бөлігіндей қамыр салынады.
Әр формадағы қамырдың бетіне шамамен қамыр массасының 2,5-3,0 процентіндей туралған бадам дәні себіледі.
Бадам сеуіп болысымен қамыр шөгіп кетпес үшін температура 180-200 градусқа жеткізіледі де, 35-45 минут бойы бірден пісіріледі.
Пісіріп болған соң ішіне қағаз төселген астаушаларға салқындатылған бисквит салынады.
Бір килограмм бисквит жасауға 347,8 грамм жоғары сортты ұн, 347,8 грамм құм шекер, 521,7 грамм жұмыртқа қоспасы, арасына салатын 10,4 грамм дәм қабық, кептірілген, тазартылып, туралған 34,8 грамм бадам (бұл 41,7 грамм тазартылмаған бадамға тең) жұмсалады. Бұл бадаммен тағамның беті әсемделеді.
Дайын бисквиттің формасы төрт бұрышты, түсі ашық қоңыр, бетіне ұнтақталған бадам себілген. Ылғалдылығы – 22-24 процент.
Жарияланған-2016-03-15 15:58:42 Қаралды-3398
ТӘУЕКЕЛ ХАН
Тәуекел хан (т.ж.б. - 1598 ж.) Қазақ хандығын құрушы Жәнібек ханның ұрпағы болып келеді. Ол - Хақназар ханнан соң аз ғана уақыт хан болған Шығай ханның ұлы. Тәуекел он жылдан астам (1586-98 жж.) хан тағында отырды. Оның билігі кезінде Қазақ хандығы Сібір
МҰНАЙ ЖӘНЕ ГАЗ ӨНДІРУ
Мұнай - Жер шарының шөгінді қабатында таралған жанғыш майлы сұйық зат. Түсі ашық қоңырдан қараға дейін өзгеретін мұнай жер бетінен 1,2-2,0 км-ден 5-15 км және одан да тереңде жатады. Ол газ тәрізді көмірсутектерімен бірге түзіліп, бірге жүреді. Сондықтан
ҚОЙ - КӨШПЕЛІ ҚАЗАҚ ӨМІРІНДЕ ӨМІРІНІҢ АЖЫРАМАС БӨЛШЕГІ
Ежелден қазақ халқы көшпелі ғұмыр кешті. Мал мен оның өнімдері көшпелі өмірде аса қолайлы игілікке саналды.
ҚАНТ АЛЫНАТЫН АҒАШТЫ БІЛЕСІҢДЕР МЕ?
Біздің түсінігімізше қант - қант қызылшасынан немесе қант қамысынан алынатыны белгілі. Ал, ағаштан қант жасалатыны бізге онша таныс емес. Ол қандай ағаш, қайда өседі, қант қалай алынады және т.б.? Ғалымдар үйеңкінің 150-ден астам түрі бар деп есептейді.
ӘСІП ДАЙЫНДАУ ТӘСІЛІ
Әсіп дайындау үшін қойдың ішегі бірнеше рет жылы су жүгіртіліп тазартылады. Ақырында тұзды су жүгіртіледі.
ИМРЕССИОНИСТЕР
Өткен ғасырдың екінші жартысында Францияда қаулап бір топ жас суретшілер шықты. Олар бұрын-соңды көрмегенді істеп, өз шығармаларын шеберханада емес, өзен жағасында, далада, орман ішінде, шалындықта ашық аспан астында тұрып салатын әдет шығарды.