ӨШІРГІШ НЕЛІКТЕН ӨШІРЕДІ?
Категориясы: Көңіл көтеру
Алдына қағаз жайып, қолына қарындашты алса болғаны, көп кешікпей-ақ бір тамаша сурет дайын тұрады. Бірақ кейде қарындашы түскірдің тыңдамай кететіні бар. Бес жасар суретші қоянның суретін салғысы келсе, қайдағы бір мақұлықтың сұлбасы шығады.
«Қаламмен жазылғанды қайламен шауып кетіре алмайсың» дейтін мәтел бар. Осы мәтелді теріске шығарайын дегендей өшіргіш қарындаштың қате жазған жолдарын, тіпті сияның тамған дақтарын да «шаппай-ақ» үйкеп-үйкеп, жоқ қылады. Өз «өңі» келісіп тұрмағанмен дәптердің «өңін» кетіріп-ақ жібереді.
Оны біреулер «өшіргіш» деп атаса, біреулер «резеңке» деп еркелетеді.
Шындығына келсек, оның резеңкеден жасалатыны да рас. Дүниеде резеңкеден жасалатын заттар аз емес: автомобильдердің доңғалағы, әр түрлі түтіктер, аяқ киімдердің табаны, түрлі-түрлі тығындар, ойыншықтар...
Әрине, о бастағы жасалған алғашқы өшіргішті бүгінгімен салыстыруға болмайтын. Қазір оның ауқымы да тым шағын, бұрынғыдай гевей ағашының шырынынан емес ағаш үгіндісінен немесе мұнайдан алынатын жасанды каучуктен әзірленеді.
Сонымен өшіру дегеніміз - қағаздың үстіңгі бір қабатын қате жазылған әріптерімен, жаңсақ сызылған суреттерімен бірге сыдырып алу деген сөз. Ол үшін резеңкеге әйнектің ұнтағын қосады, сол ұнтақ қағаз бетін тырнап, өшіреді.
Жарияланған-2016-09-07 18:36:15 Қаралды-4954
СӘБІЗ - ҚУЫҚТАҒЫ ТАС ПЕН ҚҰМДЫ ЕРІТЕДІ
Құрамында В тобындағы витаминдер, А витамині, крахмал, қант, каротин бар.
САРЫМСАҚ - АС ҚОРЫТУ ЖҰМЫСТАРЫН ЖАҚСАРАДЫ
Бронх демікпесін, шеменді, тұмауды, қан қысымының көтерілуін емдеу үшін халық арасында сарымсақ кеңінен қолданылады.
КЕРАМИКА - ЕҢ ЕЖЕЛГІ ӨНЕРЛЕРДІҢ БІРІ
Адамдар атам заманның өзінде-ақ саздан ыдыстар жасауды білген. Бертін келе оны су жібермейтін берік болу үшін пешке сап күйдіруді үйренген.
ЖҮЗІМ ОЙЛАСЫ
Бұл - қайнатылған жеміс массасы мен жаңғақтан дайындалып, бадаммен және грек жаңғағымен әсемделген тағам.
ЖАЙЫҚ
Жайық өзені Орал тауларының оңтүстігінен басталады. Жалпы ұзындығы - 2428 км. Қазақстандағы ұзындығы - 1082 км. Жайық өзені туралы деректер грек, рим жылнамаларында Дайкс, Ликос, ал орыс жазбаларында 1775 жылға дейін Яик атауымен берілген.
Бал қандай болуы керек?
Шығыстың кейбір тағамдарын жасағанда оларға өзіндік дәм және хош иіс беру үшін бал қолданылады.