ФАРФОР ӨНДІРІСІНІҢ СЫРЫ НЕДЕ?
Категориясы: Технологии
Фарфор ең жоғары сападағы ең асыл керамика болып саналады. Фарфордың ерекшелігі оның бетінде ғана емес, сынған жерінде де абсолютті ақ түске ие болуы. Ағаш таяқпен жеңіл соққанда, фарфордан жасалған бұйым өзіне тән жоғары, анық дыбыс шығарады.
Фарфор каолин (ақ саз), кварц және дала шпаты қоспасынан жасалған. Фарфор бұйымдары арнайы жоғары температуралы пештерде күйдіріледі.
Фарфор жасау әдісі ежелгі Қытайда біздің эрамызға дейінгі 200-жылдары белгілі болды. Бірақ қытайлықтар оны өндірудің құпиясын сақтады.
Дәл Қытайда фарфорды ойлап табу үшін ең қолайлы жағдайлар жасалды. Провинциялардың бірінде әлі күнге дейін бірегей минерал – фарфор тастың бай қоры бар. Оның құрамы фарфор өндірісі үшін массаны дайындауды айтарлықтай жеңілдетеді.
Қытайлықтардың да кәсіби құпиялары болды. Мысалы, «жұмыртқа қабығы» деп аталатын ең жақсы фарфор жасау үшін фарфор массасын 100 жыл бойы жабық күйде ұстады.
Ұзақ уақыт бойы Қытайдан фарфор бұйымдарын шығаруға тыйым салынды. Тек 16 ғасырда португалдық көпес бірнеше фарфор бұйымдары мен ақ саздың бір бөлігін алып кете алды. Алайда, еуропалықтар оны өндірудің құпиясын ашқанға дейін көп жылдар өтті.
Фарфор жасаудың сыры неде?
Бір емес, көп құпия бар.
Бірінші құпия - қарапайым емес, ең ақ және ең таза сазды алу.
Екінші құпия - таза ақ құм мен жақсы слюда немесе дала шпаты табу.
Саз құрғаған кезде жарылып кетпес үшін қыш ыдыстардағы сияқты құм қажет, ал балшық оңай еруі үшін слюда немесе шпат қосады.
Үшінші құпия мынада: құм, слюда және шпат жақсылап ұнтақталып, ірі бөлшектерден элютриация арқылы бөлінуі керек. Төменгі жағында не отырса да қажет емес. Ал сізге тек түбіне баяу шөгетін ең жұқа лай қажет. Балшық та жуылады - оның құрамында үлкен қоспалар болуы мүмкін.
Саздың, құмның және шпаттың ұсақ бөлшектері қамырға араласады. Ал қамыр қыш станокта бұйымға айналады. Қалыптау мен кептіруде ерекше қулық жоқ.
Бірақ фарфорды күйдіру қазанды күйдіру сияқты емес. Бұл көп шеберлікті қажет етеді.
Фарфор екі рет күйдіріледі: алдымен жеңіл ғана, содан кейін глазурьмен жабылып, қайтадан күйдіріледі. Екінші күйдіру - фарфор жасаудың ең маңызды құпиясы.
Бүкіл құпия - фарфорды мүмкіндігінше қатты күйдіру керек, сондықтан ол еріп кете жаздайды. Бұл нені білдіретінін білесіз бе?
Қиындықпен пішілген тостаған пеште қатты ыстықтан салбырап, бір жағына қисайып, ұсқынсыз болып қалады. Дәл осы жерде сіз балдақ сияқты шыныаяқтың тұруына және еңкеймеуіне көмектесетін барлық қораптар мен тіректерді ойлап табуыңыз керек. Дегенмен, пеште көптеген тауарлар бұзылады.
Сіз білуіңіз керек тағы бір құпия бар.
Астыңғы жағы тұғырға тиіп тұрған жиектен глазурьді тазаламасаңыз, сіз үлкен қиындыққа тап боласыз: глазурь еріп, шыныаяқты тұғырға жабыстырады.
Фарфор неге қатты күйдіріледі? Оны жеңілірек жағып жіберген дұрыс емес пе?
Мәселе мынада, төмен ату жақсы емес. Егер сіз оны әлсіз күйдірсеңіз, нәтиже фарфор емес, фаянс болады.
Фарфордың қыштан қандай айырмашылығы бар?
Өйткені фарфор балқытылған, қатты, шыны тәрізді. Ал қыш құмыра сияқты кеуекті болады. Фарфорда қатты қызудың әсерінен барлық бөлшектер біріктіріліп, біріктірілді. Сондықтан ол мөлдір.
Бұл дегеніміз, егер сіз табақтың фарфордан немесе қыштан жасалғанын білгіңіз келсе, жарыққа қарасаңыз болғаны. Фарфор мөлдір, бірақ фаянс емес (кем дегенде қарапайым, кең таралған фаянс сорттары).
Бірақ фарфорды қыштан ажыратудың ең жақсы жолы - түбіне қарау. Егер жиегінде глазурь болса, бұл фаянсты білдіреді, ал егер глазурь жиектен тазартылған болса, бұл фарфорды білдіреді.
Жарияланған-2024-07-11 14:30:11 Қаралды-432
БІЗДІҢ ПЛАНЕТА ҚАЛАЙ ПАЙДА БОЛДЫ?
Біздің планетамыз шамамен 4,5 миллиард жыл бұрын пайда болды.
ӘУЕДЕГІ ЯДРОЛЫҚ ЖАРЫЛЫС
Әуедегі ядролық жарылыс - жарқыл аймағы барынша жарқыраған сәтте жер бетіне (суға) жетпейтін жарылыс. Әуедегі ядролық жарылыс биіктігі ядролық қарудың қуатына байланысты жүздеген метрден бірнеше километрге дейіңгі аралықта болуы мүмкін.
ТҰТ АҒАШЫНЫҢ ПАЙДАСЫ
Тұт ағашының жидегін жеуге болады. Жапырағында, қабығында илік заты көп. Жидегінің құрамында қант көп болады, жеуге келеді.
МҰРНЫҢ САУ БОЛСЫН ДЕСЕҢ...
Сендер ауыздарыңа жара шығып, тамақ жей алмасаңдар бір-екі күн шыдайсыңдар, алмурын іші бұзылып, тыныс ала алмай қалсаң, қанша уақыт шыдайсыңдар?
БАДАМ ҚОСЫЛҒАН ҮГІЛГІШ ҚАТТАМА
Ұн мен қант араластырылып, кесек-кесек күйінде сарымай немесе маргарин, жұмыртқа (бір жұмыртқа ақ уызы бетіне жағуға қалдырылады), ванилин немесе ұсақ көзді үккішпен үгілген лимон цедрасы
БӨТЕЛКЕЛЕРДЕН ІШУ ҚАУІПСІЗ БЕ?
Дүкенде суды таңдағанда, оның әртүрлі бөтелкелерде сатылатынын байқайсыз.