UF

СӘБІЗ - ҚУЫҚТАҒЫ ТАС ПЕН ҚҰМДЫ ЕРІТЕДІ

Категориясы: Өсімдікті


СӘБІЗ – МОРКОВЬ ПОСЕВНАЯ

Сәбіз сабағының биіктігі 1 метрге дейін жететін, екі жылдық, шөп тектес өсімдік. Бірінші жылы жуан, етті тамырынан бірнеше жапырақтар шығады. Екінші жылы сабағы өсіп гүлдеп, жеміс береді. Сабағы тік, жайыла өскен, қырлы, өн бойын қолға қатқылдау тиетін түк басқан. Жапырақтары сопақша, қауырсын тәрізді тілімделген, сағақтары ұзын, кезектесіп орналасқан, гүлдері ақ, майда шоғыр болып тұрады. Сәбіз көпшілікке белгілі мәдени өсімдік. Дәрілік мақсат үшін сәбіздің түбір түйнегі мен тұқымы пайдаланылады.

Құрамында В тобындағы витаминдер, А витамині, крахмал, қант, каротин бар. Халық сәбізді несеп жүргізеді, қуықтағы тас пен құмды ерітеді деп есептейді. Сәбіздің тұқымынан жасалған тұнбаны ас қорыту жұмысы бұзылғанда, іш желденгенде, бүйрекке тас байланғанда қолданады.

Халық медицинасында сәбіздің түбір түйінін күйікті, үсігенді және іріңді жараларды емдеу үшін пайдаланады. Рак ауруы кезінде сәбіздің сөлін ішеді. Ғылыми медицинада сәбіздің тұқымынан алынған даукарин деген дәрі қолданылады. Бұл дәрі жүректің қан тамырларын кеңейтіп, ондағы қан айналысын жақсартады. Сәбіздің сөлін қан азайғанда, науқас адамның күш-қуаты кемігенде және жұқпалы аурулардан кейін әлсіреген организмді әлдендіру үшін қолданады. Тіс түбінің еттері және тамақ бездері қабынғанда, ауыз уылғанда да сәбіздің сөлін пайдаланады.


Дәріні дайындау және қолдану тәсілі. Сәбіз тұқымының 1 ас қасығын 1 стакан қайнаған суға салып, түнге қарай жылы пештің ішіне қояды. Осылайша бірнеше стакан дәрі даяр болғаннан кейін оның 3 стаканын бір күн ішінде ыстық күйінде ішеді. Бұл әсіресе, бүйрекке тас байланғанда өте жақсы нәтиже береді.

  Жарияланған-2016-07-14 23:21:56     Қаралды-1430

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ХАКІМЖАН НАУРЫЗБАЕВ

...

Хакімжан Есімханұлы (1925-2009) - Қазақстанның тұңғыш кәсіби мүсіншісі, халық суретшісі. Ол Қостанай облысында дүниеге келген. Харьковтағы көркемөнер институтын бітірді. Алматы қаласындағы көркемсурет училищесінде тұңғыш рет мүсіншілер үйірмесін ұйымдасты

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚЫЗЫЛ БҰРЫШ – ТӘБЕТТІ ҚОЗДЫРАДЫ

...

Қызыл бұрыштың жемісін азғантай мөлшерде тамаққа салса, тәбетті қоздырады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚҰРҒАҚ ЖЕМІСТЕРДІ АРАЛАСТЫРЫП ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ

...

Кептірілген алма, алмұрт, сүйегі алынған алхоры, басқа да жемістер жылы сумен жуылып, ыдысқа салынады, қайнаған сумен шарпылып, қақпағы жабылады да, бір сағат ішінде бірнеше рет араластырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СУҒА ШЫҚҚАН МАҢЫЗЫ - 30 ТҮРЛІ ҚАРАПАЙЫМ ИНГРЕДИЕНТТІ СОРПАЛАР

...

Сорпа - ас қорыту органдарының жұмысын жақсартатын, адамның тәбетін ашып, тіпті бойын сергітетін тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СУХУМИ ПАХЛАВАСЫ

...

Ашытқы қосылған, ішіне бадам және алма салынып, қабатталған қант-бал шырыны сіңірілген тағам осылай деп аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КӨРКЕМ СУРЕТТЕ ТҮПНҰСҚА

...

Біз картинаны не мүсінді көріп: «Бұл түпнұсқа ғой», - деп ерекше ізет білдіреміз.

ТОЛЫҒЫРАҚ »