UF

БҰҚАР НАНЫ

Категориясы: Тағам


Бұл жаңғақ, жүзім, цукат қосып, тоқаш қамырынан жасалған тағам.

Қамыр дайындау үшін қажетті жаңғақтар ұнтақталады, цукаттар кесіледі немесе ет тартатын машина сияқты машинадан өткізіледі. Сарымай мен қант ұлпасы біркелкі масса болғанша араластырылып езіледі. Араластырылған массаға жұмыртқа, ұнтақталған жаңғақ, жүзім, цукат, сүт және көмір-қышқыл аммоний қосылады. Мұны да мұқият араластырғаннан кейін ұн салынып, тездетіп қамыр иленеді. Қамырдың илеп болғаннан кейінгі температурасы 18-20 градус, ылғалдылығы 23-25 процент болу керек.

Қамыр илеумен бір мезгілде помада да дайындалуға тиіс. Бұл үшін помада шайқайтын машина пайдаланылады: оған қант (құм шекер) пен сірне бір мезгілде салынады. Помаданы қолмен дайындаған жағдайда масса қайнататын қазанға әуелі қант салынып ерітіледі. Содан соң ол пешке (газға, электр плитасына) қойылып, қайнатылады. Қайнағаннан кейін бес минут өткен соң сірне қосып, қоспаны   115-120 градусқа жеткенше тағы да қайнату қажет. Қайнатылған масса 35-40 градусқа дейін салқындатылып, шайқайтын машинаға салынады немесе қолмен осы үшін арнайы қолданылатын қалақпен ұсақ кристалдар пайда болғанша шайқалады. Помаданың ылғалдылығы 10-12 процент болу керек.

Қамыр әр бөлігі 60 грамнан тартатындай етіліп бөлініп, диаметрі 60-65 миллиметрлік бөлкелер жасалады. Ол қағаз төселген қаңылтыр табақтарға салынады. Пісірер алдында бөлкелердің сыртына жұмыртқа жағылады да содан соң температурасы 200-230 градусқа жететін пешке қойылып, 20-25 минут бойы пісіріледі. Пісіп болған соң бөлкеге қант помадасы жағылып жылтыратылады.

Помадасы қатып болған соң бөлкелер астаушаларға салынып қойылады. Астаушаның биіктігіне қарай оларды 2 немесе үш қабат етіл салуға болады. Әр қабаттың арасына алдын-ала қағаз төселінеді.

Бір килограмм бұқар нанын жасау үшін 328,7 грамм жоғары сортты үн, 78,9 грамм сарымай, 170,9 грамм қант ұлпасы, 72,3 грамм жұмыртқа, 78,9 грамм жүзім, 49,3 грамм құрғақ цукат, 1,6 грамм аммоний, 82,2 грамм қаймағы алынбаған сүт, 39,4 грамм кептіріп ұнтақталған лещина жаңғағының дәні, сыртына жағатын 13,1 грамм жұмыртқа, 246,5 грамм құм шекер және 24,6 грамм помадаға қосатын сірне жұмсалады.

Дайын нанның формасы домалақ, помада жағып жылтыратылған, сындырған жерінің құрылымы біркелкі, ылғалдылығы 10-13 процент болу керек.

Ескерту: құрғақ күйіндегі 39,4 грамм лещина жаңғағы 47,3 грамм кептірілмеген жаңғаққа пара-пар.

  Жарияланған-2016-03-10 14:02:46     Қаралды-505

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

«АССОРТИ» РАХАТ-ЛУКУМЫ

...

Бұл - жеміс мармелады сияқты тағам. Бетіне қант ұлпасы себіледі. Формасы төрт бұрышты болады. Ылғалдылығы – 17-19 процент.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

«КОУС», «КҮПУ» ДЕГЕН НЕ?

...

ХVІ ғасырдың басында әйгілі Магеллан Қытайдың оңтүстік пұшпағын басып өткенде отыз күн ойын-сауық болыпты.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МЕЙРІМДІ БАОБАБ

...

Африканың жергілікті тұрғындары баобаб ағашын «мейірімді баобаб» деп атайды. Өйткені оның өте жуан діңіне су қоры көп жиналады. Ондағы судың көптігі соншалықты оны теміржол бойында тұратын цистернаның сиымдылығымен теңеуге болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ИКОНА ЖАСАУ ӨНЕРІ

...

Куликов даласында татарлар орыс әскерінің тегеурініне шыдай алмай, тырағайлап қаша жөнелді. Сан ғасырдан бері еңсесін көтере алмай келе жатқан Русь еркіндік алды. Жұрт монғол-татар үстемдіғімің дәурені өткеніне енді-енді көздері жете бастады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТҰРЫМТАЙ

...

Сұңқар тұқымдасына жататын жыртқыш құстардың бірі - тұрымтай. Қазақ құсбегілері тез көндіккіштігі үшін көбінесе ұядан алып, баулып, баптайтын болған. Көгершіннен сәл-ақ үлкен, шағын құс. Тұрымтайдың бітімі сұлу, көзі мөлдір болып келеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШЫҒЫС ЖАҢҒАҒЫНАН ДАЙЫНДАЛҒАН ҚУЫРМА (печенье)

...

Кастрюльге су құйылады. Жұмыртқа салынады. Тұз бен қант ұлпасы ерітіліп, стол үстінде еленген ұнды әр жерінен тесіп, үстіне жаңағы ерітінді құйылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »