UF

ӘСІП ДАЙЫНДАУ ТӘСІЛІ

Категориясы: Тағам


Әсіп дайындау үшін қойдың ішегі бірнеше рет жылы су жүгіртіліп тазартылады. Ақырында тұзды су жүгіртіледі. Иіс–қоңысын кетіру үшін бірнеше сағат ашыған сүтке салынып қойылады. Содан соң тағы бір рет салқын сумен жуылады да іші сыртына қаратылып айналдырылады. Бір ұшы мықты жіппен байланып, екінші ұшынан фарш тығылады. Фарш салып болғаннан кейін ол ұшы да байланады.

Фарш дайындау үшін қойдың майлы жұмсақ еті, өкпесі, талағы: (көк бауыры), бүйрегі ұсақтап туралады (ет тартқыш машинамен тартуға да болады), оған майдалап кесілген пияз, жуылып, тазартылған күріш қосылады, бұрышталып, тұздалады. Аздап су құйып, жақсылап араластырылады. 
Ішекке тығылған әсіп суық су құйылған кастрюльге салынып бәсеңдеу отқа қойылады да 40–45 минут қайнатылады. Ол қайнап жатқанда әр жерінен іскектеп желін шығарып тұру керек. Әйтпесе жарылып кетеді. 

Піскен әсіп табаққа түсіріп алып, салқындатылады. Содан соң дөңгелектеп кесіледі де жайпақ тарелкаға әдемілеп салынады. Ыдыстың жиегі дөңгелектеп кесілген пиязбен әсемделеді.

Әсіпті ыстық күйінде де, салқын ас ретінде де жеуге болады. 

Құрамы: қойдың 1 метр ішегі (қойдың бүйенін де пайдалануға болады), 1 талақ, 200 грамм өкпе, 2 бүйрек, 100 грамм жайлы жұмсақ ет, 1 түйір пияз, 1 кесе жылы су, тұз бен бұрыш татымы мен дәміне қарай.

  Жарияланған-2016-05-27 12:48:48     Қаралды-5665

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ЕЖЕЛГІ ОТЫРАР

...

Есте жоқ ерте заманнан бастап, Сыр бойында қыстап, көктем шыға малын Сарыарқаға, Оңтүстік Сібірге қарай, кузге таман - қайтадан Сырға қарай айдап-бағып күнелтуді дәстүрге айналдырған дала тайпалары өзара тікелей қарым-қатынаста болып келгендіктен, бірте-б

ТОЛЫҒЫРАҚ »

17 ТҮРЛІ БАЛЫҚ ТАҒАМДАРЫ

...

Тағамдық құнарлылығы жағынан балықтың еттен айырмасы шамалы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ОБА

...

Оба - адамдар мен жануарлардың өте тез жұғатын күшті жұқпалы ауруы. Әдетте оба жалпы әлсіздікпен басталып калтырауға, бас ауыруына, естен тануға алып келеді, температурасы тез көтеріледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МАХМҰД ӘЛ-ҚАШҚАРИ

...

Махмұд әл-Қашқари - бірнеше түркі тілдерін жақсы меңгерген әйгілі түрік саяхатшысы. Ол Ыстықкөлдін оңтүстік жағалауында орналасқан Барсхан қаласында дүниеге келген.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖЫЛ МАУСЫМДАРЫ ТУРАЛЫ

...

Қөктем туады, жаз шығады, күз түседі, қыс келеді. Халықтың ұғым-тусінігіне орай қалыптасқан сөз тіркесі осылай айтыла ды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АҚТАМБЕРДІ САРЫҰЛЫ

...

Ақтамберді Сарыұлы (1675-1768) - жырау, қолбасшы, дипломат. Ол Оңтүстік Қазақстан облысы Қаратау маңында дүниеге келген. 17 жасынан әскери жорықтарға қатысып, парасаттылығымен, батырлығымен көзге түседі. «Күмбір-күмбір кісінетіп», «Уа, қарт Бөгембай», «Ей

ТОЛЫҒЫРАҚ »