UF

ҚАРАБАХ КЯТАСЫ

Категориясы: Тағам


Бұл да тоқаш қамырынан жасалатын тағам.

Қамыр ашытылады. Қамыр ипейтін машинаға температурасы 28-30 градус аз ғана суға ашытқы салып ерітіліп, содан соң илеуге кететін барлық ұнның 20-25 проценті мөлшерінде ұн, сондай мөлшерде су қосылады да барлығы мұқият араластырылады. Қамырдың ашу мерзімі температура 29-30 градус кезде 2,5-3,0 сағатқа созылады.

Жоғарыда айтылған тағамды жасау үшін клейковинасының сапасы жақсы ұн пайдаланылу керек.

Қамыр мынадай тәртіппен иленеді: ертілген май, құм шекер, жұмыртқа, ванилин және тұз біркелкі масса болғанша араластырылады да содан соң оған ашыған қамыр қосылады, сөйтіп тағы араластырылады. Үстіне қалған ұн салынып, біркелкі масса болғанша илене береді. Ал оның илеп болғандағы температурасы 28-30 градус, ылғалдылығы 25-27 процент болу керек. Қамырдың ашу мерзімі – 1,0-1,5 сағат.

Ішіне салатын шикі заттарды жасау үшін алдын-ала 10 градусқа дейін салқындатылған және микс-машинада немесе маркасы басқа машинада ысқыланған майдың үстіне қант ұлпасы, ванилин қосылып, мұқият араластырылады да үстіне ұн қосылады. Ішіне салынатын бұл заттарды біркелкі үгітілгіш, ылғалдылығы шамамен 11-13 процент болатын масса алынғанша араластыру қажет.

Дайын қамыр 250 грамнан бөлінеді де ер бөлік оқтаумен немесе жанышатын машинамен 5-6 миллиметр қалындықта дөңгелектеліп жайылады. Жайылған қамырға ішіне салатын заттың 200 грамын салып, шеттері біріктіріліп тасталады. Содан соң қолмен 1,5-2,0 сантиметр қалыңдықта дөңгелектеліп, үстіне жұмыртқа жағылады да, көлбеу жолаң етіп тесіп не сызып бедерлер салынады. Содан кейін маймен майланған табақтарға салынып, температурасы 200-220 градусқа жеткізілген пешке қойып, 25-35 минут бойы пісіріледі.

Салқындаған тағам қағаз төселген астаушаларға тікесінен салынады.

Бір килограмм карабах кятасын жасауға 347,5 грамм жоғары сортты ұн, ішіне салатын заттармен араластыратын 278,0 грамм жоғары сортты ұн, ішіне салатын 104,3 грамм қант ұлпасы, 69,5 грамм құм шекер, 67,8 грамм ерітілген сарымай, ішіне салатын 119,9 грамм ерітілген сарымай, 55,6 грамм жұмыртқа, сыртына жағатын 13,9 грамм жұмыртқа, 0,14 грамм ванилин, ішіне салатын 0,1 грамм ванилин, 5,2 грамм тұз және 10,4 грамм ашытқы жұмсалады.

Тағамның формасы дөңгелек, түсі ашық қоңыр, беті жылтыр болады. Беті жолақтап әсемделген. Аздап ванилин иісі шығып тұрады. Ылғалдылығы 12-15 процент.

  Жарияланған-2016-03-02 12:17:48     Қаралды-2050

Мәлімет сізге көмек берді ма

КІЛЕГЕЙ ҚОСЫЛҒАМ КҮРІШ

...

Күріш күрмегінен тазарты лып, жуылады. Сөйтіп әуелі суға салып шала, содан соң сүт қосып, әбден пісіріледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ӨСКЕМЕН

...

Қазақстанның шығысында Алтай тауы Үлбі жотасының түбінде Ертіс өзенінің оң жағалауында орналасқан. Қаланың іргесі 1820 жылы әскери қамал ретінде қаланып, Усть-Каменная бекінісі аталған. Ертеректе қазақтар Үлба, Тұңғиық тұмсық, Қараөзен деген атауларды да

ТОЛЫҒЫРАҚ »

НАУАТ (кинза шекері)

...

Жіпке ілінген ірі, жылтыр, мөлдір келетін қанттың бір түрі. Оны жасау үшін құмшекер және қосымша материал ретінде ақ жіп пайдаланылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

САРЫАРҚА ҚАТПАРЛЫ АЙМАҒЫ

...

Сарыарқа қатпарлы аймағы - Азиядағы дербес ірі геологиялық құрылымдардың бірі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖЫЛ МЕЗГІЛДЕРІ АТАЛЫМЫ БОЙЫНША 4 ТҮРЛІ САЛАТТАР

...

Жыл мезгілдері аталымы бойынша 4 түрлі салаттар

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ӘЛЕМДЕГІ ЕҢ ҮЛКЕН ІНЖУ-МАРЖАННЫҢ МӨЛШЕРІ ҚАНДАЙ?

...

Соңғы уақытқа дейін әлемдегі ең үлкен інжу 1934 жылы Оңтүстік Қытай теңізінде Филиппиннің Палаван аралында салмағы 300 кг-нан асатын меруерт табылған

ТОЛЫҒЫРАҚ »