UF

Мысық йодты қалай ойлап тапты. Тосын жаңалық

Категориясы: Өнертабысты


 

Француз химик-технологы және фармацевт Бернар Куртуа 1811 жылы йодты ойлап тапты. Бірақ, бұл жаңалығы ұзаққа созылып кетуі әбден мүмкін еді, егер Бернар Куртуаның сүйікті мысығы болмағанда. Бұл оқиғаны Куртуаның достары айтып береді.

Мысық түскі ас кезінде Куртуаның иығында отырғанды жақса көретін. Куртуа зертханада жиі тамақтанатын. Әдеттегі күндердің бірінде, Куртуа зертханада өзінің мысығымен түскі асын ішіп отырған. Тамақтану кезінде мысық бір нәрседен қорқып, еденге секіріп кетті. Траекторияны есептеместен, мысық үстелдің жанында тұрған бөтелкелерге құлайды. Бөтелкелердің біреуінде эталондағы теңіз балдыры күлінің суспензиясы (құрамында натрий иодиді бар) болған еді, ал басқа бір бөтелкеде күкіртті қышқыл болған. Соққыдан бөтелке сынып қалды да, ішіндегілер араласып кетті.

Химиялық реакция басталып кетті және еденнен күлгін-көк түсті будың клубы көтерілді. Бу ұсақ қара-күлгін кристалдар түріне айналды. Бұл жаңа химиялық элемент ЙОД болды. Осылай мысық йодты ойлап шығарды. 

  Жарияланған-2015-10-21 14:34:05     Қаралды-2365

Мәлімет сізге көмек берді ма

Кактус – мексикандықтардың ең сүйікті жеңсігі

...

Егер үшкір тікендерін алып тастасаңыз кактусты жеуге болады. Оны қуырады, пісіреді, қатырады, шикілей жейді. Тікенді алмұрттардың дәмі керемет. Өсімдікте көп витаминдер мен минералдар бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БҰҚАР НАНЫ

...

Бұл жаңғақ, жүзім, цукат қосып, тоқаш қамырынан жасалған тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛМА САМБУГЫ

...

Жуылып, ортасындағы өзегі алынған алмалар аздаған су қосылып пісіріледі де үккішпен үгіледі. Алманың ортасына және үккішпен үгілгеннен кейін қалған сығындының үстіне су құйылып

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАЛ ЖАҢҒАҚТАР

...

Балды жақсылап ерітіп, қантпен, ұнмен, содамен, маймен және ұнтақталған жаңғақтармен араластырып, қатты қамыр иленеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАН-ЖАНУАРЛАРҒА ҚҰЙРЫҚ НЕГЕ КЕРЕК?

...

Жаздыгүні жылқылар мен сиырларға, ал Африкада антилопалар мен зебрлерге маса, шыбын, бөгелек, сона дегендер жабылады-ай кеп.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЙВА САМБУГЫ

...

Жуылған айва 2-4 бөлікке бөлініп, табаға немесе жұқа табаға салынады. Үстіне аздап су құйылып пісіріледі де үккішпен үгіледі. Қалған сығындыға су құйылып, 8-10 минут бойы қайнатылады

ТОЛЫҒЫРАҚ »