UF

МИЯМПҰР

Категориясы: Тағам


Інжірден жасалып, арасына грек жаңғағы салынған тағамды шығыста осылай атайды.

Ішіне салатын грек жаңғағының ортасынан қақ жарылып, бөлінгені ғана емес, одан да кішкентай бөліктерінің пайдаланылуы мүмкін.

Інжірді дайындау үшін ол салқын сумен жуылып, табақшаға жабысып қалмас үшін алдымен қағаз төселіп сэлынады. Інжір салынған қаңылтыр табақшалар пешке қойылады. Ол 140-150 градуста 8-10 минут бойы кептіріледі. Жемісті беті құрғағанша, ал өзі жеміс ішінде болатын ылғал буының әсерінен бөккенше кептіреді. Бөккен жемістің көлемі, бірсыпыра үлкейіп, түрі домалана түседі.

Пештен алынған інжір қаңылтырдан түсіріліп, 30-40 минут бойы салқындатылады. Содан соң оны одан әрі бөле беруге болады.

Інжірмен бір мезгілде грек жаңғағы да дайындалады. Оның қабығы аршылып, ішінде бүлінгендері кетіп қалмас үшін жақсылап іріктеледі.

Кептіріліп салқындатылган інжірдің әр жемісі пышақпен бір жерінен тілінеді. Тілгенде одан тек грек жаңғағының жартысы ғана өтетіндей етіледі. Жемістің ішіне грек жаңғағы барынша толтырылып салынады. Бірақ бұл кезде оның сырты бүлінбей, бүтін күйін сақтауы керек. Соған орай жемістің тілінген жерін білдірмей бітеп қоюға тырысу керек. Осылайша бөлу жұмысы аяқталады да тағам дайын деп есептелінеді.

Дайын тағам қағаз төселген ағаш жәшіктерге салынады. Жәшіктің мөлшеріне қарай жемістің таза салмағы 3-5 килограмм болады.

Миямпұр қаңылтыр ыдысқа, тек ерекше жағдайда, онда да құрғақ бөлмеде сақталатын болса ғана салынады.

Бір килограмм миямпұр жасау үшін 540,7 грамм інжір, 470,4 грамм грек жаңғағы жұмсалады.

Миямпұр домалақ немесе сопақ болады. Ылғалдылығы – 15-17 процент. Дайын тағамның 55-60 проценті інжір, 40-45 проценті грек жаңғағы болу керек. Бір килограмында 32-36 данасы болады.

Дайын тағам сақталатын бөлменің температурасы 14 градустан 18 градусқа дейін ғана ауытқуы мүмкін. Ауасының салыстырмалы ылғалдылығы 60-75 процент аралығында болуы керек.

Осы шарттар сақталғанда дайын миямпұрды 15-20 күн сақтауға болады.

Миямпұрды дымқыл орында сақтаса, көгеріп кетеді, тым ұзақ сақтаса, жаңғақтағы май ашып кетеді.

  Жарияланған-2016-03-10 13:50:30     Қаралды-352

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ДӘСТҮРЛІ ҰН ТАҒАМДАРЫ

...

Ұн тағамдары өзінің қоректілік құндылығы жағынан жоғары калориялы тағамдарға жатады. Өйткені оның құрамына май да, ет те, сүт өнімдері де, жұмыртқа да, тіпті көкөніс те енеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАДАМ ҚОСЫЛҒАН ҮГІЛГІШ ҚАТТАМА

...

Ұн мен қант араластырылып, кесек-кесек күйінде сарымай немесе маргарин, жұмыртқа (бір жұмыртқа ақ уызы бетіне жағуға қалдырылады), ванилин немесе ұсақ көзді үккішпен үгілген лимон цедрасы

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЭЙЕРКИХЕЛАХ

...

Бөлке жасалатын қамырдан қиғаш төрт бұрышталып пісіріліп, жұмыртқаның сары уызы жағылған тағам осылай аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

«КОУС», «КҮПУ» ДЕГЕН НЕ?

...

ХVІ ғасырдың басында әйгілі Магеллан Қытайдың оңтүстік пұшпағын басып өткенде отыз күн ойын-сауық болыпты.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ӘЛЕМНІҢ БЕСІНШІ МҰХИТ, ОЛ ҚАНДАЙ МҰХИТ?

...

Дүние жүзінде Атлант, Тынық, Үнді, Солтүстік Мұзды мұхиттардан басқа және олардың бәрінен де үлкен бір мұхит бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАН-ЖАНУАРЛАРДА БІР-БІРІМЕН СӨЙЛЕСЕДІ

...

Ертегідегі аңдар мен құстардың сөйлесе алатынң жұрттың бәріне белгілі. Үш торай көңілдері шалқып, бірге ән салады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »