UF

БҰҚАР НАНЫ

Категориясы: Тағам


Бұл жаңғақ, жүзім, цукат қосып, тоқаш қамырынан жасалған тағам.

Қамыр дайындау үшін қажетті жаңғақтар ұнтақталады, цукаттар кесіледі немесе ет тартатын машина сияқты машинадан өткізіледі. Сарымай мен қант ұлпасы біркелкі масса болғанша араластырылып езіледі. Араластырылған массаға жұмыртқа, ұнтақталған жаңғақ, жүзім, цукат, сүт және көмір-қышқыл аммоний қосылады. Мұны да мұқият араластырғаннан кейін ұн салынып, тездетіп қамыр иленеді. Қамырдың илеп болғаннан кейінгі температурасы 18-20 градус, ылғалдылығы 23-25 процент болу керек.

Қамыр илеумен бір мезгілде помада да дайындалуға тиіс. Бұл үшін помада шайқайтын машина пайдаланылады: оған қант (құм шекер) пен сірне бір мезгілде салынады. Помаданы қолмен дайындаған жағдайда масса қайнататын қазанға әуелі қант салынып ерітіледі. Содан соң ол пешке (газға, электр плитасына) қойылып, қайнатылады. Қайнағаннан кейін бес минут өткен соң сірне қосып, қоспаны   115-120 градусқа жеткенше тағы да қайнату қажет. Қайнатылған масса 35-40 градусқа дейін салқындатылып, шайқайтын машинаға салынады немесе қолмен осы үшін арнайы қолданылатын қалақпен ұсақ кристалдар пайда болғанша шайқалады. Помаданың ылғалдылығы 10-12 процент болу керек.

Қамыр әр бөлігі 60 грамнан тартатындай етіліп бөлініп, диаметрі 60-65 миллиметрлік бөлкелер жасалады. Ол қағаз төселген қаңылтыр табақтарға салынады. Пісірер алдында бөлкелердің сыртына жұмыртқа жағылады да содан соң температурасы 200-230 градусқа жететін пешке қойылып, 20-25 минут бойы пісіріледі. Пісіп болған соң бөлкеге қант помадасы жағылып жылтыратылады.

Помадасы қатып болған соң бөлкелер астаушаларға салынып қойылады. Астаушаның биіктігіне қарай оларды 2 немесе үш қабат етіл салуға болады. Әр қабаттың арасына алдын-ала қағаз төселінеді.

Бір килограмм бұқар нанын жасау үшін 328,7 грамм жоғары сортты үн, 78,9 грамм сарымай, 170,9 грамм қант ұлпасы, 72,3 грамм жұмыртқа, 78,9 грамм жүзім, 49,3 грамм құрғақ цукат, 1,6 грамм аммоний, 82,2 грамм қаймағы алынбаған сүт, 39,4 грамм кептіріп ұнтақталған лещина жаңғағының дәні, сыртына жағатын 13,1 грамм жұмыртқа, 246,5 грамм құм шекер және 24,6 грамм помадаға қосатын сірне жұмсалады.

Дайын нанның формасы домалақ, помада жағып жылтыратылған, сындырған жерінің құрылымы біркелкі, ылғалдылығы 10-13 процент болу керек.

Ескерту: құрғақ күйіндегі 39,4 грамм лещина жаңғағы 47,3 грамм кептірілмеген жаңғаққа пара-пар.

  Жарияланған-2016-03-10 14:02:46     Қаралды-252

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

АРХЕОЛОГИЯ МҰРАЖАЙЫ

...

Археология мұражайы Қазақстандағы археологиялық қазбалар кезінде табылған көне заман мұраларын сақтап, зерттейтін мекеме болып табылады. Бұл мұражай 1973 жылы Тарих, археология және этнография институтының жанынан ашылған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СУРЕТШІ ИЛЛЮСТРАЦИЯНЫ ҚАЛАЙ ЖАСАЙДЫ?

...

Біз суретті кітапты ашып қарағанымызда, басқа бір әлемге тап болғандай әсер аламыз. Әлгі суреттерде өлі кейіпкерлер тіріліп, кітапта айтылатын оқиға өткен ел мен жер қаз-қалпында сайрап көз алдымызда тұра қалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚҰСТАР ӘЛЕМІНДЕ НЕ БІР ТАҢҚАЛАРЛЫҚ ТҰМСЫҚТАР БАР

...

Құстар әлемінде не бір таңқаларлық тұмсықтар бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СУ ТАСҚЫНЫ ДЕГЕНІМІЗ НЕ?

...

Су тасқыны - дегеніміз құрғақ жердің едәуір бөлігін судың уақытша басуы. Пайда болу себептеріне байланысты су тасқынынын шартты түрде үш топқа бөлуге болады

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТОНЫКӨК ЕСКЕРТКІШІ

...

Ақылгөй Тоныкөктің құрметіне қойылған тас тақта өзінің бұйрығы бойынша шамамен 716 жылы қашалып жасалған. Бұл ескерткіш 1897 жылы Баин-Цокто шатқалынан табылған. Қазіргі кезде ол Моңғол Республикасының астанасы - Улан-Батор қаласынан 60 шақырым жерде орна

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ДОҢҒАЛАҚ ҚЫЗЫҚТЫ ДОМАЛАҚ

...

ДОҢҒАЛАҚ араласпайтын шаруа жоқ.

ТОЛЫҒЫРАҚ »