UF

БАКУ КУРАБЬЕСІ

Категориясы: Тағам


Бұл – үгітілген құырма сияқты тағам.

Оны жасау үшін сарымай, қант ұлпасы қосылып езіледі, үстіне белок қосылып араластырылады да ұн салынады. Содан соң қамыр сұйық, жұққыш масса алынғанша иленеді. Баку курабьесін жасау үшін клейковинасының мөлшері 30 процентке дейін жететін ұн пайдаланған дұрыс. Қамырдың илеп болғаннан кейінгі температурасы 18-20 градус, ылғалдылығы 13,5-15 процент болу керек. Иленгең қамыр құрғатылып сүртілген қаңылтыр табақтарға әр түрлі формаға келтіріліп салынады. Олардың әрқайсысының салмағы 25-28 грамм тартуға тиіс. Бұл үшін арнайы машина немесе жіңішке ұшына тісті түтік қойылған (оның тесігінің диаметрі 15-20 миллиметр болады), конус сияқты етіп қатты матадан жасалған сыққыш қолданылады. Түймедағы гүлінің формасындай етіліп салынған қамырдың ортасына өрік немесе алма пюресі тамызылады. Ол қазанға бірдей мөлшерде алынған өрік немесе алма пюресі мен құм шекер салынып, температурасын 105 градусқа жеткізіп, 30 минут бойы, яғни ылғалдылығы 25-26 процентке дейін азайғанша қайнату жолымен жасалады.

Бір құырманың ішіне сондай 2,5-3,5 грамм пюре кетеді.

Баку курабьесі температурасы 250-270 градусқа жеткен пешке қойылып, 9-11 минут бойы пісіріледі. Салқындатылған курабьелер қағаз төселген астаушаларға 3-4 қатар етіліп (қатар аралықтарына да қағаз төселеді) салынады.

Баку курабьесі формасының әр түрлі, яғни түймедағы, таяқшалар, т.с.с. болуы мүмкін. Күңгірт сары түсті, үгітіледі. Түймедағының ортасына үстіңгі жағынан алма немесе өрік пюресі тамызылуы керек. Ылғалдылығы – 5-7 процент.

Шикізат әркімнің қалауынша алынады.

  Жарияланған-2016-03-01 19:35:53     Қаралды-760

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ШЫҒЫС ӘДІСІМЕН ЖАСАЛҒАН АЛМА ТАҒАМЫ

...

Жаңғақ, бадам, жүзім және ваниль кремі араластырылып, жуылып, тазартылған алманың іші сол қоспамен толтырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КЕНДІ ҚАЛАЙ ӨНДІРЕДІ

...

Біз әуелі кен байлығы, яғни қазба байлық дегеніміз не екенін білейік. Біз өмір сүріп жатқан Жер, оның қыртысы алуан түрлі топырақтардан, тастардан, т.б. нәрселерден тұратынын білеміз. Олардың барлығы кен байлығына жатпайды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛТЫН - КҮМІС ТАС ЕКЕН, АРПА - БИДАЙ АС ЕКЕН

...

Қазақтың дәстүрлі дастарқанында күріш, бидай, жүгері, тары сияқты дән азықтарынан дайындалатын тағамдар өте мол, бұл тағамдар витаминге бай, организмге сіңімді келеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЕЖЕЛДЕН УАҚЫТ ҚАЛАЙ АНЫҚТАҒАН?

...

Бағзы замандарда қазіргідей сағаттар болмаған ғой. Бірақ уақытты біліп отыру адамдар үшін міндетті түрде қажет еді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАПШАҒАЙ ТАҢБАЛЫ ТАСЫ

...

Қапшағай таңбалы тасы - Алматы каласынан солтүстікке қарай 100 км жердегі Іле арнасының жарқабағындағы суреттер мен жазулар. Қапшағай жазу-таңбалары біздің заманымыздан бұрынғы II ғасыр мен біздің заманымыздың XIII ғасырлары аралығында ойып салынған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АСТРАХНУЛИ (ЧАК-ЧАК)

...

Қамырдан жасалып, жіңішке кеспе түрінде кесілген, қайнап жатқан майға құырылған және кәдімгі ара балына пісірілген кәмпитті шығыс халқы осылай атайды. Құырып болғаннан кейін ыдыста май қалдығы қалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »