UF

ЖЫЛТЫРАТЫЛҒАН ГРЕК ЖАҢҒАҒЫ

Категориясы: Тағам


Бұл - грек жаңғағының марципанмен желімделіп, карамель массасымен жылтыратылған ортасынан қаққа бөлінген екі жартысынан тұратын кәмпит.

Помада жасау үшін қазанға төрт литр су құйылып, оған құм шекер салып ерітіледі. Шырынды қайнату процесі ондағы қалған ылғалдылық 17-18 процентке жеткенше созылады (оттың күшіне қарай қайнату мерзімі 30-40 минутқа жетеді). Қайнатылған шырынға сүт қосылады. Біраз қайнағаннан кейін массаға сарымай салынып, массаның ылғалдылығы 11-12 процентке жеткенше қайнатыла береді.

Помаданы бұлғау. Қайнатылғаннан кейін масса 55-56 градусқа дейін салқындатылып, ванилин қосылады. Помада машинамен немесе қолмен шайқалады. Дайын помада дымқыл матамен жабылған қазанда сақталады.

Марципан әзірлеу үшін помада әдеттегі әдіспен ылғалдылығы 12-13 процентке жеткенше қайнатылады да кептіріліп, ысқыштан өткізілген бадам қосылады, сондай-ақ бадам эссенциясы, спирт қосылып, жақсылап араластырылады. Марципан да помада сияқты сақталады.

Кептірілген грек жаңғағы әбден іріктеліп, бегде қоспалардан, сынықтардан тазартылады. Бұл тағамға қақ жарылған жаңғақ сынығының өзінің бүтіні ғана алынады.

Помада мен марципан бір-бірімен араластырылып, 45-50 градусқа дейін қыздырылады. Сөйтіп грек жаңғағының екі жартысы осы массамен желімделеді. Сөйтіп оны міндетті түрде 16-20 сағат қоя тұрған дұрыс.

Карамель массасы ылғалы 1,5-1,8 процентке жеткенше қайнатылады. Содан соң ол карамель массасы қатып қалмас үшін бәсең отқа қойылған кішкентай қазанға құйылады.

Жаңғақтың желімделген жартылары ұшы доғалданған арнайы шанышқымен карамель массасына салынып жылтыратылады.

Жылтыратқаннан кейін алдын ала сарымаймен майланған салқындататын немесе мәрмәр столға салынады. Содан соң жаңғақтың бетіне карамель массасының біркелкі жұғуы үшін тағам дайындаушы да қолын сарымаймен майлап алып оны стол үстімен домалатады. Салқындаған соң жаңғақ ыдысқа салынады.

Бір килограмм өнімге 502,0 грамм қант, 124,5 - сірне, 186,8 грамм сүт, 17,2 грамм сарымай, 287,4 грамм грек жаңғағы, 81,4 грамм бадам, 2,8 грамм спирт, 0,76 грамм бадам эссенциясы жәче 0,04 грамм ванилин жұмсалады.

Жылтыратылған грек жаңғағының бір килограмында кемінде 45 түйірі болады. Ылғалдылығы - 6 процент, ыдысқа салғандағы салмағы - 4 килограмм. Ең ұзақ сақтау мерзімі - 20 күн.

  Жарияланған-2016-02-29 18:08:06     Қаралды-1092

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

«ҚАРАКӨЗ» ҚУЫРМАСЫ

...

Қаракөз қуырмасын жасау үшін белок пайдаланылады. Сары уызынан мұқият тазартылған белок салқындатылады, көпіршітіліп шайқалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТҰТ АҒАШЫНЫҢ ПАЙДАСЫ

...

Тұт ағашының жидегін жеуге болады. Жапырағында, қабығында илік заты көп. Жидегінің құрамында қант көп болады, жеуге келеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАҢҚҰРАЙДАН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

...

Таңқурай жидегінде қант, пектин, илік, бояу заттары, лимон, алма, құмырсқа және салиция қышқылдары, фосфор, калий тұздары, С1, Р витаминдері және А провитамині болады. Жабайы өсетін таңқурай - адам организміне керекті тағамның бірі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Амстердамда елес кораблі болған

...

Амстердамда жарық Фестивалі шеңберінде каналдардың бірінде елес кораблі пайда болды. Бірақ жергілікті тұрғындарға және саяхатшыларға қорқудың қажеті болмады. Себебі бұл жай ғана өзара қиылысқан төрт бұрқақтың көмегімен жасалған әдемі бір кескін еді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СУХУМИ ПАХЛАВАСЫ

...

Ашытқы қосылған, ішіне бадам және алма салынып, қабатталған қант-бал шырыны сіңірілген тағам осылай деп аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖЕР НЕГЕ СІЛКЕНЕДІ?

...

Жер сілкіну болғанда жер гуілдеп, шытынап, дірілдей бастайды. Телеграф бағандары құлап, поездар ойыншықтай аударылып, үйлер қирап, тұтас көшелер жер астына түсіп кетеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »