UF

БАЙҚАЛ ЖӘНЕ ҚАРАТАУ ТОМАҒА ШӨБІ

Категориясы: Өсімдікті


БАЙҚАЛ ЖӘНЕ ҚАРАТАУ ТОМАҒА ШӨБІ – ШЛЕМНИК БАЙКАЛЬСКИЙ И КАРАТАУСКИЙ

Байкал томаға шөбі – биіктігі 35 сантиметрге жуық, көп жылдық, шөп тектес өсімдік. Тамыры ұзын әрі жуан, етті. Сабақтарының төменгі жағы қызғылт түсті, төрт қырлы, бұтақтары көп. Жапырақтары қарама-қарсы орналасқан, сағақтары қысқа немесе отырмалы, жұмыртқа тәрізді сопақша келген, шеттері бүтін. Гүлдері қос ерінді, көкшіл түсті, сабақтарының жоғарғы жағында бір жағына қарай қисайып, шоғырланып тұрады. Гүл тостағаншасының түктері бар. Маусым-тамыз айларында гүлдейді, жемісі тамыз айында піседі, ол дөңгелектеу келген қара түсті төрт жаңғақшадан тұрады. Тау етектерінде, тастақты беткейлерде, далалы аймақтарда, төбелердің баурайында, құмды жерлерде өседі. Дәрі жасау үшін өсімдіктің тамыр сабағы және тамыры пайдаланылады. Құрамында байкалин, байкелеин, скутелярин, вагонин, илік заттар, смола бар.

Байкал және Қаратау томаға шөбінен жасалған дәрілердің қан тамырларын кеңейтетін, қан қысымын төмендететін, нерв жүйесін тыныштандыратын, жүрек бұлшық еттерінің күшін көбейтіп, соғуын қалыпқа келтіретін, ішектің қабырғаларындағы бұлшық еттердің тырысып қалғанын жазатын қасиеттері бар. Осыған байланысты томаға шөп гипертония ауруын емдеу үшін, сонымен қатар нерв жүйесі қажығанда, ұйқы қашқанда қолданылады. Қояншық ауруын және ревматизмге байланысты ми тамырларының, жүрек бұлшық еттерінің қабынуын емдейді. Жөтел басатын қасиетіне байланысты өкпе және бронх қабынғанда, көкжөтелге қарсы қолданылады. Нерв жүйесін тыныштандыратын әсері жөнінен аты аталған томаға шөптер дәрілік шүйгіншөптен әлдеқайда күшті.


Дәріні дайындау және қолдану тәсілі. Өсімдіктің тамыр сабағының 25 грамын 100 мл спиртке салып 8-10 күн тұндырады да, 25 тамшыдан күніне 3 рет тамақтан жарты сағат бұрын ішеді.

  Жарияланған-2016-07-13 15:14:55     Қаралды-193

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

БАДАМБУРА

...

Самса түрінде ішіне бадам салынған қамырдан жасалған тағам осылай аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАҒАМ ДАЙЫНДАУҒА ӨНІМДЕРДІҢ ӨЛШЕМ МӨЛШЕРІ

...

Тағам әзірлеу үшін көптеген үйде арнвйы таразы бола бермейді. Оның үстіне бір тағамға жаратылатын бүкіл өнімді таразыға тартып жату – уақыттың жауы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШЫМКЕНТ НУГАСЫ

...

Кептірілген алма жақсылап іріктеліп, жылы сумен жуылады. Суы сорықтырылады. Содан соң пышағының диаметрі 4-5 миллиметр ет тартатын машинкадан өткізіледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ХАЛВАЙТАР

...

Ұннан жасалған сүйық алуа осылай деп аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАЙЫРҒЫ ҚАЗАҚ ӨЛШЕМДЕРІ

...

Ертеректе Шығыс елдерінде ұзындық өлшемдері ретінде адамның дене бөліктерінің өлшемі негізге алынған. Ол өлшем бірліктерін елі, тұтам, қарыс, сүйем, кез, сай кез, құлаш, шақырым деп атаған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МҮКЖИДЕКТЕН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

...

Мүкжидектің құрамында қант көп, лимон, бензой және хинин қышқылдары, пектин заттары, бояу заттары, С витамині бар. Халықтық медицинада - мүкжидек экстракты, сиробы, шырыны безгек ауруларымен ауырған адамның температурасын төмендетуге, құрқұлақ ауруын емде

ТОЛЫҒЫРАҚ »