UF

Кейбір бақалардың шаштары бар

Категориясы: Жануарлар


 

Шашты бақа — қосмекенді пискунья тұқымдасына жатады. Бұл түрінің аты қиқым терілердің («шаштардың» )бір-біріне тығыз орналасқандығынан пайда болған, олар аталығында көбею кезінде пайда болады.  Бұл түрінің ерекшелігі бүйілердің сүйектерін сындыруға және оларды кішкентай тырнақтар түзей отырып тері арқылы шығаруға қабылетті болып табылады.

 

Шашты бақаның ұзындығы орташа 11 см жетеді, соның өзінде аталықтары аналықтарынан едәуір үлкен. Түсі зәйтүнді жасылдан қоңыр түске дейін болады, көздерінің арасында және арқасында қара сызықтар бар. Бақа қысқа, дөңгелек тұмсығы бар жалпақ басты болып келеді. Танауы танауынан жақын жерге қарағанда көздеріне жақын орналасқан, көздерінің тігінен орналасқан қарашықтары бар. Дабыл жарғағының диаметрі шамамен көзінің көлемінің жартысындай.

Шашты бақаның және оның тұқымдас түрлерінің ерекшелігі тырнақтарының пайда болуы болып табылады. Осындай мүйізді қосалғылардың, мысалы, типыл тебіңгі бақадағыдай   (Xenopus laevis) шашты бақада ондай жоқ. Бұның орнына оларды бақалар  аяқтарындағы саусақтарының сүйектерін сындыра отырып және оларды аяқтарының саусақтарына батыра отырып белсенді түрде түзеді. Осының нәтижесінде пайда болған өткір тырнақтар шын мәнісінде, бәрінен бұрын, потенциалды жыртқыштардан қорғану қызметін атқарады. 

  Жарияланған-2015-09-17 01:40:31     Қаралды-1755

Мәлімет сізге көмек берді ма

КОНЬКИ МҰЗДА СЫРҒАНАЙДЫ АЛ ЕДЕНДЕ НЕГЕ СЫРҒАНАМАЙДЫ?

...

Сен аяғыңа коньки байлап жатып, оның мұз бетінде сырғанауы табиғат заңдарымен толық үйлесетіні жөнінде ойланып бас қатырмайсың да.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ӨРІКТЕН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

...

Жемісінің құрамында каротин (А провитамині), А1, В1, В2, С, Р, РР витаминдері, қант, алма, лимон қышқылдары, 24,9% протеин, 40% май, илік заттары болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖЕМІС ҚОСЫЛҒАН СҮЗБЕ

...

Сарымайға қант қосу керек. Үгілген ірімшік, жүзім, кептірілген өрік, қуырып, ұнтақталған жаңғақ, ванилин қоса отырып, ағарғанша езіледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚ ПЕН ЖҮЗІМНЕН ЖАСАЛҒАН ДОМАЛАҚ

...

Тазартылып, қуырылған грек жаңғағы, іріктеліп, жуылып кептірілген жүзім (сүйегінен арылтылған) және кепкен нан ет тартатын машинадан екі рет өткізіледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚҰЛМАҚ – УЛЫ ӨСІМДІК

...

Халық медицинасында құлмақты тамаққа тәбетті арттыру үшін, асқазанның қабынуын, іш өткенді емдеу үшін пайдаланады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БИДАЙ-ЖҮГЕРІ БӨЛКЕЛЕРІ

...

Сүттен, бидай ұнынан және ашытқыдан қамыр (ашытқы), жүгері ұнынан, судан және тұздан қайнатпа дайындалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »