UF

ШАҚ-ШАҚ

Категориясы: Тағам


I түрі

Үн, сүт, қант, жұмыртқа, аздап арақ қосылып, жұмсақ қамыр иленеді. Ол бірнеше бөлікке бөлініп, 1 сантиметр қалыңдықта созылады. Созылған қамыр самырсын жаңғағының үлкендігіндей етіліп туралып, қуырылады. Бәрінің бірдей қуырылуы үшін араластырып тұру керек. Піскен шақ-шақтың түсі алтындай сарғаяды.

Жеке ыдысқа салынған бал қантпен қосылып қайнатылады. Балдың әзір болған-болмағанын білу үшін саусақтың ұшына бал жағып, аздап ысқылап көру қажет. Егер саусақтарды ажыратқанда арасында үзілмейтін «жіп» түзілсе, қайнату доғарылады. Балды тым көп қайнатуға болмайды. Өйткені ол күйіп, қарайып кетеді.

Қуырылған қамыр эмальды ыдысқа салынады да үстіне, дайындалған бал құйылады. Сөйтіп жақсылап араластырылады. Содан соң тағам ыдыстарға салынады да саусақтарды салқын суға малып алып, оны қалаған формаға келтіре беруге болады. Беті әр түрлі мәнпәсимен әсемделеді.

Шақ-шақ дайындау үшін 4 стакан ұн, 7 жүмыртқа, стаканның 1/4 бөлігіндей сүт, 1 ас қасық құм шекер, 2-3 стакан тортасы айрылған май (қуыру үшін), 2 стакан бал, 2 ас қасық арақ, мәнпәси кәмпиті (әсемдеу үшін) жұмсалады.

II түрі

Жұмыртқа, қант, май қант кристалдары көрінбей кеткенше мұқият араластырылады. Тұз, сүт немесе су қосылып, ұн салынады да кеспе жасауға арналғандай етіп тез-тез қатты қамыр иленеді.

Қамыр 40 минут «тынығып», содан соң 0,4 сантиметр қалыңдықта жайылады да жолақтың көлденеңінен ұзындығы 1,5 сантиметр, енін 0,4 сантиметрдей етіп кесіледі.

Кесілгендерін жайлап сілкіп, артық ұннан тазарту керек. Содан кейін бірдей болып пісуі үшін араластыра отырып, қатты қайнап жатқан тортасынан айырылған сарымайға салынып, 5-7 минут бойы қуырылады. Қуырылып болған соң сүзекімен сүзіп алынады.

Бал шақ-шақтың бірінші түрі үшін жасағандағыдай дайындалады. Ол жеке ыдысқа қантпен бірге салынып, саусақтардың арасына салып көргенде үзілмейтін «жіп» түзілетіндей болғанша қайнатылып, артық майы ағып болған тағамның үстіне құйылып, жақсылап араластырылады.

Шақ-шақ жасауға қырлы стаканмен 5 стакан ұн, 4 жұмыртқа, 0,5 стакан сүт немесе су, шай қасықтың 1/3 бөлігіндей тұз, 1 шай қасық қант, 2 шай қасық сарымай, 1,5 стакан бал, 2 ас қасық қант, қуыру үшін 1,5 стакан тортасынан айырған май жұмсалады.

  Жарияланған-2016-03-03 15:07:33     Қаралды-2600

Мәлімет сізге көмек берді ма

КҮМІС АЛУ

...

Ұлттық ат ойыны.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚЫМЫЗ - БАТЫРЛАР СУСЫНЫ

...

Қымыз - бабын таппасаң өте кірпияз ас.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Hasta la vista, baby

...

«Терминатор» фильмі бүкіл әлемге әйгілі және әртүрлі тілдерге аударылған. Терминатордың «Hasta la vista, baby» әйгілі фразасы «Hasta la vista, baby» қанатты болып кетті және біздің Отанымыздың ашық кеңістікте таралып кетті.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ГИЛЬОМ ДЕ РУБРУК

...

1253 жылы француз королі Людовик IX жіберген фламандтық монах Рубрук басқарған елшілік Моңғолияға сапарға шығады. Бұл миссияның максаты: моңғолдар арасында христиан дінін уағыздаймыз деп, оның астарында Ұлы хан мен ислам дінін ұстанған елдерге қарсы одақ

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАСҚЫР

...

Қазақстанның барлық аймақтарында таралған жыртқыш аңдардың бірі - қасқыр. Дене тұрқы асыранды иттей. Қасқыр асыранды иттің арғы жабайы тегі деп есептелінеді. Топтанып тіршілік етеді, қорегін көбіне түнде аулайды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Кальмарлар ұша алады

...

Тынықмұхит кальмары – «ұшатын» мүмкіндігі бар, онқолды тұқымдастардың ішіндегі басаяқты ұлулар түрі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »