СҮМӘЛЛӘК
Категориясы: Тағам
Бидайды су себелеп дымқылдап, үш күндей жауып қойып өндіру керек. Сол аздап өнген бидайдың 2-3 сантиметрдей көгі кесіліп тасталады да, қалған ақ түсті дәні жиналып алынып үстіне су салып езіледі. Содан кейін осы сұйық зат сүзіліп, сұйығы құйып алынады. Оны 2-2,5 сағаттай қайнатқаннан кейін аз-аздан ұн салынып, қатты-қатты араластырылады да, қант салынып, тағы да 1,0-1,5 сағаттай қайнатылады. Қазанға ұнмен бірге мөлшері де, салмағы да шамамен бірдей тастар әбден жуылып қоса салынады. Содан ұн жақсы араласып, тағам тез піседі. Тағам піскен кезде қоюланып, тәтті болып шығады.
Бұл тағамды дайындау үшін езілген бидайдың он литрдей сұйығына екі килограмдай ұн, 1 килограмдай қант жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-05 12:37:42 Қаралды-2449
ГРАВЮРА ҚАЛАЙ ЖАСАЛАДЫ?
Гравюра - бетін белгілі бір өрнек салынған ағаш тақтайдан көшірілген бедер сурет. «graver» - французша бірдеңені ою, нақыштау деген сөз.
ДӘПТЕР ҚАЛАЙ ПАЙДА БОЛДЫ?
Мектеп дәптерлеріне ата-әжелеріңіз, аналарыңыз бен әкелеріңіз жазған
КӨЗ ШАҒЫЛЫСТЫРҒАН ОТТЫҢ ӘМІРШІСІ
Пісіргіштің қалай жұмыс істейтінін көрген адам, сірә да, жанарғы мен ауыр баллон арасын жалғап жатқан құлаштай- құлаштай екі резеңке түтікті байқаған болар.
ҚЫЗЫЛ ІРІМШІК – КӨШПЕЛІЛЕРДІҢ ТАҒАМДАРЫНЫҢ БІРІ
Сүттен жасалатын тағамдардың ішінде жасалуы оңай, тамақтық қуаты мол, берекелі, ұзаққа сақталатын тамақтың бірі - ірімшік.
ӘЛЕМДЕГІ ЕҢ «КӘРІ» АҒАШ ТАБЫЛДЫ
Швейцариядағы бір унивөрситеттің ға лымдары сол елде өсетін ағаштарға санақ жургізу кезінде қылқан жапырақты ең «кәрі» шырша ағашын тапқан. Бұл ағаштың жасын ғалымдар қазіргі кезде қолданылатын радиокөміртегі сараптамалық әдіс бойынша анықталған.