UF

ЖЫЛТЫРАТЫЛҒАН ГРЕК ЖАҢҒАҒЫ

Категориясы: Тағам


Бұл - грек жаңғағының марципанмен желімделіп, карамель массасымен жылтыратылған ортасынан қаққа бөлінген екі жартысынан тұратын кәмпит.

Помада жасау үшін қазанға төрт литр су құйылып, оған құм шекер салып ерітіледі. Шырынды қайнату процесі ондағы қалған ылғалдылық 17-18 процентке жеткенше созылады (оттың күшіне қарай қайнату мерзімі 30-40 минутқа жетеді). Қайнатылған шырынға сүт қосылады. Біраз қайнағаннан кейін массаға сарымай салынып, массаның ылғалдылығы 11-12 процентке жеткенше қайнатыла береді.

Помаданы бұлғау. Қайнатылғаннан кейін масса 55-56 градусқа дейін салқындатылып, ванилин қосылады. Помада машинамен немесе қолмен шайқалады. Дайын помада дымқыл матамен жабылған қазанда сақталады.

Марципан әзірлеу үшін помада әдеттегі әдіспен ылғалдылығы 12-13 процентке жеткенше қайнатылады да кептіріліп, ысқыштан өткізілген бадам қосылады, сондай-ақ бадам эссенциясы, спирт қосылып, жақсылап араластырылады. Марципан да помада сияқты сақталады.

Кептірілген грек жаңғағы әбден іріктеліп, бегде қоспалардан, сынықтардан тазартылады. Бұл тағамға қақ жарылған жаңғақ сынығының өзінің бүтіні ғана алынады.

Помада мен марципан бір-бірімен араластырылып, 45-50 градусқа дейін қыздырылады. Сөйтіп грек жаңғағының екі жартысы осы массамен желімделеді. Сөйтіп оны міндетті түрде 16-20 сағат қоя тұрған дұрыс.

Карамель массасы ылғалы 1,5-1,8 процентке жеткенше қайнатылады. Содан соң ол карамель массасы қатып қалмас үшін бәсең отқа қойылған кішкентай қазанға құйылады.

Жаңғақтың желімделген жартылары ұшы доғалданған арнайы шанышқымен карамель массасына салынып жылтыратылады.

Жылтыратқаннан кейін алдын ала сарымаймен майланған салқындататын немесе мәрмәр столға салынады. Содан соң жаңғақтың бетіне карамель массасының біркелкі жұғуы үшін тағам дайындаушы да қолын сарымаймен майлап алып оны стол үстімен домалатады. Салқындаған соң жаңғақ ыдысқа салынады.

Бір килограмм өнімге 502,0 грамм қант, 124,5 - сірне, 186,8 грамм сүт, 17,2 грамм сарымай, 287,4 грамм грек жаңғағы, 81,4 грамм бадам, 2,8 грамм спирт, 0,76 грамм бадам эссенциясы жәче 0,04 грамм ванилин жұмсалады.

Жылтыратылған грек жаңғағының бір килограмында кемінде 45 түйірі болады. Ылғалдылығы - 6 процент, ыдысқа салғандағы салмағы - 4 килограмм. Ең ұзақ сақтау мерзімі - 20 күн.

  Жарияланған-2016-02-29 18:08:06     Қаралды-3968

Мәлімет сізге көмек берді ма

БАЛЫҚТАР НЕ ЖЕЙДІ?

...

Қоректену тәсілі бойынша балықтар шөпқоректілер (фитофагтар)...

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ХАҚНАЗАР ХАН

...

Хақназар, Ақназар (шамамен 1510/20-1580 жж.) - қазақ халқын біріктіруге, мемлекеттігін нығайтуға айрықша еңбек сіңірген мемлекет қайраткері, қолбасшы, Қасым ханның кіші ұлы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КӨРКЕМ СУРЕТТЕ ПАСТЕЛЬ

...

Швейцария суретшісі Жан Этьенн Лиотардың мынау «Шоколад дайындаушы әйел» деген картинасына қараңдаршы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШОКОЛАД КӘМПИТТЕР

...

Кастрюльге сүт құйылып, қант, какао қосылады, сөйтіп қоюланғанша қайнатылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАС КИІМДЕРДІ ТАЗАЛАУ

...

Бас киімдерді әр түрлі әдіспен тазалауға болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАМБЫЛ ЖАБАЕВ ЕСКЕРТКІШТЕРІ

...

Тараз қаласында Жамбыл Жабаев атындағы алаңда 1961 жылы Жамбыл ескерткіші орнатылған. Ақын ұлттық киімде, сол қолына домбыра ұстап тұрған күйінде кескінделген. Мүсін мыс араластырылған шойын коспасынан құйылып, қола жалатылған. Тұғыры төрт бұрышты биік ет

ТОЛЫҒЫРАҚ »