UF

БҰЖЫ - ТІЛ ҮЙІРЕР ДӘМДІ АС

Категориясы: Тағам


Жаңа сойылған малдың іш майы, өкпе–бауыр, ішек–қарны, етті мүшелегенде түскен кесінді еттер ұсақтап туралады (қазіргі кезде ет тарқыштан өткізіледі). Үккішпен үгілген сарымсақ салынады, тұздалып бұрышталады. Бәрі бір ыдысқа аударылып, оған алдын ала бір қайнатып алынған күріш қосылады да жақсылап араластырылады. Сөйтіп, қарынға салынады да үстіне су құйылып, отқа қойылады. Әрі қарай бұжы секілді пісіріледі. 

Құрамы: 300 грамм іш май, 500 грамм өкпе–бауыр, 150 грамм ет, 500 грамм күріш, 1 түйір сарымсақ, жарты шай қасық қара бұрыш, 1 шай қасық тұз. Бұжы – өте дәмді тағам. Бұл жаңа сойылған малдың етіне, іш майына, бауырына ұн қосып жасалады. Ол үшін қойдың іш майы, еті, бауыры өте ұсақталып туралады. Осы қоспаға бидай ұны, үккішпен үгілген немесе майдалап туралған сарымсақ, бұрыш, тұз қосылып, әбден араластырылады. Сөйтіп дайын болған қоспа бүйенге тығылады немесе қарынға салынады. Бүйеннің бір шеті әдеттегідей тұйық болады. Ал екінші шеті жіңішке іскектермен түйреліп, байланады. Содан соң кастрюльге салып, үстіне суық, су құйылады да, отты басыңқырап қойып асылады. Ол қайнап жатқанда кастрюльдің қақпағын ашып, аударыстырып отыру керек. Оның үстіне әр жерін іскектеп, желін шығарып отырған дұрыс. Әйтпесе ол жарылып кетеді. Кастрюльге су бұжы толық батып жататындай етіп құйылады. Бұжы бірқалыпты 1,5–2 сағат қайнауы тиіс. Піскеннен кейін ол бөлек ыдысқа салып алынып, суытылады. Оны ыстықтай да жей беруге болады. Бірақ, негізінен салқын тағам қатарына жатады. Құрамы: 300 грамм іш май, 500 грамм ет, 300 грамм бауыр, 600 грамм бидай ұны, 1 түйір сарымсақ, жарты шай қасық қара бұрыш, 1 шай қасық тұз.

  Жарияланған-2016-05-27 13:58:05     Қаралды-11036

Мәлімет сізге көмек берді ма

МИЯМПҰР

...

Інжірден жасалып, арасына грек жаңғағы салынған тағамды шығыста осылай атайды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШӨЛ ДАЛА – ТҰЛДЫР ДАЛА МА?

...

Ең үлкен шөл далалар - Азиядағы Гоби мен Африкадағы Сахара. Ал бізде - Қарақұм.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАНТ АЛЫНАТЫН АҒАШТЫ БІЛЕСІҢДЕР МЕ?

...

Біздің түсінігімізше қант - қант қызылшасынан немесе қант қамысынан алынатыны белгілі. Ал, ағаштан қант жасалатыны бізге онша таныс емес. Ол қандай ағаш, қайда өседі, қант қалай алынады және т.б.? Ғалымдар үйеңкінің 150-ден астам түрі бар деп есептейді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛАМАН БӘЙГЕ

...

Қазақтың ертеден келе жатқан ұлттық ойыны.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СЕЛ

...

Сел - тау өзендерінің арнасында кенеттен пайда болатын, су деңгейі күрт көтерілген және құрамында қатты материалдар (тау жыныстарының қираған өнімдері) көп уақытша тасқын. Сел ұзақ жауған күшті нөсер жауын, мұздың күрт еруі нәтижесінде, өзен арнасына тау

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҰСТАЛЫҚ ӨНЕР

...

Ұста - әр түрлі металдан, темірден тұрмыста тұтынатын түрлі бұйымдар мен шаруашылыққа қажет құрал-саймандар, қару-жарақтар, т.б. жасайтын адам. Кейде ұстаны «темірші», «темір ұстасы» деп те атайды. Ертеректе ұсталарды қара ұста, ақ ұста деп екі топқа бөлг

ТОЛЫҒЫРАҚ »