UF

ӘСІП ДАЙЫНДАУ ТӘСІЛІ

Категориясы: Тағам


Әсіп дайындау үшін қойдың ішегі бірнеше рет жылы су жүгіртіліп тазартылады. Ақырында тұзды су жүгіртіледі. Иіс–қоңысын кетіру үшін бірнеше сағат ашыған сүтке салынып қойылады. Содан соң тағы бір рет салқын сумен жуылады да іші сыртына қаратылып айналдырылады. Бір ұшы мықты жіппен байланып, екінші ұшынан фарш тығылады. Фарш салып болғаннан кейін ол ұшы да байланады.

Фарш дайындау үшін қойдың майлы жұмсақ еті, өкпесі, талағы: (көк бауыры), бүйрегі ұсақтап туралады (ет тартқыш машинамен тартуға да болады), оған майдалап кесілген пияз, жуылып, тазартылған күріш қосылады, бұрышталып, тұздалады. Аздап су құйып, жақсылап араластырылады. 
Ішекке тығылған әсіп суық су құйылған кастрюльге салынып бәсеңдеу отқа қойылады да 40–45 минут қайнатылады. Ол қайнап жатқанда әр жерінен іскектеп желін шығарып тұру керек. Әйтпесе жарылып кетеді. 

Піскен әсіп табаққа түсіріп алып, салқындатылады. Содан соң дөңгелектеп кесіледі де жайпақ тарелкаға әдемілеп салынады. Ыдыстың жиегі дөңгелектеп кесілген пиязбен әсемделеді.

Әсіпті ыстық күйінде де, салқын ас ретінде де жеуге болады. 

Құрамы: қойдың 1 метр ішегі (қойдың бүйенін де пайдалануға болады), 1 талақ, 200 грамм өкпе, 2 бүйрек, 100 грамм жайлы жұмсақ ет, 1 түйір пияз, 1 кесе жылы су, тұз бен бұрыш татымы мен дәміне қарай.

  Жарияланған-2016-05-27 12:48:48     Қаралды-13670

Мәлімет сізге көмек берді ма

ҚАУЫНҚАҚ

...

Еті тығыз, құрамында қанты көп қауынның қабығы аршылып, дәні алынып тасталынады да жұқалап тіліктерге тілінеді. Олар таза шыптаның үстіне бір-біріне тигізбей салынып, кептіріледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАЛЫҚШЫ ТҰЙҒЫН

...

Балықшы тұйғын - қарағайлы орманның қарақшысы атанған батыл әрі жыртқыш құс. Ұясын биік кәрі ағаштың бұтақтарының діңге жақын жеріне салады. Сондықтан оны табу өте қиын. Ұясының ішіне жіңішке бұтақтарды төсейді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАНТ АЛЫНАТЫН АҒАШТЫ БІЛЕСІҢДЕР МЕ?

...

Біздің түсінігімізше қант - қант қызылшасынан немесе қант қамысынан алынатыны белгілі. Ал, ағаштан қант жасалатыны бізге онша таныс емес. Ол қандай ағаш, қайда өседі, қант қалай алынады және т.б.? Ғалымдар үйеңкінің 150-ден астам түрі бар деп есептейді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БЕЙБІТШІЛІК ҚҰСЫ

...

Адам үшін пайдалы, өте момын кұстардың бірі - кептер. Көптеген адамдар бос уақытында кептер өсірумен шұғылданады. Кептер барлық елде тіршіліктің, бейбітшіліктің, сүйіспеншіліктің белгісіне айналған. Кептер - адамның өте ертеден қолға үйреткен құсының бір

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАЗДЫҢ ЫСТЫҒЫНДА ШӨЛ ҚАНДЫРАТЫН СУСЫНДАРДЫ ДАЙЫНДАУ

...

Жаздың аптап ыстығында ішкен сап-салқын сусын мейіріңді қандырмай ма?

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ОРАЗА АЙТ

...

Отыз күн ораза біткеннен кейін рамазан айының жалғасы ретінде үш күн ораза айт мейрамы өтеді. Айттан бір күн бұрын «арафа (арапа)» күні болады. Сол күні мерекеге арналған бауырсақ, шелпек пісіріледі. Арафа күні үй ішін тазалап, мерекеге дайындық жұмыстары

ТОЛЫҒЫРАҚ »