UF

ҚОЙБҮЛДІРГЕННЕН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

Категориясы: Тағам


Қой бүлдіргеннің жидегі - бағалы тағамның бірі. Оның құрамында адам денсаулығына қажетті заттар көп. Жидегінің хош иісі, тәтті дәмі болады. Қой бүлдіргенде қант, лимон, алма, хинин қышқылдары, темір, фосфор тұздары, А1, В2, С және Р витаминдері болады. Қой бүлдірген басқа жеміс-жидектерден бұрын піседі. Оның жемісінде темір, фосфор тұздары көп болғандықтан қан аздық ауруын емдеу үшін керекті дәрілік маңызы бар заттар болады. Сонымен қатар диабет, подагра ауруын, асқазан, бүйрек, бауыр ауруларын емдейтін заттар бар. Дизентерияға және ішектің сөлді қабаты ауырғанда ішкізеді.

Қой бүлдіргеннен кисель жасау. Жидектерді тазалап жуып, тор үстіне салып езеді. Қастрюльге 2,5 стакан ыссы су құйылады. Үстіне қант салып, араластырып тұрып қайнатады. Сироп әзір болғаннан кейін, оның үстіне, салқын суға езілген картоп ұнын құяды. Сонан кейін қайнатады. Оның үстіне езілген жидекті салады да, араластырып суытады. 1 стакан жидекке 0,75 стакан қант, екі ас қасық картоп ұны салынады, 2,5 стакан су құйылады.

Қой бүлдіргенді табиғи күйінде сақтау. Жидектерді тазалайды. Бұзылған жерің піспегенін алып тастайды. Салқын суға жуады. Сонан кейін оны әзірлеп қойған банкаларға салады да, үстіне өзінің шырынын құйып, қақпағын бастырып, ыссы суы бар кастрюль ішінде 80°-85° температурада 1 мин пастеризациялайды. Пастеризациялап болғаннан кейін ішіне ауа кірмейтіндей етіп қақпағын жабады.

Қой бүлдіргенді қантта сақтау. Тазалап әзірлеген жидектерді банкаларға салып, үстіне қант себеді (0,5 л банка жидекке 1 стакан қант салады). Қақпағын бастырып, кастрюльдегі ыссы су ішіне қойып 25-30 минут пастерилизациялайды. Сонан кейін қақпағын жауып салқын бөлмеге қояды.

Қой бүлдіргеннен сусын жасау. Езілген 1 стакан жидекке 0,75 стакан сүт құйып, бір ас қасық қант салып былғайды, аздап тұз салады, осы қосындыны салқындатқаннан кейін ішуге болады.

Қой бүлдіргенді кептіру. Қептірілген қой бүлдіргенді дәрі жасау үшін қолданады. Жидектерді жұқалап жайып күн казіне қойып кептіреді. Ең жақсысы пеште, ең әуелі 30-40° температурада, суы сорыққаннан кейін 50-60° температурада кептіреді. Қепкен қой бүлдіргенді кисель, компот жасауға, пирогты толтыруға қолданады.

  Жарияланған-2016-04-12 15:37:10     Қаралды-902

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ЕЖЕЛГІ ДӘУІР ӨНЕРІ

...

Біздің заманымыздан бірнеше ғасыр бұрын Бағзы Греция мен оны жаулап алғап Римде қазір «Ежелгі дәуір өнері» деп ата латын сан алуан көркем өнер түрлері ерекше көркейіп өскен.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАУ ҚАЛАЙ ПАЙДА БОЛДЫ?

...

Бәрінің сыры - жер қыртысында. Ол ешуақытта да тыныш жатпайды: кейде дір-дір сілкініп, бетіндегінің бәрін бір шайқап өтеді; кейде төмен ойысып, ал кейде қатпар-қатпар жиырыла қалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

«АССОРТИ» РАХАТ-ЛУКУМЫ

...

Бұл - жеміс мармелады сияқты тағам. Бетіне қант ұлпасы себіледі. Формасы төрт бұрышты болады. Ылғалдылығы – 17-19 процент.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МАРСТЫҢ ТҮСІ НЕГЕ ҚЫЗЫЛ?

...

Егер сендер түнгі аспанда өздеріңе қарап жымың қағып тұрған қызыл жұлдыз көрсеңдер бұл - Марс дей беріңдер. Марс - біздің Жердің ең жақын көршісі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КОМЕТА

...

КОМЕТА (грек. kometes) - құйрықты жұлдыз, дәл мағынасы ұзыншашты - аспанда оқта-текте тұманданған объект түрінде байқалып, жұлдыздарға қатысты орын ауыстыратын және әдетте центрінде қылаң түйіртпегі (ядросы) бар, Күн жүйесіндегі аспан денесі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Катаев не туралы ойлады?

...

Агриппина Донцоваға (қазірде Дарья деген атпен әйгілі) мектепте «Валентин Петрович Катаев не туралы ойлады, «Жалғыз парус ағарды»

ТОЛЫҒЫРАҚ »