UF

Кейбір бақалардың шаштары бар

Категориясы: Жануарлар


 

Шашты бақа — қосмекенді пискунья тұқымдасына жатады. Бұл түрінің аты қиқым терілердің («шаштардың» )бір-біріне тығыз орналасқандығынан пайда болған, олар аталығында көбею кезінде пайда болады.  Бұл түрінің ерекшелігі бүйілердің сүйектерін сындыруға және оларды кішкентай тырнақтар түзей отырып тері арқылы шығаруға қабылетті болып табылады.

 

Шашты бақаның ұзындығы орташа 11 см жетеді, соның өзінде аталықтары аналықтарынан едәуір үлкен. Түсі зәйтүнді жасылдан қоңыр түске дейін болады, көздерінің арасында және арқасында қара сызықтар бар. Бақа қысқа, дөңгелек тұмсығы бар жалпақ басты болып келеді. Танауы танауынан жақын жерге қарағанда көздеріне жақын орналасқан, көздерінің тігінен орналасқан қарашықтары бар. Дабыл жарғағының диаметрі шамамен көзінің көлемінің жартысындай.

Шашты бақаның және оның тұқымдас түрлерінің ерекшелігі тырнақтарының пайда болуы болып табылады. Осындай мүйізді қосалғылардың, мысалы, типыл тебіңгі бақадағыдай   (Xenopus laevis) шашты бақада ондай жоқ. Бұның орнына оларды бақалар  аяқтарындағы саусақтарының сүйектерін сындыра отырып және оларды аяқтарының саусақтарына батыра отырып белсенді түрде түзеді. Осының нәтижесінде пайда болған өткір тырнақтар шын мәнісінде, бәрінен бұрын, потенциалды жыртқыштардан қорғану қызметін атқарады. 

  Жарияланған-2015-09-17 01:40:31     Қаралды-492

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ҚАЗАНАҚ - ДИЗЕНТЕРИЯҒА ҚАРСЫ

...

Қазанақ – қысы-жазы көгеріп тұратын, биіктігі 1 метрге дейін жететін, бас айналдырып, кісіні есеңгіретіп тастайтындай күшті иісі бар өсімдік.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАНТ ЧУРЧХЕЛАСЫ

...

Қант сірне мен агарға қосылып, ылғалдылығы 20 процентке жеткенше қайнатылады да сілікпе массасы дайындалады. Оған жүгері крахмалы қосылады. Ром эссенциясы мен ванилин қосылып, хош иіс береді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Бал қандай болуы керек?

...

Шығыстың кейбір тағамдарын жасағанда оларға өзіндік дәм және хош иіс беру үшін бал қолданылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СҮМӘЛЛӘК

...

Бидайды су себелеп дымқылдап, үш күндей жауып қойып өндіру керек. Сол аздап өнген бидайдың 2-3 сантиметрдей көгі кесіліп тасталады да, қалған ақ түсті дәні жиналып алынып үстіне су салып езіледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚОЙБҮЛДІРГЕННЕН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

...

Қойбүлдіргеннің жидегі - бағалы тағамның бірі. Оның құрамында адам денсаулығына қажетті заттар көп. Жидегінің хош иісі, тәтті дәмі болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАДАМ-НОХУТ

...

Бұл - алма және өрік пюресін қайнатып, крахмалға құлпынай формалы етіп салынған және бадамның ұсақтап туралған массасына аунатып алынған тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »