UF

КӨКБҰТА

Категориясы: Өсімдікті


 

КӨКБҰТА – ВЕРЕСК ОБЫКНОВЕННЫЙ

Бұл - биіктігі 60 сантиметрге жуық, бұтақтары көп, жапырағы мәңгі көгеріп тұратын, көп жылдық, бұталы өсімдік. Жапырақтары қарама-қарсы орналасқан, өте майда, отырмалы. Гүлдері де майда, ақшылдау түсті, өсімдіктің жоғарғы жағында шоғырланған. Гүл тостағаншасының қалақшалары төртеу. Гүл тәжі қоңырау тәрізді, 4 гүл жапырақшаларынан тұрады. Шілде-тамыз айларында гүлдейді. Батпақтардың маңайында, орманды және құмды жерлерде өседі.

Дәрілік мақсатқа көкбұтаның майда бұтақтарын гүлдерімен және жапырақтарымен қоса пайдаланады. Оның құрамында арбутин, кверцитин, камедь, крахмал, танин бар. Бұл өсімдіктен жасалған дәрілердің қабынуға қарсы әсер ететін, іш өткенді тоқтатып, нерв жүйесін тыныштандыратын, қақырық түсіретін қасиеттері бар. Осыған байланысты қуық жолдары мен бүйрек қабынғанда, бүйрекке тас байланғанда, іш өткенде, тоқ ішек қабынып ауырғанда, үйқы қашқанда пайдаланылады.

Халық медицинасында гүлдеп тұрған бұтақшаларының қайнатындысын ревматизммен ауырған адамдарға ішкізеді. Осы ауруларды емдеу үшін ванна жасап пайдалануға да болады. Өсімдіктің қайнатындысымен іріңді жараларды, сынықты, буынның шығып кетуін, есекжемді, күйікті емдейді.


Дәріні дайындау және қолдану тәсілі. 1. Көкбұтаның 1 ас қасығын 2 стакан қайнап тұрған суға салады да, 2 сағаттан кейін сүзіп алып, стаканның үштен біріндей мөлшерде әрбір 2 сағат сайын ішеді. 2. Көкбұтаның 20 грамын шатырша толғақшөптің 15 грамын, кәдімгі шайқурайдың 20 грамын, бұрыш жалбыздың 10 грамып, сынғақ итшомырт қабығының 10 грамын 2,5 стакан суға қайнатып, 2 сағаттан кейін сүзіп алады да, стаканның 1/4-дей мөлшерде күніне 3 рет тамақ алдында ішеді. Бұл әсіресе асқазанның қышқылы қалыптан тыс көбейгенде өте жақсы нәтиже береді (М.А.Носаль). 3. Бес салалы сасықшөптің 15 грамын, көкбұтаның 20 грамын, батпақ ақшайырының 15 грамын, дәрілік шүйгіншөп тамырының 10 грамын жарты литр қайнап тұрған суға салып, 2 сағаттан кейін сүзіп алады да, стаканның 1/3-дей мөлшерде әрбір екі сағат сайын ішеді, бұл ұйқы қащқанда өте жақсы нәтиже береді.

  Жарияланған-2016-07-12 16:08:55     Қаралды-2387

Мәлімет сізге көмек берді ма

ВИТРАЖ – ӨНЕРДІҢ ЕҢ КӨНЕ ТҮРІ

...

МЫНАУ суретте қандай таңғажайып аңдар мен құстар бейнеленген десеңізші! Бояулары неткен ашық, неткен анық!

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАЛЫҚШЫ ТҰЙҒЫН

...

Балықшы тұйғын - қарағайлы орманның қарақшысы атанған батыл әрі жыртқыш құс. Ұясын биік кәрі ағаштың бұтақтарының діңге жақын жеріне салады. Сондықтан оны табу өте қиын. Ұясының ішіне жіңішке бұтақтарды төсейді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАРЫ ТАЛҚАНЫ

...

Тарыны талқандап, сары-маймен, қант ұлпасымен араластырып, бұлғау керек. Бұл тағам көбінесе шай дастарқанына қойылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАСЫМ ХАН

...

Қасым хан Жәнібекұлы (1445-1518 жж.) - қазақтың ұлы хандарының бірі, Қазақ хандығының негізін қалаушылардың бірі Жәнібек ханның ұлы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАДАМ-НОХУТ

...

Бұл - алма және өрік пюресін қайнатып, крахмалға құлпынай формалы етіп салынған және бадамның ұсақтап туралған массасына аунатып алынған тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖЫЛ БОЙЫ КҮНДІЗ БОЛЫП ТҰРУЫ МҮМКІН БЕ?

...

Қабырғада күнтізбе ілулі тұр. Бір жылда қанша күн болса, онда да соншама парақ бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »