UF

ҚЫТЫРЛАҚ

Категориясы: Тағам


I түрі

Ун, сүт, жұмыртқа және қанттан қатты тұщы қамыр иленеді. Ол жұқалап жайылып, арнаулы кескішпен дөңгелектеліп кесіледі де қыздырылған майға ашық сары түске енгенше қуырылып пісіріледі.

Бул тағамды жасауға 4 стакан ұн, жарты стакан сүт, 2 жұмыртқа, стаканның 1/3 бөлігіндей қант, тортасынан айырған сарымай немесе өсімдік майы (2-3 стакан) жұмсалады.

II түрі

Мұны жасауға 3 стакан ұн, 2 ас қасық құм шекер, 1,5 стакан сүт, 3 ас қасық қаймақ, үш жұмыртқаның сары уызы, шай қасықтың 1/4 бөлігіндей тұз, жарты стакан қант ұлпасы, стаканның 1/3 бөлігіндей ұнтақ ванильді қант, қуыру үшін 500 грамм май жұмсалады.

III түрі

Мұны жасауға 3 стакан ұн, 1,5 стакан сүт, 50 грамм сарымай, төрт орташа жұмыртқаның сары уызы, 1 ас қасық арақ немесе коньяк, жарты шай қасық тұз, 1,5 стакан қант ұлпасы, стаканның 1/3 бөлігіндей ұнтақ ванильді қант, қуыруға арналған 500 грамм май жұмсалады.

IV түрі

Бұған 3 стакан ұн, 1,5 стакан сүт, 25 грамм сарымай, үш жұмыртқаның сары уызы, стаканның 1/3 бөлігіндей ұнтақ ванильді қант, 2 ас қасық қойылтылған сүт, шай қасықтың 1/4 бөлігіндей тұз, жарты стакан қант ұлпасы, қуыруға арналған 500 грамм май жұмсалады.

Соңғы үш қытырлақтың дайындалу технологиясы бірдей. Мәселен еленген ұн мен басқа алынған өнімдерден (қант ұлпасы мен ванильді қанттан басқасы) қою қылып қамыр иленеді. Ол 10-15 минут «тынықтырылады» да, столға салынып, оқтаумен 1,5-2,0 миллиметр қалыңдықта жайылады да стаканның кенересімен немесе арнаулы кескішпен дөңгелектеп кесіледі. Пісіру алдында тағы да бір рет жайылады. Содан соң қатты қайнап жатқан майға дөңгелектер бір-бірлеп салынып пісіріледі. Оларды майға кепсермен батырып тұру керек. Қытырлақтар ашық сары түске енгенше қуырылады.

Дайын болған қытырлақ ракушка сияқты болады. Оның үстіне ванильді қантпен араластырылған қант ұлпасы себіледі.

Егер қытырлақ қуыруға май аздық етсе, тағамның формасы өзгертіледі, яғни жұқалап жайылған қабат ені 3-4 сантиметр, ұзындығы 10-12 сантиметр болатындай етіліп, жолақтап тілінеді. Содан соң түйіндеп байланады. Ортасы кесіліп, бір жағы арасынан өткізіледі немесе бантик сияқты етіп байланады.

Қытырлақты гүл формалы етіп те жасауға болады. Бұл үшін олар дөңгелектеп кесіледі де бір-бірінің үстіне үшеуін салады. Олар ортасына белок жағылып ұстатылады. Гүлдер ерітілген майға батырылып, ортасынан үшкір таяқшамен бастырылады. Сөйтіп оны пісіп болғанша осылай ұстап тұру керек.

  Жарияланған-2016-03-03 17:36:57     Қаралды-2978

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

БІРЖАН-САРА ОПЕРАСЫ

...

Опера тұңғыш рет 1946 жылы 7 қазанда Қазақтың Абай атындағы мемлекеттік опера және балет театрында қойылды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

14 ТҮРЛІ ПАЙДАЛЫ ТОСАПТАР (СИРОП)

...

Тосап қайнату үшін мөлшері бірдей, ұсақтау қызыл помидорлар іріктеледі. Ол үшін жарақатталған, езілгендері алынып тасталынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БЕХИ ДУЛМА (ЖАҢҒАҚ ҚОСЫЛҒАН АЙВА)

...

Піскен айва жемісінің түктері алынып тасталып, ортасы дәнімен алынады да салқын сумен шайылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШОКОЛАДТАЛҒАН ҚАРА АЛХОРЫ (қараөрік)

...

Қара алхоры жылы суға жақсылап жуылып, қант шырынына жібітіледі де, елекке салып суы сорғытылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Жеміс-жидектерді өңдеп алынатын өнімдер

...

Пюре - аздап қайнатылған және қорға арналған жеміс- жидек өнімдері, оның тек бір ғана түрінен жасалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ДОСПАМБЕТ ЖЫРАУ

...

Доспамбет жырау - қазақтың белгілі ақыны әрі қолбасшысы. XV ғасырдың 90-шы жылдары Азау қаласында (қазіргі Ростов облысында) дүниеге келген. Ол Кіші Ноғай ордасының әскери шонжарлар отбасынан шыққан.

ТОЛЫҒЫРАҚ »