ИТМҰРЫН ҚАЙНАТПАСЫ
Категориясы: Тағам
Итмұрынның кепкен жемістері іріктелінеді. Тазаланып жұылып, ұсақтап тұрайды да үстіне қайнаған су құйылып, ыдыстың қақпағы жабылып, 10-12 сағат бойы тұндырылып қойылады. Содан соң сүзіледі. Тұнбаға қант қосып қыздырылады да желатин салынып, лимон қышқылы қосылады да, қайнатылып, 30-35 градусқа дейін салқындатылады. Қоспа біркелкі көпіршіген масса алынғанша шайқалады.
Дайын болған қайнатпа ыдыстарға құйылып, салқындатылады. Дастарқанға қойылар алдында оның үстіне қандай да болмасын жеміс шырынын құюға болады.
Бұған итмұрынның кептірілген 50 грамм жемісі, 160 грамм құм шекер, 1 грамм лимон қышқылы, 30 грамм желатин және 800 грамм су жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-15 18:18:55 Қаралды-5679
ДИУАНИ ХИКМЕТ

«Диуани Хикмет» («Ақыл кітабы») - Қожа Ахмет Иасауидің сопылықты (суфизм) жыр еткен әдеби шығармасы. Қожа Ахмет Иасауи қазақ даласында ислам дінінің нығаюына зор ықпал жасаған ғұлама, әулие адам болған. Шамамен 1093 жылы (кейбір деректерде 1041, 1103 жыл
СЕЛ

Сел - тау өзендерінің арнасында кенеттен пайда болатын, су деңгейі күрт көтерілген және құрамында қатты материалдар (тау жыныстарының қираған өнімдері) көп уақытша тасқын. Сел ұзақ жауған күшті нөсер жауын, мұздың күрт еруі нәтижесінде, өзен арнасына тау
ІЛЕ АЛАТАУЫ ҰЛТТЫҚ ТАБИҒАТ САЯБАҒЫ

Іле Алатауы ұлттық табиғат саябағы - Алматы қаласы іргесіндегі Алматы тау жотасында орналасқан. Саябақ табиғи кешендерді, жануарлар мен өсімдіктердің сирек кездесетін түрлерін қорғау мақсатында 1996 жылы құрылған.
ҒАЛЫМДАРДЫҢ ӨМІР ТУРАЛЫ ҚЫЗЫҚТЫ ДЕРЕКТЕР

Ғалымдар ең алдымен әлемді өзгерткен ұлы идеялардың авторлары ретінде танымал.
ҰЛТТЫҚ ОЮ-ӨРНЕКТЕР

Әдемілік пен әсемдікке құштарлық адамзатқа тән. Көркем бұйымдармен зәулім ғимараттар көңіл-күйді көтеріп, жанды сергітеді. Ежелгі адамдар жын-шайтаннан қорғану және өзін-өзі сәндеу үшін тәндерін нақыштап, киімдерін әшекейлеп, үйлеріне тұмар іліп қойган. О