UF

АЛВАХАЗИ

Категориясы: Тағам


Қайнатылған ара балынан түрліше, яғни сақина, сегіздік, бұрама, т. с. с. етіп жасалған кәмпит осылай аталады. Түсі жібектей жылтыр реңді, ашық сары болады.

Ашық қазанға кәдімгі араның балы салынып, ұдайы араластыра отырып қайнатылады.

20-30 минут қайнатқаннан кейін балдың түсі қара қоңыр тартады. Сондай-ақ шетінен алған кезде үзілмейтін жіңішке жіп түзеді. Бұл балдың дайын болғандығын көрсетеді.

Бал ыстық күйінде қазаннан алынып, машинамен немесе қолмен 5-10 минут бойы созылады. Сонда оның түсі ашық сары тартып, жібектей жылтыр рең пайда болуы керек. Қолмен ағарту үшін массаны қолға апып созып, шет ұштарын қосып, тағы да созу қажет. Осылайша қайта-қайта соза берсе бал ағарады.

Ағартылған массаны суытпай, одан жуандығы 0,5-0,8 миллиметр жіп созылады да сол жылы күйінде әр түрлі кәмпиттер дайындалады. Бір кәмпит жасалып болған соң оны пышақпен кесіп алып, сол тұстан әрі қарай басқаларын жасай беру керек.

Бір килограмм алвахазиға 1150 грамм бал жұмсалады.

Алвахазидің сапасына мынадай талаптар қойылады: оның сақина, сегіздік, бұрама, т. с. с. әр түрлі формалы, түсі ашық сары, жібектей жылтырап тұруы, әуелі қоюланып, кейіннен қатып, шеттері ери бастауы қажет.

Алвахази құрғақ, температурасы 18 градус, ауасының салыстырмалы ылғалдылығы 60-75 процент бөлмеде сақталады. Мұндай жағдайда алвахази үш тәулік сақталады.

  Жарияланған-2016-02-23 15:01:09     Қаралды-1220

Мәлімет сізге көмек берді ма

АДАМНЫҢ МІНЕЗ-ҚҰЛҚЫ МЕН ІС-ӘРЕКЕТІНДЕГІ ЖАҒЫМДЫ ҚАСИЕТТЕР

...

Адалдық - адам бойындағы кіршіксіз ақ, таза ниет, имандылық қасиет. Атам қазақ кейінгі ұрпақтың тәрбиесіне көп мән берген. «Кісінің ала жібін аттама» (яғни, ұрлық жасама), «өтірік айтпа», «біреудің ақысын жеме» деген сияқты тыйымдар арқылы балалардың адал

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КҮРЕС ӨНЕРІ ТАРИХЫНАН

...

Күш атасы атанған балуандык өнер - спорт сүйер қауымның ең қадірлісі десек, қателеспейміз.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШЕКЕР-НОХУТ

...

Құлпынай түрінде жасалып, үстіне қант себілетін мармелад-пата осылай аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МЕЙІЗ ҚОСЫЛҒАН МЕРЕКЕЛІК ӨРМЕ

...

Қамыр сүтке қатты етіліп иленеді де, оған май, қант, мейіз, езілген ашытқы, жұмыртқаның сары уызы қосылып, бәрі жақсылап араластырылады. Сөйтіп 90 минут бойы жылы жерге қойылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАЛАҢТӨС БАҺАДҮР

...

Жалаңтөс Сейітқұлұлы (1576 - 1656 жж.) - қазақтың әйгілі батыры, аса көрнекті қолбасшы, Самарқандтың аталығы (әмірі). Туған жері - Сырдарияның төменгі ағысы. Шыққан тегі - Кіші жүздің төртқара руынан. Жалаңтөс баһадүрдің арғы атасы Ораз кезінде Әмір Темір

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚИЫР СОЛТҮСТІКТЕ, АРКТИКА АЙМАҒЫНДА МҰЗ ЕШҚАШАН ДА ЕРМЕЙДІ?

...

Қып-қысқа поляр жазында күн жоғары көтерілмейді, ал оның қызуы аз сәулелері мұз бен қарға тура, айнаға түскендей шағыласады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »