UF

ҚАРАБАХ КЯТАСЫ

Категориясы: Тағам


Бұл да тоқаш қамырынан жасалатын тағам.

Қамыр ашытылады. Қамыр ипейтін машинаға температурасы 28-30 градус аз ғана суға ашытқы салып ерітіліп, содан соң илеуге кететін барлық ұнның 20-25 проценті мөлшерінде ұн, сондай мөлшерде су қосылады да барлығы мұқият араластырылады. Қамырдың ашу мерзімі температура 29-30 градус кезде 2,5-3,0 сағатқа созылады.

Жоғарыда айтылған тағамды жасау үшін клейковинасының сапасы жақсы ұн пайдаланылу керек.

Қамыр мынадай тәртіппен иленеді: ертілген май, құм шекер, жұмыртқа, ванилин және тұз біркелкі масса болғанша араластырылады да содан соң оған ашыған қамыр қосылады, сөйтіп тағы араластырылады. Үстіне қалған ұн салынып, біркелкі масса болғанша илене береді. Ал оның илеп болғандағы температурасы 28-30 градус, ылғалдылығы 25-27 процент болу керек. Қамырдың ашу мерзімі – 1,0-1,5 сағат.

Ішіне салатын шикі заттарды жасау үшін алдын-ала 10 градусқа дейін салқындатылған және микс-машинада немесе маркасы басқа машинада ысқыланған майдың үстіне қант ұлпасы, ванилин қосылып, мұқият араластырылады да үстіне ұн қосылады. Ішіне салынатын бұл заттарды біркелкі үгітілгіш, ылғалдылығы шамамен 11-13 процент болатын масса алынғанша араластыру қажет.

Дайын қамыр 250 грамнан бөлінеді де ер бөлік оқтаумен немесе жанышатын машинамен 5-6 миллиметр қалындықта дөңгелектеліп жайылады. Жайылған қамырға ішіне салатын заттың 200 грамын салып, шеттері біріктіріліп тасталады. Содан соң қолмен 1,5-2,0 сантиметр қалыңдықта дөңгелектеліп, үстіне жұмыртқа жағылады да, көлбеу жолаң етіп тесіп не сызып бедерлер салынады. Содан кейін маймен майланған табақтарға салынып, температурасы 200-220 градусқа жеткізілген пешке қойып, 25-35 минут бойы пісіріледі.

Салқындаған тағам қағаз төселген астаушаларға тікесінен салынады.

Бір килограмм карабах кятасын жасауға 347,5 грамм жоғары сортты ұн, ішіне салатын заттармен араластыратын 278,0 грамм жоғары сортты ұн, ішіне салатын 104,3 грамм қант ұлпасы, 69,5 грамм құм шекер, 67,8 грамм ерітілген сарымай, ішіне салатын 119,9 грамм ерітілген сарымай, 55,6 грамм жұмыртқа, сыртына жағатын 13,9 грамм жұмыртқа, 0,14 грамм ванилин, ішіне салатын 0,1 грамм ванилин, 5,2 грамм тұз және 10,4 грамм ашытқы жұмсалады.

Тағамның формасы дөңгелек, түсі ашық қоңыр, беті жылтыр болады. Беті жолақтап әсемделген. Аздап ванилин иісі шығып тұрады. Ылғалдылығы 12-15 процент.

  Жарияланған-2016-03-02 12:17:48     Қаралды-1290

Мәлімет сізге көмек берді ма

ҚАЗАҚ ХАНДЫҒЫНЫҢ ДӘСТҮРЛІ АЙМАҚТЫҚ-ӘКІМШІЛІК ҚҰРЫЛЫМЫ

...

Казақ хандығының аймақтық-әкімшілік құрылымының негізі жүздер болып табылады. Жүздер тайпалық-рулық бірлестіктерден тұрды. Қазақ халқы, негізінен, XV-XVI ғасырларда қалыптасқан Ұлы жүз, Орта жүз және Кіші жүзден құралды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖҮЗІМ НУГАСЫ

...

Жүзім мен курага мол салынған жұмсақ кәмпит сияқты тағам осылай деп аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КИРИЛЛ ЭЛІПБИІ

...

Кирилл әліпбиі (кириллица) - славян ағартушысы Кириллдің атымен аталған әліпби. Кирилл 827 жыл шамасында Фессалоники (Солунь) қаласында туылған. Кирилл славян елдеріне христиан дінін уағыздау үшін славян әліпбиін жасайды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАРТА ДАЙЫНДАУ ТӘСІЛІ

...

Қарта – жылқының тік ішегінің жуан бөлігі. Ол әуелі жыннан тазартылып, салқын сумен әбден жуылады, содан соң салқын жерге ілініп қойылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАЙГА – ЖАСЫЛ МҰХИТ

...

Орманның өзі әр түрлі: шырша, қарағай, самырсын өсетіндерін - қылқан жапырақты, ал қайың, көк терек, жөке өсетіндерін жапырақты орман дейді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЧУРЧХЕЛА

...

Чурчхеланың ішіне тек грек жаңғағы дәнінің тең жартысы ғана пайдаланылады. Сондықтан грек жаңғағы мұқият іріктеліп, сұрыпталып, қоспалардан, сынып қалған дәндерінен тазартылады. Жаңғақтың жарты дәні ине-жіппен, жіпті қосып есептегендегі салмағы 50-55 грам

ТОЛЫҒЫРАҚ »