АЛВАХАЗИ
Категориясы: Тағам
Қайнатылған ара балынан түрліше, яғни сақина, сегіздік, бұрама, т. с. с. етіп жасалған кәмпит осылай аталады. Түсі жібектей жылтыр реңді, ашық сары болады.
Ашық қазанға кәдімгі араның балы салынып, ұдайы араластыра отырып қайнатылады.
20-30 минут қайнатқаннан кейін балдың түсі қара қоңыр тартады. Сондай-ақ шетінен алған кезде үзілмейтін жіңішке жіп түзеді. Бұл балдың дайын болғандығын көрсетеді.
Бал ыстық күйінде қазаннан алынып, машинамен немесе қолмен 5-10 минут бойы созылады. Сонда оның түсі ашық сары тартып, жібектей жылтыр рең пайда болуы керек. Қолмен ағарту үшін массаны қолға апып созып, шет ұштарын қосып, тағы да созу қажет. Осылайша қайта-қайта соза берсе бал ағарады.
Ағартылған массаны суытпай, одан жуандығы 0,5-0,8 миллиметр жіп созылады да сол жылы күйінде әр түрлі кәмпиттер дайындалады. Бір кәмпит жасалып болған соң оны пышақпен кесіп алып, сол тұстан әрі қарай басқаларын жасай беру керек.
Бір килограмм алвахазиға 1150 грамм бал жұмсалады.
Алвахазидің сапасына мынадай талаптар қойылады: оның сақина, сегіздік, бұрама, т. с. с. әр түрлі формалы, түсі ашық сары, жібектей жылтырап тұруы, әуелі қоюланып, кейіннен қатып, шеттері ери бастауы қажет.
Алвахази құрғақ, температурасы 18 градус, ауасының салыстырмалы ылғалдылығы 60-75 процент бөлмеде сақталады. Мұндай жағдайда алвахази үш тәулік сақталады.
Жарияланған-2016-02-23 15:01:09 Қаралды-1979
ТАРЫ ТАЛҚАНЫ
Тарыны талқандап, сары-маймен, қант ұлпасымен араластырып, бұлғау керек. Бұл тағам көбінесе шай дастарқанына қойылады.
ҮЙДЕ ЖҰМЫС ІСТЕГЕНДЕ ДЕНСАУЛЫҒЫҢДЫ ОЙЛАСАҢ...
Жазу жұмысына отырғанда жарық (терезе, шам) сол жағыңда болсын.
СУ - ӘЛЕМДЕГІ ӨЗЕКТІ МӘСЕЛЕНІҢ БІРІ
Су туралы көп жазылып та, айтылып та жүр. Қазіргі су проблемасы аса өзекті мәселенің бірі.
ЧЖАН ЦЯНЬ
Орта Азия мен Қазақстан жеріндегі ру-тайпалық одақтар мен ертедегі мемлекеттердің әлеуметтік-саяси құрылымы, олардың өзара және Орталық Азиядағы көне иелектермен байланысы жөніндегі алғашқы деректерді бізге Чжан Цянь жеткізді.
ЗЫМЫРАН АСПАНҒА АТЫЛДЫ
Зымыран - әзірше Жердегі ең жедел транспорт. Мұның себебі зымыраның двигателі ерекше - реактивті болғандықтан.