UF

ҒАЛАМ ҚАЛАЙ ПАЙДА БОЛДЫ?

Категориясы: Ғарыш


20 ғасырдың бірінші ширегіне дейін Әлемнің өзгермейтін, тұрақты және мәңгілік нәрсе ретіндегі идеясы болды. 1922 жылы орыс математигі Александр Александрович Фридман біздің Ғалам аймағындағы материя не кеңеюі, не қысқаруы керек деген қорытындыға келді. Бұл ғарыш объектілерін одан әрі зерттеумен расталды. Олардың айтуынша, галактикалар бізден жан-жақта шашылып жатыр. Галактика неғұрлым алыс болса, соғұрлым тезірек қозғалады. Метагалактиканың жалпы кеңеюі байқалады.

Ғалымдар галактикалардың өзара шегінуінің көрінісін ойша өзгертті. Олар ертеде, шамамен 13,5 миллиард жыл бұрын материя біздің дәуірімізге қарағанда басқа күйде болған деген болжам жасады. Ол кезде жұлдыздар да, галактикалар да, планеталар да болған жоқ. Барлық заттар 10-99 см3  өлшемді өте тығыз ыстық тромбқа шоғырланған! Содан кейін қандай да бір себептермен күшті жарылыс болды. Астрономдар оны Үлкен жарылыс деп атады. Осы жарылыс нәтижесінде заттың кеңеюі және бір мезгілде салқындауы басталды. Жарылыс процесінде алдымен атомдар, содан кейін жұлдыздар, галактикалар және барлық басқа ғарыштық объектілер пайда болды.

  Жарияланған-2024-04-18 14:20:18     Қаралды-281

Мәлімет сізге көмек берді ма

АТ СПОРТЫ ТАРИХЫНАН

...

Моторсыз, аттың күшін пайдаланып жарыс жолына шығу жүректілер ісі деуге әбден болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАЛАҢҚАТ

...

Жалаңқат - бір қабат қалың металдан тұтас етіп соғылатын сауыт. Кеуделік және арқалық бөліктен тұрады. Пішіні жеңсіз кеудеше тәріздес, белден сәл ғана түсіп тұратын қысқа болады. Бұл екі бөлік бір бүйірінен топсалар арқылы, екінші бүйірінен және иықтары т

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СУТ ЖУРЕК АУРУЫНАН ҚОРҒАЙДЫ

...

Бала кезінде сүт өнімдерін үзбей қолданған адамдар жүрек талмасымен ауырмайды екен.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАЗДЫҢ ЫСТЫҒЫНДА ШӨЛ ҚАНДЫРАТЫН СУСЫНДАРДЫ ДАЙЫНДАУ

...

Жаздың аптап ыстығында ішкен сап-салқын сусын мейіріңді қандырмай ма?

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖҮЗІМ ШЫРЫНЫНАН ДАЙЫНДАЛҒАН СІЛІКПЕ

...

Жүзім шырыны қайнағанша қыздырылып, оған құм шекер қосылады да ол ерігеннен кейін лимон қышқылы және алдын ала бөктірілген желатин салынады. Содан соң тағы да қайнатылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚҰСТАР КҮЗДЕ НЕЛІКТЕН ҰШЫП КЕТЕДІ?

...

Мүмкін қардан қорқатын шығар?

ТОЛЫҒЫРАҚ »