КҮРЕҢОТ - НЕРВ ЖҮЙЕСІН ТЫНЫШТАНДЫРАДЫ
Категориясы: Өсімдікті
КҮРЕҢОТ – КИПРЕЙ УЗКОЛИСТНЫЙ, ИВАН-ЧАЙ
Күреңот – биіктігі 2 метрге дейін жететін, көп жылдық, шөп тектес өсімдік. Жапырақтары ұзынша, кезектесіп орналасқан. Сабағы тік өседі, гүлдері қызыл, кейде ақ түсті ұзын, масақ тәрізденіп шоғырланып тұрады. Жемісі - ұзынша келген жіңішке қауашақ, ішінде көптеген дәндері бар.
Тау беткейлеріндегі шабындықтарда өседі. Дәрілік мақсат үшін өсімдіктің жапырағын жинайды. Құрамында херофиллин деген алкалоид, илік заттар, С витамині бар. Бұдан жасалған дәрілердің нерв жүйесін тыныштандыратын, қабынуға қарсы әсер ететін қасиеттері бар. М.Н.Баринановтың мәліметтеріне қарағанда, салыстырылған 50 өсімдіктің ішінде күреңот қабынуға қарсы әсер егуі жағынан бірінші орын алады. Халық медицинасында асқазанға жара түскенде, бас ауырғанда, ішек қабынғанда бұл өсімдікті шай ретінде демдеп ішеді.
Дәріні дайындау және қолдану тәсілі. 15 грамм өсімдікті 1 стакан кайнап тұрған суға салып, 20 минут тұндырады да, 1 ас қасықтан күніне 3 рет тамақ алдында ішеді.
Жарияланған-2016-07-13 16:15:54 Қаралды-4196
ЖАЙЫҚ ӨҢІРІ
Еліміздің солтүстік-батысындағы екі өзен аралығын алып жатқан аймақты қазақтар ежелден Еділ-Жайық өлкесі деп атап келген. Мұнда Жайық өзенінің орта ағысынан бастап Каспий теңізіне құяр сағасына дейінгі телімі ел аумағында ағады. Жайық өзенінің ел аумағынд
АЛТЫНБЕК ТАПҚАН АЛЫП САҢЫРАУҚҰЛАҚ
2009 жылы шілде айында Қазақстанның халық артісі, әрі сазгер Алтынбек Қоразбаев Алматы облысы Райымбек ауданына қарасты Шалкөде жайлауын аралап жүріп алып саңырауқұлақ тауып алады.
ИКОНА ЖАСАУ ӨНЕРІ
Куликов даласында татарлар орыс әскерінің тегеурініне шыдай алмай, тырағайлап қаша жөнелді. Сан ғасырдан бері еңсесін көтере алмай келе жатқан Русь еркіндік алды. Жұрт монғол-татар үстемдіғімің дәурені өткеніне енді-енді көздері жете бастады.
ҚАМЫР ҚОСЫП ПІСІРІЛГЕН АЛМА
Жуылған, өзегі алынып, қабығы аршылған алма қалыңдығы 0,5 сантиметр етіліп, дөңгелектеліп кесіледі де үстіне қант себіледі.
ҚАБАТТАЛҒАН ПАХЛАВА
Ішіне жаңғақ салып, ашытқы қосылған қамырдан жасалған май мен балға салынған тағам осылай аталады.