UF

КӨРКЕМ СУРЕТТЕ ТҮПНҰСҚА

Категориясы: Өнер


Әбілхан Қастеев (1904-1973 жж.). Турксиб.

Біз картинаны не мүсінді көріп: «Бұл түпнұсқа ғой», - деп ерекше ізет білдіреміз.

Суретшілердің, мүсіншілердің шығармасымен танысу үшін кітаптар мен журналдардағы репродукцияларды қарасақ та жеткілікті сияқты. Сүйте тұра, жұрт сурет галереясы мен музейлерге неге барады?

Түпнұсқаны көру үшін жұрттың басқа қалаларға, тіпті басқа елдерге сапар шегетіні қалай?

Суретші кенепке тек әдемі көріну үшін ғана қалам тигізбейді. Ол қолына қаламды тек өзіне ұнаған адамның, өлкенің көрінісін бейнелеу үшін де, не бір оқиға туралы айтып беру үшін де алмайды. Жоқ, ол өз шығармасын өзі бейнелеп отырған құбылыс жайлы өз ой, өз сезімін, білдіру үшін өзінің бүкіл жан-дүниесін жарқыратып жайып салу үшін туғызады. Шығармамен танысу - оны жарыққа әкелген адаммен танысу. Картина тек оның қаламының ізін ғана емес, бүкіл жан-сырын паш етеді.

Біз картинаның алдында тұрып, оның авторының айтпақ ойын білуге тырысамыз. Оған неғұрлым ұзағырақ үңілсек, авторының жан дүниесіне де солғұрлым молырақ қанығамыз. Қандай керемет көшірме болса да, түпнұсқаның дәл өзіндей әсер ете алмайды. Өйткені көшірмеші өз жұмысының үстінде автор кешірген жан азабын, жан тебіренісін бастан өткізе алмайды.

Каменева Е. Кемпірқосақтың түсі қандай? -Алматы: Өнер, 1981. -168 б.

  Жарияланған-2016-11-17 12:46:37     Қаралды-636

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ХАКІМЖАН НАУРЫЗБАЕВ

...

Хакімжан Есімханұлы (1925-2009) - Қазақстанның тұңғыш кәсіби мүсіншісі, халық суретшісі. Ол Қостанай облысында дүниеге келген. Харьковтағы көркемөнер институтын бітірді. Алматы қаласындағы көркемсурет училищесінде тұңғыш рет мүсіншілер үйірмесін ұйымдасты

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СҮҢГУІР СУ АСТЫНДА НЕ ІСТЕЙДІ?

...

Судың астында жұмыс жетерлік!

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАЗДЫҢ ЫСТЫҒЫНДА ШӨЛ ҚАНДЫРАТЫН СУСЫНДАРДЫ ДАЙЫНДАУ

...

Жаздың аптап ыстығында ішкен сап-салқын сусын мейіріңді қандырмай ма?

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАБАТТАЛҒАН ҚАМЫРҒА ОРАЛҒАН АЛМА

...

Қабатталатын қамыр былай дайындалады: суға тұз және лимон қышқылы салынып, ерітіледі, жұмыртқа және ұнның оннан тоғыз бөлігін қосып қамыр иленеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚЫЗҒЫЛТ РАХАТ-ЛУКУМ

...

Бұл мармелад секілді тағам. Бетіне қант ұлпасы себіледі. Формасы төрт бұрышты болады. Ылғалдылығы – 17-19 процент.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАБАТТАЛҒАН ПОМАДА-ЖЕМІС ТОРТЫ

...

Дайын қамырдан көлемі 25 х 25 сантиметр төрт бұрыш формалы тең үш шелпек жайылып, майланған жұқа табаға салынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »