UF

СӘБІЗ - ҚУЫҚТАҒЫ ТАС ПЕН ҚҰМДЫ ЕРІТЕДІ

Категориясы: Өсімдікті


СӘБІЗ – МОРКОВЬ ПОСЕВНАЯ

Сәбіз сабағының биіктігі 1 метрге дейін жететін, екі жылдық, шөп тектес өсімдік. Бірінші жылы жуан, етті тамырынан бірнеше жапырақтар шығады. Екінші жылы сабағы өсіп гүлдеп, жеміс береді. Сабағы тік, жайыла өскен, қырлы, өн бойын қолға қатқылдау тиетін түк басқан. Жапырақтары сопақша, қауырсын тәрізді тілімделген, сағақтары ұзын, кезектесіп орналасқан, гүлдері ақ, майда шоғыр болып тұрады. Сәбіз көпшілікке белгілі мәдени өсімдік. Дәрілік мақсат үшін сәбіздің түбір түйнегі мен тұқымы пайдаланылады.

Құрамында В тобындағы витаминдер, А витамині, крахмал, қант, каротин бар. Халық сәбізді несеп жүргізеді, қуықтағы тас пен құмды ерітеді деп есептейді. Сәбіздің тұқымынан жасалған тұнбаны ас қорыту жұмысы бұзылғанда, іш желденгенде, бүйрекке тас байланғанда қолданады.

Халық медицинасында сәбіздің түбір түйінін күйікті, үсігенді және іріңді жараларды емдеу үшін пайдаланады. Рак ауруы кезінде сәбіздің сөлін ішеді. Ғылыми медицинада сәбіздің тұқымынан алынған даукарин деген дәрі қолданылады. Бұл дәрі жүректің қан тамырларын кеңейтіп, ондағы қан айналысын жақсартады. Сәбіздің сөлін қан азайғанда, науқас адамның күш-қуаты кемігенде және жұқпалы аурулардан кейін әлсіреген организмді әлдендіру үшін қолданады. Тіс түбінің еттері және тамақ бездері қабынғанда, ауыз уылғанда да сәбіздің сөлін пайдаланады.


Дәріні дайындау және қолдану тәсілі. Сәбіз тұқымының 1 ас қасығын 1 стакан қайнаған суға салып, түнге қарай жылы пештің ішіне қояды. Осылайша бірнеше стакан дәрі даяр болғаннан кейін оның 3 стаканын бір күн ішінде ыстық күйінде ішеді. Бұл әсіресе, бүйрекке тас байланғанда өте жақсы нәтиже береді.

  Жарияланған-2016-07-14 23:21:56     Қаралды-802

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

КЕНЕСАРЫ ХАН

...

Кенесары Қасымұлы (1802-1847 жж.) - қазақтың ірі мемлекет қайраткері, қолбасшы. Кенесары 1841 жылы бүкіл қазақ халқының мақұлдауымен хан көтерілген Қазақ хандығының соңғы ханы. 1837-1847 жылдардағы қазақ халқын басқыншылардан азат ету күресінің басқарушыс

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛХОРЫ САМБУГЫ

...

Іріктелініп алынған алхоры жуылып, сүйектерінен арылтып, үстіне аздап су құйылады да, 10-12 минут бойы қайнатып пісіріледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛТЫНБЕК ТАПҚАН АЛЫП САҢЫРАУҚҰЛАҚ

...

2009 жылы шілде айында Қазақстанның халық артісі, әрі сазгер Алтынбек Қоразбаев Алматы облысы Райымбек ауданына қарасты Шалкөде жайлауын аралап жүріп алып саңырауқұлақ тауып алады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАЛҚАЙМАҚ

...

Үн түсі алтындай сарғайғанша шала қуырылады. Содан соң оған қаймақ, бал қосып, араластырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТОҚАШ-ПАХЛАВА

...

Бұл - ішіне жаңғақ салып, май мен бал сіңірілген, ашытылған қамырдан жасалған тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ИТМҰРЫННІҢ АДАМҒА ПАЙДАСЫ ЗОР

...

Итмұрын жемісін консервіленген күйінде қолданады және одан витамин препаратын жасайды. Медицинада итмұрынды поливитамин ретінде, диеталық сусын және қайнатып алған суын экстрактар, сироп ретінде пайдаланады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »