UF

КҮРЕҢОТ - НЕРВ ЖҮЙЕСІН ТЫНЫШТАНДЫРАДЫ

Категориясы: Өсімдікті


КҮРЕҢОТ КИПРЕЙ УЗКОЛИСТНЫЙ, ИВАН-ЧАЙ

Күреңот биіктігі 2 метрге дейін жететін, көп жылдық, шөп тектес өсімдік. Жапырақтары ұзынша, кезектесіп орналасқан. Сабағы тік өседі, гүлдері қызыл, кейде ақ түсті ұзын, масақ тәрізденіп шоғырланып тұрады. Жемісі - ұзынша келген жіңішке қауашақ, ішінде көптеген дәндері бар.

Тау беткейлеріндегі шабындықтарда өседі. Дәрілік мақсат үшін өсімдіктің жапырағын жинайды. Құрамында херофиллин деген алкалоид, илік заттар, С витамині бар. Бұдан жасалған дәрілердің нерв жүйесін тыныштандыратын, қабынуға қарсы әсер ететін қасиеттері бар. М.Н.Баринановтың мәліметтеріне қарағанда, салыстырылған 50 өсімдіктің ішінде күреңот қабынуға қарсы әсер егуі жағынан бірінші орын алады. Халық медицинасында асқазанға жара түскенде, бас ауырғанда, ішек қабынғанда бұл өсімдікті шай ретінде демдеп ішеді.


Дәріні дайындау және қолдану тәсілі. 15 грамм өсімдікті 1 стакан кайнап тұрған суға салып, 20 минут тұндырады да, 1 ас қасықтан күніне 3 рет тамақ алдында ішеді.

  Жарияланған-2016-07-13 16:15:54     Қаралды-3431

Мәлімет сізге көмек берді ма

АҚҚАЛАҚ

...

Аққалақ - Қазақстандағы жыртқыш аңдар ішіндегі ең кішкентайы. Ұзындығы - 35 см. Ол - батыл, айлакер, ұзын құйрықты аң. Аққалақты кейде «аққия» деп те атайды. Қыста жүні ақ, жазда арқа жүні қызыл қоңыр немесе қара бурыл, бүйірі қара, бауыры ақ болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАУЫНҚҰРТ

...

Қауын ортасынан жарылады. Дәні алынып тасталынады. Қабығынан аршылған еті бөлек алынып, жұқалап туралады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЕЖЕЛГІ ДӘУІР ӨНЕРІ

...

Біздің заманымыздан бірнеше ғасыр бұрын Бағзы Греция мен оны жаулап алғап Римде қазір «Ежелгі дәуір өнері» деп ата латын сан алуан көркем өнер түрлері ерекше көркейіп өскен.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МЕЙІЗ ШӘРБӘТІ

...

Кастрюльге қойытылған сүт, қант және су құйылып, қыздырылады да үздіксіз араластырыла отырып қайнатылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ГЛОБУСТЫ ҚАЛАЙ ЖАСАЙДЫ?

...

Біраз ғасырлар бойы қатырма қағаздан домалақтап жасаған шар - глобус адамдарға адал қызмет етіп келеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТҰШ БАУЫРСАҚ

...

Бұл көбінесе мерекелерде ғана дайындалады. Сүтке, майға, қантқа және жұмыртқаға ұн қосылып, қамыр иленеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »