UF

ЭРЕБУНИ

Категориясы: Тағам


Бұл - ішіне дәм қабық пен ванилин салынып қабатталған қамырдан жасалатын шығыстың жаңадан шығарылған тәтті тағамы.

Араластыратын машинаға температурасы 28-30 градус су құйылып, ашытқы, тұз, жұмыртқаның сары уызы, жұмсарған сарымай салынып, бәрі мұқият араластырылады. Содан соң біркелкі болып шыққанша 10-15 минут бойы қамыр иленеді. Ол 25-35 минут бойы ұсталып, содан кейін бөлінеді. 4-5 килограмнан бөлінген қамыр жайылады, маймен майланады да конверт сияқты етіліп жиналып, температурасы 4 градус тоңазытқышқа қойылып, 20 минут ұсталады. Қамыр қабаттарының арасына жағылатын май алдын-ала 10:1 қатынастағы ұнмен араластырылып, қамыр илейтін машинада дайындалады.

Қамыр бөліктері жайылады да араға жарты сағаттан салынып, бір-бірінің үстіне қойылады. Бұнымен бір мезгілде арасына салатын заттары да дайындалады. 8-10 градусқа дейін салқындатылған сарымай құм шекермен, дәм қабықпен, ванилинмен қосылып, үгіледі де ылғалдылығы 8-10 процентке жететін біркелкі үгілгіш масса болып шыққанша араластырылады.

Қамыр қабаты үш бұрышты етіліп жүзі қисық пышақпен кесіледі. Оның беті шырша бұтақтарына ұқсайтын бедерлер салынып әсемделеді.

Бұл тағам температурасы 200-220 градус пеште 20-25 минут пісіріледі. Жеке ыдысқа салынып та немесе тұтастай да шығарылады. Сырты әдемі қорапқа салынады. Бір килограмында кемінде 15 данасы болады. Ылғалдылығы 11-13 процент.

Бұл тағамды дайындау технологиясының ерекшеліктері 1 тонна дайын өнімнен 20 килограмм май үнемдеуге мүмкіндік береді. Сондай-ақ өнім сапасы да жақсы болады. Қамыр қабатын жақсылап жаю есебінен тағамның қабаттары да жақсы болып шығады.

Шикізат әркімнің қалауынша.

  Жарияланған-2016-03-02 15:54:56     Қаралды-1559

Мәлімет сізге көмек берді ма

АЛМА САМБУГЫ

...

Жуылып, ортасындағы өзегі алынған алмалар аздаған су қосылып пісіріледі де үккішпен үгіледі. Алманың ортасына және үккішпен үгілгеннен кейін қалған сығындының үстіне су құйылып

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БІЛГЕ ҚАҒАН ЕСКЕРТКІШІ

...

Көне түркі жазулары ішінде көлемі мен мазмұны жағынан ең үлкен ескерткіш Түрік қағандығының атақты ханы Білге қағанға арналған. Арам ойлы жақын адамдары зұлымдык жасап, оны у беріп өлтірген. Қағанның құрметіне 735 жылы Орхон өзенінің жанына Кіші-Цайдам де

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАРСАКЕЛМЕС ҚОРЫҒЫ

...

Барсакелмес қорығы Арал теңізінің Барсакелмес аралында 1939 жылы құрылды. Бұл арал сазды, тақырлы, құмды болғандықтан, өсімдіктері де, негізінен, шөл далалық. Негізгі өсімдігі - сексеуіл. Қорықта қарақұйрық, ақбөкен мекендейді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАРЫ ТАЛҚАНЫ

...

Тарыны талқандап, сары-маймен, қант ұлпасымен араластырып, бұлғау керек. Бұл тағам көбінесе шай дастарқанына қойылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТУДЫ ҚАСТЕРЛЕУ

...

Сап түзеп тұрған қалың әскердің алдына ту сән-салтанатпен әкелінген. Керней- сырнайлар тартылып, барабан, дабыл соғылып, бас колбасшы туға қымыз бүріккен. Қымыз - ежелден келе жатқан көшпелілердің сусыны. «Туға қарап қымыз бүрку» көшпелілердің ат жалын та

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚҰЛАН

...

Құлан - жылқы тектес тұякты жануарлардың бірі. Құлан «Қызыл кітаптың» қызыл парағынан орын алған. Оның тірілей салмағы 250-300 кг. Етінің дәмділігіне қызыққан аңшылар оны мүлде құртып жібере жаздаған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »