UF

ҚЫТЫРЛАҚ

Категориясы: Тағам


I түрі

Ун, сүт, жұмыртқа және қанттан қатты тұщы қамыр иленеді. Ол жұқалап жайылып, арнаулы кескішпен дөңгелектеліп кесіледі де қыздырылған майға ашық сары түске енгенше қуырылып пісіріледі.

Бул тағамды жасауға 4 стакан ұн, жарты стакан сүт, 2 жұмыртқа, стаканның 1/3 бөлігіндей қант, тортасынан айырған сарымай немесе өсімдік майы (2-3 стакан) жұмсалады.

II түрі

Мұны жасауға 3 стакан ұн, 2 ас қасық құм шекер, 1,5 стакан сүт, 3 ас қасық қаймақ, үш жұмыртқаның сары уызы, шай қасықтың 1/4 бөлігіндей тұз, жарты стакан қант ұлпасы, стаканның 1/3 бөлігіндей ұнтақ ванильді қант, қуыру үшін 500 грамм май жұмсалады.

III түрі

Мұны жасауға 3 стакан ұн, 1,5 стакан сүт, 50 грамм сарымай, төрт орташа жұмыртқаның сары уызы, 1 ас қасық арақ немесе коньяк, жарты шай қасық тұз, 1,5 стакан қант ұлпасы, стаканның 1/3 бөлігіндей ұнтақ ванильді қант, қуыруға арналған 500 грамм май жұмсалады.

IV түрі

Бұған 3 стакан ұн, 1,5 стакан сүт, 25 грамм сарымай, үш жұмыртқаның сары уызы, стаканның 1/3 бөлігіндей ұнтақ ванильді қант, 2 ас қасық қойылтылған сүт, шай қасықтың 1/4 бөлігіндей тұз, жарты стакан қант ұлпасы, қуыруға арналған 500 грамм май жұмсалады.

Соңғы үш қытырлақтың дайындалу технологиясы бірдей. Мәселен еленген ұн мен басқа алынған өнімдерден (қант ұлпасы мен ванильді қанттан басқасы) қою қылып қамыр иленеді. Ол 10-15 минут «тынықтырылады» да, столға салынып, оқтаумен 1,5-2,0 миллиметр қалыңдықта жайылады да стаканның кенересімен немесе арнаулы кескішпен дөңгелектеп кесіледі. Пісіру алдында тағы да бір рет жайылады. Содан соң қатты қайнап жатқан майға дөңгелектер бір-бірлеп салынып пісіріледі. Оларды майға кепсермен батырып тұру керек. Қытырлақтар ашық сары түске енгенше қуырылады.

Дайын болған қытырлақ ракушка сияқты болады. Оның үстіне ванильді қантпен араластырылған қант ұлпасы себіледі.

Егер қытырлақ қуыруға май аздық етсе, тағамның формасы өзгертіледі, яғни жұқалап жайылған қабат ені 3-4 сантиметр, ұзындығы 10-12 сантиметр болатындай етіліп, жолақтап тілінеді. Содан соң түйіндеп байланады. Ортасы кесіліп, бір жағы арасынан өткізіледі немесе бантик сияқты етіп байланады.

Қытырлақты гүл формалы етіп те жасауға болады. Бұл үшін олар дөңгелектеп кесіледі де бір-бірінің үстіне үшеуін салады. Олар ортасына белок жағылып ұстатылады. Гүлдер ерітілген майға батырылып, ортасынан үшкір таяқшамен бастырылады. Сөйтіп оны пісіп болғанша осылай ұстап тұру керек.

  Жарияланған-2016-03-03 17:36:57     Қаралды-5768

Мәлімет сізге көмек берді ма

ҚАРА АЛХОРЫ САМБУГЫ

...

Әбден жуылған қара алхорының үстіне салқын су қуйылып, бір-екі сағат қойылады да сол суға салынған күйінде бұқтырылып, қайнатылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАЙЫҚ

...

Жайық өзені Орал тауларының оңтүстігінен басталады. Жалпы ұзындығы - 2428 км. Қазақстандағы ұзындығы - 1082 км. Жайық өзені туралы деректер грек, рим жылнамаларында Дайкс, Ликос, ал орыс жазбаларында 1775 жылға дейін Яик атауымен берілген.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖЫЛТЫРАТЫЛҒАН ГРЕК ЖАҢҒАҒЫ

...

Бұл - грек жаңғағының марципанмен желімделіп, карамель массасымен жылтыратылған ортасынан қаққа бөлінген екі жартысынан тұратын кәмпит.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МЕЙІЗ ЖӘНЕ ЖАҢҒАҚ САЛЫНҒАН РУЛЕТ

...

Тоқаш пісіруге арналған дайын ашыған қамыр 1,0-1,5 сантиметр қалыңдықта жайылып, шылқытып сарымаймен майланады, үстіне қант және ірілеу етіп ұнтақталған жаңғақ қосылған жүзім себіледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТОҚАШ-ПАХЛАВА

...

Бұл - ішіне жаңғақ салып, май мен бал сіңірілген, ашытылған қамырдан жасалған тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СУ ТАСҚЫНЫ ДЕГЕНІМІЗ НЕ?

...

Су тасқыны - дегеніміз құрғақ жердің едәуір бөлігін судың уақытша басуы. Пайда болу себептеріне байланысты су тасқынынын шартты түрде үш топқа бөлуге болады

ТОЛЫҒЫРАҚ »