UF

ҚЫТЫРЛАҚ

Категориясы: Тағам


I түрі

Ун, сүт, жұмыртқа және қанттан қатты тұщы қамыр иленеді. Ол жұқалап жайылып, арнаулы кескішпен дөңгелектеліп кесіледі де қыздырылған майға ашық сары түске енгенше қуырылып пісіріледі.

Бул тағамды жасауға 4 стакан ұн, жарты стакан сүт, 2 жұмыртқа, стаканның 1/3 бөлігіндей қант, тортасынан айырған сарымай немесе өсімдік майы (2-3 стакан) жұмсалады.

II түрі

Мұны жасауға 3 стакан ұн, 2 ас қасық құм шекер, 1,5 стакан сүт, 3 ас қасық қаймақ, үш жұмыртқаның сары уызы, шай қасықтың 1/4 бөлігіндей тұз, жарты стакан қант ұлпасы, стаканның 1/3 бөлігіндей ұнтақ ванильді қант, қуыру үшін 500 грамм май жұмсалады.

III түрі

Мұны жасауға 3 стакан ұн, 1,5 стакан сүт, 50 грамм сарымай, төрт орташа жұмыртқаның сары уызы, 1 ас қасық арақ немесе коньяк, жарты шай қасық тұз, 1,5 стакан қант ұлпасы, стаканның 1/3 бөлігіндей ұнтақ ванильді қант, қуыруға арналған 500 грамм май жұмсалады.

IV түрі

Бұған 3 стакан ұн, 1,5 стакан сүт, 25 грамм сарымай, үш жұмыртқаның сары уызы, стаканның 1/3 бөлігіндей ұнтақ ванильді қант, 2 ас қасық қойылтылған сүт, шай қасықтың 1/4 бөлігіндей тұз, жарты стакан қант ұлпасы, қуыруға арналған 500 грамм май жұмсалады.

Соңғы үш қытырлақтың дайындалу технологиясы бірдей. Мәселен еленген ұн мен басқа алынған өнімдерден (қант ұлпасы мен ванильді қанттан басқасы) қою қылып қамыр иленеді. Ол 10-15 минут «тынықтырылады» да, столға салынып, оқтаумен 1,5-2,0 миллиметр қалыңдықта жайылады да стаканның кенересімен немесе арнаулы кескішпен дөңгелектеп кесіледі. Пісіру алдында тағы да бір рет жайылады. Содан соң қатты қайнап жатқан майға дөңгелектер бір-бірлеп салынып пісіріледі. Оларды майға кепсермен батырып тұру керек. Қытырлақтар ашық сары түске енгенше қуырылады.

Дайын болған қытырлақ ракушка сияқты болады. Оның үстіне ванильді қантпен араластырылған қант ұлпасы себіледі.

Егер қытырлақ қуыруға май аздық етсе, тағамның формасы өзгертіледі, яғни жұқалап жайылған қабат ені 3-4 сантиметр, ұзындығы 10-12 сантиметр болатындай етіліп, жолақтап тілінеді. Содан соң түйіндеп байланады. Ортасы кесіліп, бір жағы арасынан өткізіледі немесе бантик сияқты етіп байланады.

Қытырлақты гүл формалы етіп те жасауға болады. Бұл үшін олар дөңгелектеп кесіледі де бір-бірінің үстіне үшеуін салады. Олар ортасына белок жағылып ұстатылады. Гүлдер ерітілген майға батырылып, ортасынан үшкір таяқшамен бастырылады. Сөйтіп оны пісіп болғанша осылай ұстап тұру керек.

  Жарияланған-2016-03-03 17:36:57     Қаралды-1671

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

Намыс жеңістен де маңызды

...

Бұл оқиға 2012 жылы желтоқсанда болды. Испанияның Наварра провинциясында күшті атлеттер мен тұлғалы жүлделі қордың қатысуымен ірі халықаралық жарыстар болған. Бірақ, бұл сайыстар тарихқа тіпті үздік спорттық жетістіктермен келмеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МАМЛЮКТЕР - КІМ ОЛАР?

...

МАМЛЮКТЕР (араб.- ақ құлдар, еріксіздер) - түрік, грузин, черкес, Египеттегі басқа да кавказ халықтарынан шыққан әскери-құлдар

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖҰМЫРТҚА МЕН СҮТТЕН ЖАСАЛҒАН СІЛІКПЕ

...

Қантқа қосып араластырылған жұмыртқаның сары уызы қайнатылған жылы сүтпен бірте-бірте ерітіліп, ыстың суға қойылады да, ұдайы араластырыла отырып, аздап қоюландырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТЕЙГЛАХ

...

Бұл - қантқа салып қуырған жаңғақтарға ұқсайтын, домалақтап пісіріліп қант пен балға салып қуырылған ұннан жасалатын тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАҢҚУРАЙ – БЕЗЕУДІ ЕМДЕЙДІ

...

Таңқурай таулы беткейлерде, бұталардың арасында, тасты жерлерде, сирек ормандардың арасында өседі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЗЫМЫРАН АСПАНҒА АТЫЛДЫ

...

Зымыран - әзірше Жердегі ең жедел транспорт. Мұның себебі зымыраның двигателі ерекше - реактивті болғандықтан.

ТОЛЫҒЫРАҚ »