UF

БҰҚАР НАНЫ

Категориясы: Тағам


Бұл жаңғақ, жүзім, цукат қосып, тоқаш қамырынан жасалған тағам.

Қамыр дайындау үшін қажетті жаңғақтар ұнтақталады, цукаттар кесіледі немесе ет тартатын машина сияқты машинадан өткізіледі. Сарымай мен қант ұлпасы біркелкі масса болғанша араластырылып езіледі. Араластырылған массаға жұмыртқа, ұнтақталған жаңғақ, жүзім, цукат, сүт және көмір-қышқыл аммоний қосылады. Мұны да мұқият араластырғаннан кейін ұн салынып, тездетіп қамыр иленеді. Қамырдың илеп болғаннан кейінгі температурасы 18-20 градус, ылғалдылығы 23-25 процент болу керек.

Қамыр илеумен бір мезгілде помада да дайындалуға тиіс. Бұл үшін помада шайқайтын машина пайдаланылады: оған қант (құм шекер) пен сірне бір мезгілде салынады. Помаданы қолмен дайындаған жағдайда масса қайнататын қазанға әуелі қант салынып ерітіледі. Содан соң ол пешке (газға, электр плитасына) қойылып, қайнатылады. Қайнағаннан кейін бес минут өткен соң сірне қосып, қоспаны   115-120 градусқа жеткенше тағы да қайнату қажет. Қайнатылған масса 35-40 градусқа дейін салқындатылып, шайқайтын машинаға салынады немесе қолмен осы үшін арнайы қолданылатын қалақпен ұсақ кристалдар пайда болғанша шайқалады. Помаданың ылғалдылығы 10-12 процент болу керек.

Қамыр әр бөлігі 60 грамнан тартатындай етіліп бөлініп, диаметрі 60-65 миллиметрлік бөлкелер жасалады. Ол қағаз төселген қаңылтыр табақтарға салынады. Пісірер алдында бөлкелердің сыртына жұмыртқа жағылады да содан соң температурасы 200-230 градусқа жететін пешке қойылып, 20-25 минут бойы пісіріледі. Пісіп болған соң бөлкеге қант помадасы жағылып жылтыратылады.

Помадасы қатып болған соң бөлкелер астаушаларға салынып қойылады. Астаушаның биіктігіне қарай оларды 2 немесе үш қабат етіл салуға болады. Әр қабаттың арасына алдын-ала қағаз төселінеді.

Бір килограмм бұқар нанын жасау үшін 328,7 грамм жоғары сортты үн, 78,9 грамм сарымай, 170,9 грамм қант ұлпасы, 72,3 грамм жұмыртқа, 78,9 грамм жүзім, 49,3 грамм құрғақ цукат, 1,6 грамм аммоний, 82,2 грамм қаймағы алынбаған сүт, 39,4 грамм кептіріп ұнтақталған лещина жаңғағының дәні, сыртына жағатын 13,1 грамм жұмыртқа, 246,5 грамм құм шекер және 24,6 грамм помадаға қосатын сірне жұмсалады.

Дайын нанның формасы домалақ, помада жағып жылтыратылған, сындырған жерінің құрылымы біркелкі, ылғалдылығы 10-13 процент болу керек.

Ескерту: құрғақ күйіндегі 39,4 грамм лещина жаңғағы 47,3 грамм кептірілмеген жаңғаққа пара-пар.

  Жарияланған-2016-03-10 14:02:46     Қаралды-2172

Мәлімет сізге көмек берді ма

БАКУ КУРАБЬЕСІ

...

Бұл – үгітілген құырма сияқты тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ДӘСТҮРЛІ ТӘТТІ ТАҒАМДАР

...

Табаға 3-4 сантиметр қалыңдықта ұн салынады да, духовкаға немесе газ плитасына қойылып, шала қуырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Өзен қиылысы

...

Әртүрлі өзендердің қиылысуы – әдеттегі іс. Бірақ, Велна және Нельба өзендерінің қиылысы таңқаларлық ерекшелік. Сіз сөзсіз таң қаласыз.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАС ҚАЛАНЫҢ БАҒБАНШЫСЫН БІЛЕМІЗ БЕ?

...

Алматы - Алатаудың іргесінде орналасқан жасыл желекті қала. Осы қаланың бау-бақшаға айналуына зор үлес қосқан бағбаншылар қатарына Э.О. Баум, П.Рурдэ, Н.Моисеев, Е. Редько және т.б. атауға болады. Ал, Алматыда бау-бақша өсіруге улес қосқан Алаш азаматтары

ТОЛЫҒЫРАҚ »

НЕЛІКТЕН ЖЕР СІЛКІНІСІ БОЛАДЫ?

...

Ғалымдардың айтуынша, жер қыртысы бір-бірімен байланыспаған жеті алып тақталардан тұрады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

20 ҒАСЫРДЫҢ НЕГІЗГІ ӨНЕРТАБЫСТАРЫ

...

20 ғасырдың негізгі өнертабыстары, оларсыз қазіргі адам өмір сүре алмайды

ТОЛЫҒЫРАҚ »