UF

БАДАМ - ЖҮРЕККЕ ЖАҚСЫ

Категориясы: Өсімдікті


БАДАМ – МИНДАЛЬ ОБЫКНОВЕННЫЙ 

Бадам – онша биік емес, жоғарғы жағы жайыла өскен ағаш. Жапырақтары сопақша, шеттері ара тісті. Олар ағаш гүлдегеннен кейін пайда болады. Гүлдері жеке-жеке орналасқан, ашық қызыл немесе ақ түсті, гүл тостағаншасы да, гүл жапырақшасы да бес-бестен. Жемісінің сыртында жеуге болмайтын еті бар сүйекті дәнек. Оның ішінде 1 не 2 тұқымы болады. Ерте көктемде гүлдейді.

Бадам жабайы күйінде таулы және тасты беткейлерде өседі. Мәдени өсімдік түрінде де егіледі. Дәрі жасау үшін ағаштың жемісі мен майы пайдаланылады. Кұрамында майлар, амигдалин деген гликозид, синиль қышқылы және бензин альдегиді бар.

Ғылыми медицинада бадам майы іш жүргізетін және теріні жібітетін дәрі ретінде ғана қолданылады. Халық арасында бадам майы нерв жүйесін тыныштандыратын және денедегі ауырған жерлерді басатын, қабынуға қарсы әсер ететін, қақырық түсіретін дәрі ретінде пайдаланылады. Ас қорыту жұмыстарын реттейді. Сонымен қатар бадам ішек құрттарын түсіретін, жүректің қатты соққанын қалпына келтіретін дәрі ретінде де қолданылады. Құлақ ауырғанда оған бадам майын тамызады. Ол іштің желденгенін, бас ауырғанды басатын және тамаққа тәбеттендіретіп дәрі ретінде пайдаланылады. Жүрек қатты соққанда бадам майынан күніне 6-7 тамшыдан 3 рет ішеді. Ал сүйектерін алып тастап, ішіндегі дәнін пайдаланғанда үшеуден күніне 3 рет жейді.

  Жарияланған-2016-07-13 14:50:15     Қаралды-5231

Мәлімет сізге көмек берді ма

РАХАТ-ЛУКУМ

...

Кондитер өнеркәсібі ванильді, қызғылт, жаңғақ қосылған, шоколад қосылған, ассорти рахат-лукумдарын шығарады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БҰҚАР НАНЫ

...

Бұл жаңғақ, жүзім, цукат қосып, тоқаш қамырынан жасалған тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

«АВЕСТА» КІТАБЫНДА КӨШПЕНДІЛЕР ТУРАЛЫ АҚПАРАТ

...

Түркі этнонимі сөз болғанда, біздің заманымыздан бұрынғы I мың жылдықта жазылды делінетін зороастризімнің қасиетті «Авеста» кітабында шығысқа қарай қанатты атпен көшетін елдің «тур» деп аталуы

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖҰМЫРТҚА МЕН СҮТТЕН ЖАСАЛҒАН СІЛІКПЕ

...

Қантқа қосып араластырылған жұмыртқаның сары уызы қайнатылған жылы сүтпен бірте-бірте ерітіліп, ыстың суға қойылады да, ұдайы араластырыла отырып, аздап қоюландырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СҰҢҚАР

...

Қазақтың кәнігі құсбегілері сұңқардың өзін бірнеше түрге бөліп, түр-түсіне, мінез-бітіміне орай саралай білген. Мәселен, ак сұңқар, ақ бас сұңқар деп атайтын болған. Сол атауларына орай, сұңқардың сырт түсі әр түрлі болып келгенімен, тұлға-бітімінде, міне

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ДЕНЕҢ САУ БОЛСЫН ДЕСЕҢ...

...

Үйге таза ауа молынан кірсін, күннің сәулесі (шуағы) кіріп тұрсын. Сау болу үшін таза ауа, күннің шуағы өте керек екенін ұмытпа.

ТОЛЫҒЫРАҚ »