ЖҮЗІМ НУГАСЫ
Категориясы: Тағам
Туралған курага мен жүзімнен қайнатып жасалған төрт қырлы ұзыншалау кәмпит жүзім нугасы деп аталады.
Туралған курага мен жүзім қантқа қосылып, ылғал қалдығы 12 процент болғанша қайнатылады. Масса содан соң салқындатылады, сөйтіп кесіп-кесіп кәмпит формасына келтіріледі де, құмшекер себіледі. Бұдан кейін қағаз төселген ағаш жәшіктерге қатарластырып салынады.
Бір килограмм нугаға 496,2 грамм қант, 406,7 грамм курага, 131,8 грамм жүзім, 1,3 грамм лимон қышқылы жұмсалады.
Жүзім нугасының бір килограмында кемінде қырық данасы болады. Ылғалдылығы - 12 процент. Ыдысқа салғандағы салмағы 4 килограмм. Ең ұзақ сақталатын мерзімі - бір ай.
Жарияланған-2016-02-29 14:59:57 Қаралды-3829
ӘСІП ДАЙЫНДАУ ТӘСІЛІ

Әсіп дайындау үшін қойдың ішегі бірнеше рет жылы су жүгіртіліп тазартылады. Ақырында тұзды су жүгіртіледі.
ЖАГАЛТАЙ

Жағалтай көгершіннен сәл-ақ үлкен. Дене тұрқы - 35 см, салмағы 170-350 г. Жағалтай аталу себебі - сырт түсі қара жағал болып келеді. Жағалтайдың ту сырты қара қоңыр, бауыры ашықтау, сары жолақ тартып, сағал-сағал болып тұрады.
МҰНАЙ ЖӘНЕ ГАЗ ӨНДІРУ

Мұнай - Жер шарының шөгінді қабатында таралған жанғыш майлы сұйық зат. Түсі ашық қоңырдан қараға дейін өзгеретін мұнай жер бетінен 1,2-2,0 км-ден 5-15 км және одан да тереңде жатады. Ол газ тәрізді көмірсутектерімен бірге түзіліп, бірге жүреді. Сондықтан
ҚҰРТ - АСЫЛ ТАС, ІРІМШІК - ПАЙДА АС!

Мәйек - әлі отықпай тұрып сойылған жас қозының ұлтабары. Мұндай ұлтабардың уызды өңезі (сары уызы) болады.