UF

ЖЫЛТЫРАТЫЛҒАН ГРЕК ЖАҢҒАҒЫ

Категориясы: Тағам


Бұл - грек жаңғағының марципанмен желімделіп, карамель массасымен жылтыратылған ортасынан қаққа бөлінген екі жартысынан тұратын кәмпит.

Помада жасау үшін қазанға төрт литр су құйылып, оған құм шекер салып ерітіледі. Шырынды қайнату процесі ондағы қалған ылғалдылық 17-18 процентке жеткенше созылады (оттың күшіне қарай қайнату мерзімі 30-40 минутқа жетеді). Қайнатылған шырынға сүт қосылады. Біраз қайнағаннан кейін массаға сарымай салынып, массаның ылғалдылығы 11-12 процентке жеткенше қайнатыла береді.

Помаданы бұлғау. Қайнатылғаннан кейін масса 55-56 градусқа дейін салқындатылып, ванилин қосылады. Помада машинамен немесе қолмен шайқалады. Дайын помада дымқыл матамен жабылған қазанда сақталады.

Марципан әзірлеу үшін помада әдеттегі әдіспен ылғалдылығы 12-13 процентке жеткенше қайнатылады да кептіріліп, ысқыштан өткізілген бадам қосылады, сондай-ақ бадам эссенциясы, спирт қосылып, жақсылап араластырылады. Марципан да помада сияқты сақталады.

Кептірілген грек жаңғағы әбден іріктеліп, бегде қоспалардан, сынықтардан тазартылады. Бұл тағамға қақ жарылған жаңғақ сынығының өзінің бүтіні ғана алынады.

Помада мен марципан бір-бірімен араластырылып, 45-50 градусқа дейін қыздырылады. Сөйтіп грек жаңғағының екі жартысы осы массамен желімделеді. Сөйтіп оны міндетті түрде 16-20 сағат қоя тұрған дұрыс.

Карамель массасы ылғалы 1,5-1,8 процентке жеткенше қайнатылады. Содан соң ол карамель массасы қатып қалмас үшін бәсең отқа қойылған кішкентай қазанға құйылады.

Жаңғақтың желімделген жартылары ұшы доғалданған арнайы шанышқымен карамель массасына салынып жылтыратылады.

Жылтыратқаннан кейін алдын ала сарымаймен майланған салқындататын немесе мәрмәр столға салынады. Содан соң жаңғақтың бетіне карамель массасының біркелкі жұғуы үшін тағам дайындаушы да қолын сарымаймен майлап алып оны стол үстімен домалатады. Салқындаған соң жаңғақ ыдысқа салынады.

Бір килограмм өнімге 502,0 грамм қант, 124,5 - сірне, 186,8 грамм сүт, 17,2 грамм сарымай, 287,4 грамм грек жаңғағы, 81,4 грамм бадам, 2,8 грамм спирт, 0,76 грамм бадам эссенциясы жәче 0,04 грамм ванилин жұмсалады.

Жылтыратылған грек жаңғағының бір килограмында кемінде 45 түйірі болады. Ылғалдылығы - 6 процент, ыдысқа салғандағы салмағы - 4 килограмм. Ең ұзақ сақтау мерзімі - 20 күн.

  Жарияланған-2016-02-29 18:08:06     Қаралды-3669

Мәлімет сізге көмек берді ма

«АҒАШТАР КҮНІ» («ЖЕР КҮНІ»)

...

1872 жылы Небраска штатының (АҚШ) ауылшаруашылық басқармасында Джон Стерлинг Мортонның тікелей ұйтқы болуымен жыл сайын қоршаған ортаны көгалдандыру мақсатында бір күнді белгілеу туралы ұсыныс жасалды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АПТАДАҒЫ КҮНДЕРДІҢ ТАРИХИ ҚАЛЫПТАСҚАН АТАУЛАРЫ

...

Қазіргі күн аттары төмендегі ретімен қолданылады; дүйсенбі, сейсенбі, сәрсенбі, бейсенбі, жұма, сенбі, жексенбі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Өнертабыстың ең мұңды патенті

...

1985 жылы Ральф Пиро «өз-өзін ынталандыратын аппаратты» патенттеген.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЕСКЕНДІР ЗҰЛҚАРНАЙЫН ТУРАЛЫ ҚЫЗЫҚТЫ ДЕРЕКТЕР

...

Ескендір бала кезінен айналасындағыларды батылдығымен таң қалдырды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАБАН

...

Республикамыздың су қоймаларының барлығына дерлік таралған жуас балық табан деп аталады. Ол күй талғамайды, егер қоректік азығы мол болса, кез келген таяз, суы тұнық суларда тіршілік ете береді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АТҚАРАТЫН ҚЫЗМЕТТЕРІНЕ БАЙЛАНЫСТЫ ЛАУАЗЫМДАР

...

Бітікші - көшірмеші, хатшы, іс жүргізуші адам. Бұл лауазымды орта ғасырлардағы Орталық Азия мемлекеттері қолданған. Кейде олар басшы қызмет те атқарған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »