UF

ШАҚ-ШАҚ

Категориясы: Тағам


I түрі

Үн, сүт, қант, жұмыртқа, аздап арақ қосылып, жұмсақ қамыр иленеді. Ол бірнеше бөлікке бөлініп, 1 сантиметр қалыңдықта созылады. Созылған қамыр самырсын жаңғағының үлкендігіндей етіліп туралып, қуырылады. Бәрінің бірдей қуырылуы үшін араластырып тұру керек. Піскен шақ-шақтың түсі алтындай сарғаяды.

Жеке ыдысқа салынған бал қантпен қосылып қайнатылады. Балдың әзір болған-болмағанын білу үшін саусақтың ұшына бал жағып, аздап ысқылап көру қажет. Егер саусақтарды ажыратқанда арасында үзілмейтін «жіп» түзілсе, қайнату доғарылады. Балды тым көп қайнатуға болмайды. Өйткені ол күйіп, қарайып кетеді.

Қуырылған қамыр эмальды ыдысқа салынады да үстіне, дайындалған бал құйылады. Сөйтіп жақсылап араластырылады. Содан соң тағам ыдыстарға салынады да саусақтарды салқын суға малып алып, оны қалаған формаға келтіре беруге болады. Беті әр түрлі мәнпәсимен әсемделеді.

Шақ-шақ дайындау үшін 4 стакан ұн, 7 жүмыртқа, стаканның 1/4 бөлігіндей сүт, 1 ас қасық құм шекер, 2-3 стакан тортасы айрылған май (қуыру үшін), 2 стакан бал, 2 ас қасық арақ, мәнпәси кәмпиті (әсемдеу үшін) жұмсалады.

II түрі

Жұмыртқа, қант, май қант кристалдары көрінбей кеткенше мұқият араластырылады. Тұз, сүт немесе су қосылып, ұн салынады да кеспе жасауға арналғандай етіп тез-тез қатты қамыр иленеді.

Қамыр 40 минут «тынығып», содан соң 0,4 сантиметр қалыңдықта жайылады да жолақтың көлденеңінен ұзындығы 1,5 сантиметр, енін 0,4 сантиметрдей етіп кесіледі.

Кесілгендерін жайлап сілкіп, артық ұннан тазарту керек. Содан кейін бірдей болып пісуі үшін араластыра отырып, қатты қайнап жатқан тортасынан айырылған сарымайға салынып, 5-7 минут бойы қуырылады. Қуырылып болған соң сүзекімен сүзіп алынады.

Бал шақ-шақтың бірінші түрі үшін жасағандағыдай дайындалады. Ол жеке ыдысқа қантпен бірге салынып, саусақтардың арасына салып көргенде үзілмейтін «жіп» түзілетіндей болғанша қайнатылып, артық майы ағып болған тағамның үстіне құйылып, жақсылап араластырылады.

Шақ-шақ жасауға қырлы стаканмен 5 стакан ұн, 4 жұмыртқа, 0,5 стакан сүт немесе су, шай қасықтың 1/3 бөлігіндей тұз, 1 шай қасық қант, 2 шай қасық сарымай, 1,5 стакан бал, 2 ас қасық қант, қуыру үшін 1,5 стакан тортасынан айырған май жұмсалады.

  Жарияланған-2016-03-03 15:07:33     Қаралды-3381

Мәлімет сізге көмек берді ма

ЖАҢҒАҚ-БАЛ КЕКСІ

...

Бал қантпен, жұмыртқамен, ұнмен араластырылып, төртке бөлінген грек жаңғағының дәндері және мейіз қосылады. Бұл масса алдын-ала май жағылып, дайындалған кекс формасына салынып пісіріледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МАҢҒЫСТАУ

...

Байлық тұнған түбек атанған ғажап өңір Маңғыстау Қазакстан Республикасының оңтүстік-батыс бөлігінде орналасқан. Ол «мың қыстау» сөзінен шыққан. Картадан қарағанда әйел адамның сүлбасы көз алдыңа елестейді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ПАННО МОНУМЕНТТІК БЕЙНЕЛЕУ

...

Панно монументтік бейнелеу өнерінің шығармасына жатады. Ол негізінен үйдің ішкі не сыртқы қабырғасын безендіреді. Ол да картина сияқты кенепке бояумен салынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАРЕЛЬЕФ

...

МҮСІН өнерінің бір түрін рельеф деп атайды. Оған бір тегіс аядан бөліне шығып тұратын бедерлі мүсіндер жатады. Рельефтің екі түрі болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҰСТАЛЫҚ ӨНЕР

...

Шапқы - түрлі металды қыздырып не құрғақ күйінде кесуге, шабуға, жаруға арналған асыл аспап. Шапқының да бірнеше түрі болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАНКНОТАЛАРДА ҚАНДАЙ ЗИЯНКЕСТЕР ӨМІР СҮРЕДІ?

...

Бірнеше жыл бұрын Оксфорд университетінің ғалымдары қызықты зерттеу жүргізді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »