UF

ШҰЖЫҚ ҚАЛАЙ ДАЙЫНДАУҒА БОЛАДЫ?

Категориясы: Тағам


Шұжық дайындауға арналған жылқы еті 12 күн салқын жерге (34 градус) қойып сорғытылады, Бұл кезде шұжық тығылатын ішек те тұзды суға салынып қойылады. Шұжық үшін сан, қол, жон еттері алынады. Оған мойын еті жарамайды. Ол былай дайындалады: ет те, май да ұсақтап туралады да жақсылап араластырылады. Сарымсақ салынып, тұздалып, бұрышталады. Содан кейін тағы бір рет әбден араластырылады да ішекке тығылады. Ішектің екі ұшы іскекпен түйреліп, жіппен байланады. Сырыққа немесе керілген жіпке іліп қойылады. Осылай 34 сағат тұрғаннан жейін ол жел қағып, дегдиді. Содан соң 50–60 градус температурада қою түтінге 12–18 сағат ыстайды да, жылылығы 12 градус жерде екі–үш күн ілулі тұрған қалпы кептіріледі. 
Осылайша ысталып, сүрленген шұжық шым–шым жылы суға салып асылады. Оны отты басыңқырап қойып пісірген дұрыс. Піскеннен кейін салқындатылып, жұқа тақтай үстіне салынады да қалыңдығы 0,5–1 сантиметрдей етіліп кесіледі. Сөйтіп, жайпақ ыдысқа қиялап салынады. Ыдыстың бір жиегіне дөңгелектеп туралған пияз салуға болады. 

Құрамы: шұжық дайындау үшін 5 килограмм ет, 5 килограмм іш май, 350 грамм тұз, 10 грамм қара бұрыш, 50 грамм сарымсақ, дастарқанға қоярда 100 грамм шұжық, бір пияздың 1/5 бөлігі, 2 ас қасық көк бұршақ немесе бір ас қасық желкек.

  Жарияланған-2016-05-27 13:46:13     Қаралды-1402

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ГРЕКТЕР ОЙЛАП ШЫҒАРҒАН «ПЕНТАТЛОН»

...

Спорттың бұл түрінің өмірге келуі әскери офицер өміріне байланысты болыпты.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАУЫНҚҰРТ

...

Қауын ортасынан жарылады. Дәні алынып тасталынады. Қабығынан аршылған еті бөлек алынып, жұқалап туралады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТӘТТІЛЕР РЕЦЕПТІЛЕРІ

...

Дастарқанын түрлендіре түскен қыз-келіншектеріне үмітпен тіске басар тәттілер - торт, печенье, пирогтар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЕЛІК

...

Еліміздің солтүстік-батыс, солтүстік, орталық, шығыс бөлігіндегі және Тянь-Шаньнан Алтайға дейінгі тау етегіндегі орман, тоғайларда кездесетін сымбатты жануарлардың бірі - елік. Мүйізі тармақталып келген, қазан - қараша айларында түсіп, сәуір айында жаңад

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КҮНДІЗ КӨРІНЕТІН ЖҰЛДЫЗ ҚАЛАЙ АТАЛАДЫ?

...

Бұл - аспандағы ең жарык жұлдыз, жарықтығы сондай, азанда - барлық жұлдыз өшкен кезде Таң шапағымен бірге жарқырап тұрады, ал ақшамда көк жузінде бар жұлдыздан озып, ең алдымен көрінеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШЕМАХЛИН МҰТТАҚЫСЫ

...

Ішіне тәтті заттар салып, ашытқы қосылған тоқаш қамырынан жасалған тағам осылай деп аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »