UF

ҚАЙ ПЛАНЕТА КҮНГЕ ЖАҚЫН?

Категориясы: Ғарыш


Меркурий – «ең ыстық» планета. Ол Күнге ең жақын: 0,387 астрономиялық бірлік (58 млн км) қашықтықта.

Меркурий Күнге өте жақын болғандықтан (Күннен бұрыштық қашықтығы 28°-тан аспайды), оны байқау қиын: жоғары ендіктерде ол түнде көрінбейді, күн шыққанға дейін немесе күн батқаннан кейін ғана көрінеді.

Меркурий ежелгі Рим құдайының атымен аталған - сауданың қамқоршы, саяхатшылар мен ұрылар, сондай-ақ құдайлардың хабаршысы. Ол өз есімін тыныштықты білмейтін осы құдайдың құрметіне алғаны таңқаларлық емес: ол аспан арқылы өте жылдам «жүгіреді»: Меркурийде бір жыл, яғни Күн айналасында толық революция уақыты - бұл бар болғаны 88 Жер күніне тең. Бір қызығы, Меркурий өз осінің айналасында 58,65 күнде толық айналым жасайды, яғни Меркурийдегі бір күн Меркурий жылының 2/3 бөлігіне тең! Яғни, бір Меркурий жылында Меркурий өз осінің айналасында бір жарым айналымға айнала алады.

Меркурийде Жердегідей жыл мезгілдерінің өзгеруі болмайды, өйткені оның айналу осі орбита жазықтығына тік бұрышта орналасқан.

Меркурий планеталардың ішіндегі ең кішісі. Оның диаметрі небәрі 5 мың шақырымды құрайды. Бұл планетада гравитация аз және өте жұқа гелий атмосферасы бар. Гелий бөлшектері Меркурийге Күннен келеді, бірақ ұзақ тұрмайды және ғарыш кеңістігіне ұшып кетеді.

Меркурийдің металдық ядросы бар, оның радиусы планетаның радиусының төрттен үш бөлігін (шамамен 70% немесе 1800-1900 км) құрайды. Күн түсетін жағында температура +300-420 градусқа жетеді. Түнгі жағында Меркурий -170 градусқа дейін салқындайды. Бұл планетаның беті метеориттердің көптеген кратерлерімен жабылған.

  Жарияланған-2024-04-19 13:31:54     Қаралды-59

Мәлімет сізге көмек берді ма

ДОЙБЫ ТАРИХЫНАН

...

Дойбы ойынының да тарихы өте ертеден басталатын өнер өнер беуге толық дәлел бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШАҚ-ШАҚ

...

Үн, сүт, қант, жұмыртқа, аздап арақ қосылып, жұмсақ қамыр иленеді. Ол бірнеше бөлікке бөлініп, 1 сантиметр қалыңдықта созылады. Созылған қамыр самырсын жаңғағының үлкендігіндей етіліп туралып, қуырылады. Бәрінің бірдей қуырылуы үшін араластырып тұру керек

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚ БӨЛКЕСІ

...

Жаңғақ бөлкесін жасау үшін жылытылған сүтке ашытқы қосылып, ол әбден еріп кеткенше араластырылады. Оның үстіне кагор шарабы құйылып, қант, жұмыртқа, тұз, какао, ұн, ұнтақталған жаңғақ салынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛЬПИНИЗМ ТАРИХЫНАН

...

Тауға қарап тамсану, оның басына шығу - адам баласының ізгі арманы, болғаны біздің бәрімізге мәлім қасиет.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ПЛАСТМАССА ДЕГЕНІМІЗ НЕ?

...

Металдардың көне тарихы бар, олар мыңдаған жылдар бұрын адамдарға белгілі болды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШӨЛ ДАЛА – ТҰЛДЫР ДАЛА МА?

...

Ең үлкен шөл далалар - Азиядағы Гоби мен Африкадағы Сахара. Ал бізде - Қарақұм.

ТОЛЫҒЫРАҚ »