UF

СӘБІЗ - ҚУЫҚТАҒЫ ТАС ПЕН ҚҰМДЫ ЕРІТЕДІ

Категориясы: Өсімдікті


СӘБІЗ – МОРКОВЬ ПОСЕВНАЯ

Сәбіз сабағының биіктігі 1 метрге дейін жететін, екі жылдық, шөп тектес өсімдік. Бірінші жылы жуан, етті тамырынан бірнеше жапырақтар шығады. Екінші жылы сабағы өсіп гүлдеп, жеміс береді. Сабағы тік, жайыла өскен, қырлы, өн бойын қолға қатқылдау тиетін түк басқан. Жапырақтары сопақша, қауырсын тәрізді тілімделген, сағақтары ұзын, кезектесіп орналасқан, гүлдері ақ, майда шоғыр болып тұрады. Сәбіз көпшілікке белгілі мәдени өсімдік. Дәрілік мақсат үшін сәбіздің түбір түйнегі мен тұқымы пайдаланылады.

Құрамында В тобындағы витаминдер, А витамині, крахмал, қант, каротин бар. Халық сәбізді несеп жүргізеді, қуықтағы тас пен құмды ерітеді деп есептейді. Сәбіздің тұқымынан жасалған тұнбаны ас қорыту жұмысы бұзылғанда, іш желденгенде, бүйрекке тас байланғанда қолданады.

Халық медицинасында сәбіздің түбір түйінін күйікті, үсігенді және іріңді жараларды емдеу үшін пайдаланады. Рак ауруы кезінде сәбіздің сөлін ішеді. Ғылыми медицинада сәбіздің тұқымынан алынған даукарин деген дәрі қолданылады. Бұл дәрі жүректің қан тамырларын кеңейтіп, ондағы қан айналысын жақсартады. Сәбіздің сөлін қан азайғанда, науқас адамның күш-қуаты кемігенде және жұқпалы аурулардан кейін әлсіреген организмді әлдендіру үшін қолданады. Тіс түбінің еттері және тамақ бездері қабынғанда, ауыз уылғанда да сәбіздің сөлін пайдаланады.


Дәріні дайындау және қолдану тәсілі. Сәбіз тұқымының 1 ас қасығын 1 стакан қайнаған суға салып, түнге қарай жылы пештің ішіне қояды. Осылайша бірнеше стакан дәрі даяр болғаннан кейін оның 3 стаканын бір күн ішінде ыстық күйінде ішеді. Бұл әсіресе, бүйрекке тас байланғанда өте жақсы нәтиже береді.

  Жарияланған-2016-07-14 23:21:56     Қаралды-1896

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

СУҒА ШЫҚҚАН МАҢЫЗЫ - 30 ТҮРЛІ ҚАРАПАЙЫМ ИНГРЕДИЕНТТІ СОРПАЛАР

...

Сорпа - ас қорыту органдарының жұмысын жақсартатын, адамның тәбетін ашып, тіпті бойын сергітетін тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚ БӨЛКЕСІ

...

Жаңғақ бөлкесін жасау үшін жылытылған сүтке ашытқы қосылып, ол әбден еріп кеткенше араластырылады. Оның үстіне кагор шарабы құйылып, қант, жұмыртқа, тұз, какао, ұн, ұнтақталған жаңғақ салынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АТУ ҚАРУЫ

...

Қазақ халқының ату қаруы жақ (садақ) деп аталған Жақтар әр түрлі материалдар (ағаш, тарамыс, мүйіз, сүйек, тері, қайыңның тозы) пайдаланған бірнеше бөліктерден құралған. Жақтың жеке жасалып, атуға арналған бөлшегі - оқ.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖҮЗІМ НУГАСЫ

...

Жүзім мен курага мол салынған жұмсақ кәмпит сияқты тағам осылай деп аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАУЫНҚАҚ

...

Еті тығыз, құрамында қанты көп қауынның қабығы аршылып, дәні алынып тасталынады да жұқалап тіліктерге тілінеді. Олар таза шыптаның үстіне бір-біріне тигізбей салынып, кептіріледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СУРЕТШІ ИЛЛЮСТРАЦИЯНЫ ҚАЛАЙ ЖАСАЙДЫ?

...

Біз суретті кітапты ашып қарағанымызда, басқа бір әлемге тап болғандай әсер аламыз. Әлгі суреттерде өлі кейіпкерлер тіріліп, кітапта айтылатын оқиға өткен ел мен жер қаз-қалпында сайрап көз алдымызда тұра қалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »