UF

БҰЖЫ - ТІЛ ҮЙІРЕР ДӘМДІ АС

Категориясы: Тағам


Жаңа сойылған малдың іш майы, өкпе–бауыр, ішек–қарны, етті мүшелегенде түскен кесінді еттер ұсақтап туралады (қазіргі кезде ет тарқыштан өткізіледі). Үккішпен үгілген сарымсақ салынады, тұздалып бұрышталады. Бәрі бір ыдысқа аударылып, оған алдын ала бір қайнатып алынған күріш қосылады да жақсылап араластырылады. Сөйтіп, қарынға салынады да үстіне су құйылып, отқа қойылады. Әрі қарай бұжы секілді пісіріледі. 

Құрамы: 300 грамм іш май, 500 грамм өкпе–бауыр, 150 грамм ет, 500 грамм күріш, 1 түйір сарымсақ, жарты шай қасық қара бұрыш, 1 шай қасық тұз. Бұжы – өте дәмді тағам. Бұл жаңа сойылған малдың етіне, іш майына, бауырына ұн қосып жасалады. Ол үшін қойдың іш майы, еті, бауыры өте ұсақталып туралады. Осы қоспаға бидай ұны, үккішпен үгілген немесе майдалап туралған сарымсақ, бұрыш, тұз қосылып, әбден араластырылады. Сөйтіп дайын болған қоспа бүйенге тығылады немесе қарынға салынады. Бүйеннің бір шеті әдеттегідей тұйық болады. Ал екінші шеті жіңішке іскектермен түйреліп, байланады. Содан соң кастрюльге салып, үстіне суық, су құйылады да, отты басыңқырап қойып асылады. Ол қайнап жатқанда кастрюльдің қақпағын ашып, аударыстырып отыру керек. Оның үстіне әр жерін іскектеп, желін шығарып отырған дұрыс. Әйтпесе ол жарылып кетеді. Кастрюльге су бұжы толық батып жататындай етіп құйылады. Бұжы бірқалыпты 1,5–2 сағат қайнауы тиіс. Піскеннен кейін ол бөлек ыдысқа салып алынып, суытылады. Оны ыстықтай да жей беруге болады. Бірақ, негізінен салқын тағам қатарына жатады. Құрамы: 300 грамм іш май, 500 грамм ет, 300 грамм бауыр, 600 грамм бидай ұны, 1 түйір сарымсақ, жарты шай қасық қара бұрыш, 1 шай қасық тұз.

  Жарияланған-2016-05-27 13:58:05     Қаралды-3031

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ҚҰСБЕГІЛІК

...

Құсбегілік көңілді, әсерлі, қызығы мол демалыс болып табылады. Осынау киын да қызықты өнерге балалардың жас кезінен көзін қанықтырып, танымын шыңдап отырған. Аңшылық-саятшылық көшпелі өмір салтынын әрі күнкөрістік, әрі көңіл көтерерлік бір дәстүрі болумен

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КЕРАМИКА - ЕҢ ЕЖЕЛГІ ӨНЕРЛЕРДІҢ БІРІ

...

Адамдар атам заманның өзінде-ақ саздан ыдыстар жасауды білген. Бертін келе оны су жібермейтін берік болу үшін пешке сап күйдіруді үйренген.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ИТБҮЛДІРГЕННЕН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

...

Медицинада итбүлдірген жапырақтарын ұнтақ немесе қайнатып алынған тұнба турінде қызылшамен ауырған адамның қызуын түсіруге және асқазан сөлінің қышқылын баяулатуға қолданады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Кин-дза-дза!

...

«Кин-дза-дза!» фильмі түсіріліп жатқанда КСРО бассекретары Константин Устинович Черненко болды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШОКОЛАДТАЛҒАН ҚАРА АЛХОРЫ (қараөрік)

...

Қара алхоры жылы суға жақсылап жуылып, қант шырынына жібітіледі де, елекке салып суы сорғытылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚОЛ ДОБЫ

...

Қол добы спорт ойынының пайда болуы даниялық Нильсендер отбасындағы кездейсоқ жағдайға байланысты

ТОЛЫҒЫРАҚ »