UF

ШҰЖЫҚ ҚАЛАЙ ДАЙЫНДАУҒА БОЛАДЫ?

Категориясы: Тағам


Шұжық дайындауға арналған жылқы еті 12 күн салқын жерге (34 градус) қойып сорғытылады, Бұл кезде шұжық тығылатын ішек те тұзды суға салынып қойылады. Шұжық үшін сан, қол, жон еттері алынады. Оған мойын еті жарамайды. Ол былай дайындалады: ет те, май да ұсақтап туралады да жақсылап араластырылады. Сарымсақ салынып, тұздалып, бұрышталады. Содан кейін тағы бір рет әбден араластырылады да ішекке тығылады. Ішектің екі ұшы іскекпен түйреліп, жіппен байланады. Сырыққа немесе керілген жіпке іліп қойылады. Осылай 34 сағат тұрғаннан жейін ол жел қағып, дегдиді. Содан соң 50–60 градус температурада қою түтінге 12–18 сағат ыстайды да, жылылығы 12 градус жерде екі–үш күн ілулі тұрған қалпы кептіріледі. 
Осылайша ысталып, сүрленген шұжық шым–шым жылы суға салып асылады. Оны отты басыңқырап қойып пісірген дұрыс. Піскеннен кейін салқындатылып, жұқа тақтай үстіне салынады да қалыңдығы 0,5–1 сантиметрдей етіліп кесіледі. Сөйтіп, жайпақ ыдысқа қиялап салынады. Ыдыстың бір жиегіне дөңгелектеп туралған пияз салуға болады. 

Құрамы: шұжық дайындау үшін 5 килограмм ет, 5 килограмм іш май, 350 грамм тұз, 10 грамм қара бұрыш, 50 грамм сарымсақ, дастарқанға қоярда 100 грамм шұжық, бір пияздың 1/5 бөлігі, 2 ас қасық көк бұршақ немесе бір ас қасық желкек.

  Жарияланған-2016-05-27 13:46:13     Қаралды-3012

Мәлімет сізге көмек берді ма

БҰЖЫ - ТІЛ ҮЙІРЕР ДӘМДІ АС

...

Жаңа сойылған малдың іш майы, өкпе–бауыр, ішек–қарны, етті мүшелегенде түскен кесінді еттер ұсақтап туралады (қазіргі кезде ет тарқыштан өткізіледі).

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БЕРЕЛ КОРЫМЫНЫҢ КЕРЕМЕТТЕРІ

...

Берел қорымы - Қазақстандағы сақ дәуірінен сақталған тарихи ескерткіш. Қорым б.з.б. V-IV ғасырларда салынған. Берел қорымы Шығыс Қазақстан облысындағы Бұқтырма өзенінің оң жағалауында Берел ауылынан оңтүстік-батысқа қарай 7 шақырым жерде, таулы аңғарда ор

ТОЛЫҒЫРАҚ »

НЕЛІКТЕН СТАКАН СЫҢҒЫРЛАП, МАСА ЫЗЫҢДАЙДЫ, АРА ГУІЛДЕЙДІ?

...

Шынында да, стаканға қасық ақырын ғана тиіп кетсе, дереу зың ете түседі. Неге зыңылдайды? Ол зыңыл қайдан шықты?

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚҰРҒАҚ ЖЕМІСТЕРДІ АРАЛАСТЫРЫП ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ

...

Кептірілген алма, алмұрт, сүйегі алынған алхоры, басқа да жемістер жылы сумен жуылып, ыдысқа салынады, қайнаған сумен шарпылып, қақпағы жабылады да, бір сағат ішінде бірнеше рет араластырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СУ ДОБЫ

...

Су добы ойынының шығу тарихы кездейсоқ оқиғаға байланысты.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТЕҢІЗ КӨЛІ

...

Теңіз көлі Ақмола облысының аумағында орналасқан. Көлге Сарыарқадан басталатын Нұра өзені келіп кұйылады. Тереңдігі - 2-2,5 м. Теңіз көлінде 60-қа жуық кішігірім аралдар бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »