ӘСІП ДАЙЫНДАУ ТӘСІЛІ
Категориясы: Тағам
Әсіп дайындау үшін қойдың ішегі бірнеше рет жылы су жүгіртіліп тазартылады. Ақырында тұзды су жүгіртіледі. Иіс–қоңысын кетіру үшін бірнеше сағат ашыған сүтке салынып қойылады. Содан соң тағы бір рет салқын сумен жуылады да іші сыртына қаратылып айналдырылады. Бір ұшы мықты жіппен байланып, екінші ұшынан фарш тығылады. Фарш салып болғаннан кейін ол ұшы да байланады.
Фарш дайындау үшін қойдың майлы жұмсақ еті, өкпесі, талағы: (көк бауыры), бүйрегі ұсақтап туралады (ет тартқыш машинамен тартуға да болады), оған майдалап кесілген пияз, жуылып, тазартылған күріш қосылады, бұрышталып, тұздалады. Аздап су құйып, жақсылап араластырылады.
Ішекке тығылған әсіп суық су құйылған кастрюльге салынып бәсеңдеу отқа қойылады да 40–45 минут қайнатылады. Ол қайнап жатқанда әр жерінен іскектеп желін шығарып тұру керек. Әйтпесе жарылып кетеді.
Піскен әсіп табаққа түсіріп алып, салқындатылады. Содан соң дөңгелектеп кесіледі де жайпақ тарелкаға әдемілеп салынады. Ыдыстың жиегі дөңгелектеп кесілген пиязбен әсемделеді.
Әсіпті ыстық күйінде де, салқын ас ретінде де жеуге болады.
Құрамы: қойдың 1 метр ішегі (қойдың бүйенін де пайдалануға болады), 1 талақ, 200 грамм өкпе, 2 бүйрек, 100 грамм жайлы жұмсақ ет, 1 түйір пияз, 1 кесе жылы су, тұз бен бұрыш татымы мен дәміне қарай.
Жарияланған-2016-05-27 12:48:48 Қаралды-30764
ШЕГІРТКЕЛЕР ТУРАЛЫ ҚЫЗЫҚТЫ ДЕРЕКТЕР
Шегірткелер туралы алғаш рет 8000 жыл бұрын шумер жазбаларында кездеседі.
ЖАСАНДЫ СҮТ ӨЛГЕН АДАМНЫҢ ДЕНЕСІН ШІРІТПЕЙДІ
Өкінішке қарай, ауылда тұрып, сиыр ұстамасаң, осы күні дүкен сөрелерінен табиғи сүт сатып алу қиын.
МЕЙІЗ САЛЫНҒАН ПЕЧЕНЬЕ
Жұмыртқаға қант қосып шайқалып, қаймақ, сарымай, тұз салынады. Ұн крахмалмен және содамен араластырылып, әлгі шайқалған массамен қосылады.