ТЕЙГЛАХ
Категориясы: Тағам
Бұл - қантқа салып қуырған жаңғақтарға ұқсайтын, домалақтап пісіріліп қант пен балға салып қуырылған ұннан жасалатын тағам.
Қамыр илеу процесі әдеттегідей. Қамырдың ылғалдылығы 27-30 процент болады. Диаметрін 7-10 милиметрден асырмай созылған қамыр ұзындығы 10-12 миллиметр болатындай етіліп кесіліп барып пісіріледі. Содан соң ол бал-қант сірнесіне салынып қайнатылады да, 30-40 миллиметр қалыңдықта жайылады. Үстіне ұнталған бадам себіліп, жан-жағы 50-60 миллиметрден келетіндей етіліп қиғаш төрт бұрыштап кесіледі. Содан соң астаушаларға салынып, сауда орындарына жөнелтіледі.
Бір килограллын жасау үшін 558,6 грамм жоғары сортты ұн, 304,7 грамм жұмыртқаның сары уызы, 177,8 грамм қант, 12,7 грамм сарымай, 1,8 грамм көмір қышқыл аммоний, 228,5 грамм бал және 20,3 грамм бадам жұмсалады.
Тейглахтың ылғалдылығы 8,5 процент, ең ұзақ сақталатын мерзімі - 7 күн.
Жарияланған-2016-03-02 16:01:56 Қаралды-650
ЖЫЛ БОЙЫ КҮНДІЗ БОЛЫП ТҰРУЫ МҮМКІН БЕ?

Қабырғада күнтізбе ілулі тұр. Бір жылда қанша күн болса, онда да соншама парақ бар.
КОСМОНАВТҚА СКАФАНДР НЕГЕ ҚАЖЕТ?

Мінеки, ғарыш кеме ұшатын жерге автобус келіп тоқтайды. Одан түсіп жатқан ғарышкерді бірден танисың: кигендері – скафандр, ғарышқа ұшуға лайықталған арнаулы киім.
ГРЕК ЖАҢҒАҒЫНАН ЖАСАЛҒАН КӘЗИНЕК

Шыныдай жылтыр қатты, қант-сірне шырынында қайнатылған грек жаңғағынан түратын тағам. Мөлшері 40х40 мм төрт бұрышты болады.
ЖҮГЕРІ КЕКСІ

Жүгері және бидай ұнына сода қосылып елекпен еленеді. Жұмыртқа, қант, тұэ, ванильді қант және айран (простокваша) араластырылады.