UF

БАДАМ - ЖҮРЕККЕ ЖАҚСЫ

Категориясы: Өсімдікті


БАДАМ – МИНДАЛЬ ОБЫКНОВЕННЫЙ 

Бадам – онша биік емес, жоғарғы жағы жайыла өскен ағаш. Жапырақтары сопақша, шеттері ара тісті. Олар ағаш гүлдегеннен кейін пайда болады. Гүлдері жеке-жеке орналасқан, ашық қызыл немесе ақ түсті, гүл тостағаншасы да, гүл жапырақшасы да бес-бестен. Жемісінің сыртында жеуге болмайтын еті бар сүйекті дәнек. Оның ішінде 1 не 2 тұқымы болады. Ерте көктемде гүлдейді.

Бадам жабайы күйінде таулы және тасты беткейлерде өседі. Мәдени өсімдік түрінде де егіледі. Дәрі жасау үшін ағаштың жемісі мен майы пайдаланылады. Кұрамында майлар, амигдалин деген гликозид, синиль қышқылы және бензин альдегиді бар.

Ғылыми медицинада бадам майы іш жүргізетін және теріні жібітетін дәрі ретінде ғана қолданылады. Халық арасында бадам майы нерв жүйесін тыныштандыратын және денедегі ауырған жерлерді басатын, қабынуға қарсы әсер ететін, қақырық түсіретін дәрі ретінде пайдаланылады. Ас қорыту жұмыстарын реттейді. Сонымен қатар бадам ішек құрттарын түсіретін, жүректің қатты соққанын қалпына келтіретін дәрі ретінде де қолданылады. Құлақ ауырғанда оған бадам майын тамызады. Ол іштің желденгенін, бас ауырғанды басатын және тамаққа тәбеттендіретіп дәрі ретінде пайдаланылады. Жүрек қатты соққанда бадам майынан күніне 6-7 тамшыдан 3 рет ішеді. Ал сүйектерін алып тастап, ішіндегі дәнін пайдаланғанда үшеуден күніне 3 рет жейді.

  Жарияланған-2016-07-13 14:50:15     Қаралды-4985

Мәлімет сізге көмек берді ма

ЖҮЗІМ НУГАСЫ

...

Жүзім мен курага мол салынған жұмсақ кәмпит сияқты тағам осылай деп аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚҰРМА САМБУГЫ

...

Жуылып, 4-8 бөлікке бөлінген құрма сүйектері алынып тасталып, үстіне аздаған су құйылады да 10-12 минут бойы қайнатылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАЛАҢҚАТ

...

Жалаңқат - бір қабат қалың металдан тұтас етіп соғылатын сауыт. Кеуделік және арқалық бөліктен тұрады. Пішіні жеңсіз кеудеше тәріздес, белден сәл ғана түсіп тұратын қысқа болады. Бұл екі бөлік бір бүйірінен топсалар арқылы, екінші бүйірінен және иықтары т

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚУЫРДАҚТЫҢ ТҮРЛІ ТАҒАМДАРЫ

...

Қуырдақ - көбінесе ірі қараның ұсақтап туралған сан, қол етінен, қойдың мойын етінен, түйенің сан етінен, өкпе-бауыр, ішек-қарыннан қуырылады. Оның басқа тағамнан ерекшелігі - тез әзірленетіндігі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАС ЖЕМІС НЕМЕСЕ ЖИДЕК АРАЛАСТЫРЫП ШАЙҚАЛҒАН ҚАЙМАҚ

...

Рецептіде көрсетілген жемістер жақсылап жуылып, үстіне шайқалған кілегей құйылады. Дастарқанға қант ұлпасы қоса әкелінеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛМА САМБУГЫ

...

Жуылып, ортасындағы өзегі алынған алмалар аздаған су қосылып пісіріледі де үккішпен үгіледі. Алманың ортасына және үккішпен үгілгеннен кейін қалған сығындының үстіне су құйылып

ТОЛЫҒЫРАҚ »