ШЫМКЕНТ НУГАСЫ
Категориясы: Тағам
Кептірілген алма жақсылап іріктеліп, жылы сумен жуылады. Суы сорықтырылады. Содан соң пышағының диаметрі 4-5 миллиметр ет тартатын машинкадан өткізіледі. Қазанға қант салынып, су қосылады, араластыра отырып, қою шырын пайда болғанша қайнатылады. Содан соң ұнтақталған алма салынып, 2-3 минут бойы араластырылады. Бұдан кейін қазанға жүзім салынып (оның езілген не тұтас күйінде болуы да мүмкін), лимон қышқылы құйылады. Бұл масса мұқият араластырылады. Салқындап, температурасы 90 градусқа жеткенде оған жеміс эссенциясы қосылып, формаларға құйылады. Формаларға алдын-ала қағаз төселіп қойылады немесе қант себіледі.
Осы процестер аяқталғаннан кейін массаның бетін тегістеп, тағы да қант себу керек. Содан соң 1-2 сағат ұстап, мөлшерін 25 х 25 мм етіп кесіп қант себіледі.
Шикізат әркімнің қалауынша алынады.
Жарияланған-2016-03-15 17:02:46 Қаралды-1553
ЭЙЕРКИХЕЛАХ

Бөлке жасалатын қамырдан қиғаш төрт бұрышталып пісіріліп, жұмыртқаның сары уызы жағылған тағам осылай аталады.
ШОЛАҚ БҰЛАҚ ҮҢГІРІ

Қазақстандағы осы уақытқа дейін белгілі болған үңгірлердің ішіндегі ең үлкенінің бірі - Қарағанды облысының Егіндібұлақ ауданындағы «Шолақ бұлақ» үңгірі. Ол «Арқалық» ауылындағы Едірей тауының ішінде.
ҚҰР

Кұр - орман құсы. Қазақстанда кұр, ак құр, тундра құры, сұр құр, меңіреу құр деген түрлері кездеседі. Ұяларын көбіне қайың ағашына салады. Кұрлар тобы қыс бойы бірге жүреді. Көктемнің басында бір-бірінен бөлініп, ерекше құрқылдап қораздана бастайды.
ҚАЗАҚТЫҢ ТӘТТІ МАҢЫЗЫ (КРЕМ)

Қант суға ерітіліп, 20-30 минут бойы қою шырын пайда болғанша қайнатылады.