UF

СЕМЕИ

Категориясы: Тарих


Шығыс Қазақстан облысындағы қала. Ертіс өзенінің бойында орналасқан. 1939-97 жылдары Семей облысының орталығы болған.

Каланың XVI-XVII ғасырлардағы аты - Доржынкит. Доржынкит қазіргі Семей қаласы тұрған жерден сәл жоғары, Ертістің оң жағасындағы дөңестің үстіне орналасқан. Түмен каласының мұрағатынан табылған дерек бойынша, 1600 жылы Асма тархан Доржи деген кісі осы жерде жеті сарай салдырғандықтан, қаланың аты «Доржынкит» аталған. Семей қаласының орнында орналасқан жеті шатыр (Доржынкит) сарайлары патша үкіметінің ресми құжаттарында «Тас мешіт» деген атпен XVI ғасырдың басынан телгілі.

Егтіс өзеніне ТМД елдері бойынша ең үлкен аспалы көпір салынған. Семей - еліміздеі ғылым-білім орталығының бірі. Онда Радиациялық медицина және экология ғылыми-зерттеу университеті, Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті, М.Әуезов атындағы «Семей» университеті, Мемлекеттік медицина академиясы, Мемлекеттік заң институты, Қаржы-экономика институты, т.б. жоғарғы оқу орындары бар.

  Жарияланған-2015-11-16 17:26:50     Қаралды-2605

Мәлімет сізге көмек берді ма

СІЗ АУАНЫ КӨРЕ АЛАСЫЗ БА?

...

Ауаның мөлдір, түссіз, иіссіз екенін бәрі біледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАРШЫҒА

...

Қазақ аңшыларының бүркіттен кейін колға ең көп ұстайтын кұсы - қаршыға. Дене тұрқы - 28-114 см, салмағы - 800-1500 г. Қос шалғылығының арасы - 100- 120 см. Тұмсық, тұяқтары қара. Қаршыға шегір көзді болып келеді. Доғалдау біткен қанатының қысқалығы, оның

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Болашаққа көзқарас

...

Тесла шын мәнісінде тамаша адам болды. Міне оның 1908 жылы жазғаны – 60-тан астам жыл бойы компьютерлік желілер дами бастағанға дейін.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТҰТ АҒАШЫНЫҢ ПАЙДАСЫ

...

Тұт ағашының жидегін жеуге болады. Жапырағында, қабығында илік заты көп. Жидегінің құрамында қант көп болады, жеуге келеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СҮР ЕТ ДАЙЫНДАУ

...

Сүрлеу дегеніміз – етті қақтап, тұздап сақтау. Сүр ет ерекше дәмді болады. Өзіне тән иісі Өте жағымды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КІРПІШ ҚАШАН ПАЙДА БОЛДЫ?

...

Пісірілген балшықтан жасалған бұл әмбебап құрылыс материалы

ТОЛЫҒЫРАҚ »