UF

ЖҮЗІМ НУГАСЫ

Категориясы: Тағам


Туралған курага мен жүзімнен қайнатып жасалған төрт қырлы ұзыншалау кәмпит жүзім нугасы деп аталады.

Туралған курага мен жүзім қантқа қосылып, ылғал қалдығы 12 процент болғанша қайнатылады. Масса содан соң салқындатылады, сөйтіп кесіп-кесіп кәмпит формасына келтіріледі де, құмшекер себіледі. Бұдан кейін қағаз төселген ағаш жәшіктерге қатарластырып салынады.

Бір килограмм нугаға 496,2 грамм қант, 406,7 грамм курага, 131,8 грамм жүзім, 1,3 грамм лимон қышқылы жұмсалады.

Жүзім нугасының бір килограмында кемінде қырық данасы болады. Ылғалдылығы - 12 процент. Ыдысқа салғандағы салмағы 4 килограмм. Ең ұзақ сақталатын мерзімі - бір ай.

  Жарияланған-2016-02-29 14:59:57     Қаралды-2617

Мәлімет сізге көмек берді ма

ОРТААЗИЯ ОВЧАРКАСЫ

...

Ортаазия овчаркасы өте ерте кезден қой отарын жыртқыш аңдардан қоргауға пайдаланылган. Кавказ овчаркасы секілді мұның да арғы тегі - тибет иті.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КЕНЕСАРЫ ХАН

...

Кенесары Қасымұлы (1802-1847 жж.) - қазақтың ірі мемлекет қайраткері, қолбасшы. Кенесары 1841 жылы бүкіл қазақ халқының мақұлдауымен хан көтерілген Қазақ хандығының соңғы ханы. 1837-1847 жылдардағы қазақ халқын басқыншылардан азат ету күресінің басқарушыс

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТЕЙГЛАХ

...

Бұл - қантқа салып қуырған жаңғақтарға ұқсайтын, домалақтап пісіріліп қант пен балға салып қуырылған ұннан жасалатын тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚҰЛМАҚ – УЛЫ ӨСІМДІК

...

Халық медицинасында құлмақты тамаққа тәбетті арттыру үшін, асқазанның қабынуын, іш өткенді емдеу үшін пайдаланады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛШАДАН ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ (пастила)

...

Алша жемістері піскенше қайнатылып, қабығы мен дәндерінен тазалау үшін електен өткізіледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЗЕМЕЛӘК

...

Тоқаш қамырынан жасалатын тағам земелак деп аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »