UF

ЖЫЛ МЕЗГІЛДЕРІ АТАЛЫМЫ БОЙЫНША 4 ТҮРЛІ САЛАТТАР

Категориясы: Тағам


«КӨКТЕМ» САЛАТЫ

Құрамы: 
2 түйір орташа қияр, оншақты түйір шалғам, бір ас қасық жусай, 2 ас қасық көк жуа, жарты кеседен астам (150 грамм) майонез, 2,5 дана жұмыртқа, 2 шай қасық аскөк, тұз бен бұрыш дәмі мен татымына қарай.
Дайындау процесі:
Жас қияр мен шалғам жақсылап жуылып, кесектеп немесе ұзыншалап туралады. Ұсақтап туралған піскен жұмыртқа, буланған жусай, көк жуа, осы салатқа арналған аскөктің тең жартысы қосылады, тұздалып, бұрышталады. Майонез құйылып, бәрі араластырылады да салат ыдысына үйіліп салынады.
Салаттың бетіне манағы қалған аскөктің жартысы себіліп, сақиналап кесілген пиязбен, ұзыншалап кесілген қиярмен, көк жуамен және жұмыртқа бөліктерімен әсемделеді.

«ЖАЗ» САЛАТЫ

Құрамы: 
ірілеу 4 түйір сәбіз, 2 алма, 2 жұмыртқаның сары уызы, 1 шай қасық болар-болмас қант, тұз татымына қарай, лимон қышқылы аспаздың қалауынша.
Дайындау процесі:
Шикі сәбіздің қабығы жұқаланып аршылады. Ұзыншалап мұқият кесіледі (үккішпен солай жұқалап кесуге болады). Жіңішкелеп тілінген алма тілімдерімен араластырып, қант салынады да шикі жұмыртқаның сары уызы мен лимон қышқылы құйылады. Тұздалады. Арнайы салат ыдысына немесе басқа бір шұңғыл тарелкаға үйіп салынады. Беті сәбіз және алма тілімдерімен әсемделеді.

«ҚЫС» САЛАТЫ

Құрамы: 
400 грамм ет, жарты кесе капуста, 2 түйір картоп, жарты пияз, 2 ас қасық қаймақ.
Дайындау процесі:
Сүр ет бірнеше қайтара жылы сумен жуылып, кастрюльге салынады да, үстіне салқын су құйылып, отқа қойылады. Оны отты басыңқырап қойып пісірген дұрыс.
Ет пісіп жатқанда тұздалған капуста бөлек ыдыстағы салқын суға 1-2 сағат салып қойылып, сүзіп алынады да суы төгіледі.
Қабығымен пісірілген картоп салқындатылып, қабығы аршылады да ұзыншалап туралады.
Ет піскен соң салқындатылып, тақтай үстіне салынады да ұзыншалап кесіледі. Содан соң ет, картоп, капуста қосылып араластырылады да арнайы салат ыдысына салынып, үстіне қаймақ құйылады. Беті сақиналап туралған пияз бөліктерімен әсемделеді.

«КҮЗ» САЛАТЫ

Құрамы: 
2 ас қасық ішек-қарын, 2 ас қасық өкпе-бауыр, 2 ас қасық ет, жарты кесе капуста, 2 ас қасық шомыр, жарты пияз, бір помидор, 1 қияр, 1 тал көк жуа, тұз бен бұрыш татымына қарай.
Дайындау процесі:
Күз бүкіл өнімнің мол шағы. Бұл маусымда жеміс те, жидек те, көкөніс те, тіпті ет те көп. Соған орай «Күз» салатына өнім дайындау ешқандай қиындық келтірмейді.
Ішек-қарын, өкпе-бауыр, жұқа дәке қалтаға салынған қиқым еттер асылады. Тұздалып, бұрышталады. Піскеннен кейін суытылады да асхана тақтайына салып, ұсақтап туралады.
Олар пісіп жатқан кезде капуста да ұсақтап туралады, шомыр үккішпен үгіледі, пияз сақиналап, қияр ұзыншалап кесіледі. Помидор ортасынан қақ бөлінеді.
Ұсақтап туралған ішек-қарын, өкпе-бауыр, ұсақ еттерге капуста, шомыр қосылып, үстіне қаймақ құйыла отырып, мұқият араластырылады. Содан соң арнайы салат ыдысына салынып, екі бұрышына кішіректеу екі помидор қойылады. Жиектері ұзыншалап кесілген қияр және сақиналап кесілген пиязбен әсемделеді. Бетіне ұсақтап туралған көк жуа себіледі.

  Жарияланған-2016-06-17 21:25:07     Қаралды-471

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ҚАЗАҚТЫҢ КҮЙШІЛЕРІ

...

Ән-күй өнері қазақ даласында халықпен бірге жасап келеді. Қазақ халқының тарихындағы айтулы оқиғалар ән-күй жанрында өз көрінісін тауып отырған. Әншілер мен күйшілер халықтың мұң-мұқтажын, арман-тілегін, мақсат-мүддесін әндері мен күйлеріне қосқан. Негізі

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚҰСТАР ӘЛЕМІНДЕ НЕ БІР ТАҢҚАЛАРЛЫҚ ТҰМСЫҚТАР БАР

...

Құстар әлемінде не бір таңқаларлық тұмсықтар бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ӨРІКТЕН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

...

Жемісінің құрамында каротин (А провитамині), А1, В1, В2, С, Р, РР витаминдері, қант, алма, лимон қышқылдары, 24,9% протеин, 40% май, илік заттары болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ХАҚНАЗАР ХАН

...

Хақназар, Ақназар (шамамен 1510/20-1580 жж.) - қазақ халқын біріктіруге, мемлекеттігін нығайтуға айрықша еңбек сіңірген мемлекет қайраткері, қолбасшы, Қасым ханның кіші ұлы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚҰЛАҒЫҢ САУ БОЛСЫН ДЕСЕҢ...

...

Құлағыңның құрылысы мен қызметін біл. Құлақ бастың екі самай сүйектерінің ішінде орналасқан.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КӨРКЕМ СУРЕТТЕ ПАЛИТРА

...

Әр суретші дүниені өзінше көріп, өзінше бейнелейді. Әрқайсысы әр түрлі бояу үйлесімін ұнатады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »