АЗЕРБАЙЖАН НАНЫ
Категориясы: Тағам
Қамыр мен помада дайындау әдісі бұқар нанын дайындау әдісіне ұқсас. Одан айырмашылығы қамыр иленгенде сүттің орнына жұмыртқа қолданылады және запыран сығындысы қосылады. Илеп болғаннан кейін қамырдың температурасы 18-20 градус, ылғалдылығы 21-23 процент болу керек. Қамыр 0,5 килограмнан өлшеп, диаметрі 30-35 миллиметр батон формасына келтіріледі. Содан соң қағаз төселген қаңылтыр табақтарға салынады. Әуелі жұмыртқа жағып, содан кейін температурасы 200-230 градус пешке қойылып пісіріледі. Оған 20-25 минут уақыт кетеді. Салқындатылғаннан кейін батонға екі қабат етіп помада жағылады. Алғашқы қабатының ені 40-45, қалыңдығы 7-8 миллиметр етіліп жағылады да, үстіне одан гөрі енсіздеу - ені 8-19 миллиметр болатындай етіліп екінші қабат жағылады. Помада қатып болған соң батон ені 40 миллиметр болатындай етіліп қиғаштап тілінеді.
Батондар қағаз төселген астаушаларға 3-4 қатар етіліп салып қойылады.
Бір килограмм азербайжан нанын жасау үшін 325,2 грамм жоғары сортты ұн, 162,6 грамм сарымай, 94,3 грамм қант ұлпасы, 78,0 грамм жүзім, 48,8 грамм құрғақ цукат, 104,1 грамм жұмыртқа, 48,8 (бұл 58,5 грамм кептірілмеген лещина жаңғағымен пара-пар) грамм кептіріліп, ұнтақталған лещина жаңғағы, 1,5 грамм аммоний, 0,06 грамм запыран, жағатын 13,0 грамм жұмыртқа, помадаға кететін 243,9 грамм құм шекер және помадаға салатын 24,4 грамм сірне жұмсалады.
Азербайжан нанының формасы қиғаштап тілінген, қою сары түсті, помадамен жылтыратылған, сынғыш, бірақ үгітілмейтін, ылғалдылығы – 10-13 процент болу керек.
Жарияланған-2016-03-10 14:07:19 Қаралды-2408
КӨРКЕМ СУРЕТТЕ ПОРТРЕТ
Кез келген суретші, біреудің бейнесін жасағанда, тек оның бет-әлпетін ғана емес, ішкі жан дүниесін де жеткізуге ұмтылады.
COCO COLA ТУРАЛЫ ҚЫЗЫҚТЫ ДЕРЕКТЕР
Coca-Cola-ны 1886 жылы фармацевт Джон Пемертон ойлап тапты.
ҚОЙ - КӨШПЕЛІ ҚАЗАҚ ӨМІРІНДЕ ӨМІРІНІҢ АЖЫРАМАС БӨЛШЕГІ
Ежелден қазақ халқы көшпелі ғұмыр кешті. Мал мен оның өнімдері көшпелі өмірде аса қолайлы игілікке саналды.
ҚАЙМАҚ КЕМЕСЕ КІЛЕГЕЙ ҚҰЙЫЛЫП, ЖАҢҒАҚ ҚОСЫЛҒАН ҚАРА АЛХОРЫ
Мұқият жуылған қара алхорының үстіне су құйылып, қайнағанша қыздырылады да содан соң 1,0-1,5 сағат бөктіріп қойылады. Бұдан кейін қара алхорының сүйектері алынады.