ТЕЙГЛАХ
Категориясы: Тағам
Бұл - қантқа салып қуырған жаңғақтарға ұқсайтын, домалақтап пісіріліп қант пен балға салып қуырылған ұннан жасалатын тағам.
Қамыр илеу процесі әдеттегідей. Қамырдың ылғалдылығы 27-30 процент болады. Диаметрін 7-10 милиметрден асырмай созылған қамыр ұзындығы 10-12 миллиметр болатындай етіліп кесіліп барып пісіріледі. Содан соң ол бал-қант сірнесіне салынып қайнатылады да, 30-40 миллиметр қалыңдықта жайылады. Үстіне ұнталған бадам себіліп, жан-жағы 50-60 миллиметрден келетіндей етіліп қиғаш төрт бұрыштап кесіледі. Содан соң астаушаларға салынып, сауда орындарына жөнелтіледі.
Бір килограллын жасау үшін 558,6 грамм жоғары сортты ұн, 304,7 грамм жұмыртқаның сары уызы, 177,8 грамм қант, 12,7 грамм сарымай, 1,8 грамм көмір қышқыл аммоний, 228,5 грамм бал және 20,3 грамм бадам жұмсалады.
Тейглахтың ылғалдылығы 8,5 процент, ең ұзақ сақталатын мерзімі - 7 күн.
Жарияланған-2016-03-02 16:01:56 Қаралды-1359
МАССАГЕТТЕР ПАДИШАСЫ – ТОМИРИС

Томирис (Тұмар) (б.з.б. 570-518 жж.) - оңтүстік түркі халықтарын басқарған әйел патша. Грек жазбаларында оның елін «массагет» деп атайды.
АУА ӨЛШЕУГЕ БОЛА МА?

Әйгілі ғалым Галилео Галилей бұдан 300 жылдай бұрын көпшілікті таң қалдырып... ауаны өлшепті.
МАРСТЫҢ ТҮСІ НЕГЕ ҚЫЗЫЛ?

Егер сендер түнгі аспанда өздеріңе қарап жымың қағып тұрған қызыл жұлдыз көрсеңдер бұл - Марс дей беріңдер. Марс - біздің Жердің ең жақын көршісі.
ШЫРМАУЫҚ – УЛЫ, СЫРТҚЫ ЖАРАЛАРҒА ЖАҒУ

Шырмауық – сабағы шырмалып өсетін, көп жылдық, шөп тектес өсімдік.
ВЕНЕЦИЯ - КӨПІРЛЕР ҚАЛАСЫ

Италияның солтүстік-шығысындағы қала, Адриат теңізінің жағасында, Венеция облысы мен Венеция провинциясының әкімшілік орталығы.