ТЕЙГЛАХ
Категориясы: Тағам
Бұл - қантқа салып қуырған жаңғақтарға ұқсайтын, домалақтап пісіріліп қант пен балға салып қуырылған ұннан жасалатын тағам.
Қамыр илеу процесі әдеттегідей. Қамырдың ылғалдылығы 27-30 процент болады. Диаметрін 7-10 милиметрден асырмай созылған қамыр ұзындығы 10-12 миллиметр болатындай етіліп кесіліп барып пісіріледі. Содан соң ол бал-қант сірнесіне салынып қайнатылады да, 30-40 миллиметр қалыңдықта жайылады. Үстіне ұнталған бадам себіліп, жан-жағы 50-60 миллиметрден келетіндей етіліп қиғаш төрт бұрыштап кесіледі. Содан соң астаушаларға салынып, сауда орындарына жөнелтіледі.
Бір килограллын жасау үшін 558,6 грамм жоғары сортты ұн, 304,7 грамм жұмыртқаның сары уызы, 177,8 грамм қант, 12,7 грамм сарымай, 1,8 грамм көмір қышқыл аммоний, 228,5 грамм бал және 20,3 грамм бадам жұмсалады.
Тейглахтың ылғалдылығы 8,5 процент, ең ұзақ сақталатын мерзімі - 7 күн.
Жарияланған-2016-03-02 16:01:56 Қаралды-1669
Сонымен түйме не үшін қажет?
Пиджактың ең астындағы түймесін этикетке сәйкес түймелемеуді барлығы біледі.
ИСЛАНДИЯ – АТЫ ДҰРЫС ЕМЕС ЕЛ
Исландия ағылшын тілінен сөзбе-сөз аударғанда «мұз елі» деп аталады
ШОҚПАРБАС ПЛАУН – ДЕНЕДЕГІ ШАНШУЛАРДЫ ЕМДЕЙДІ
Дәрі жасау үшін шоқпарбас плаунның жас бұтақтарын және спораларын жинап алады.
БАЛ НАНЫ
Дөңгелек, шеттері қалың да, ортасы жұқа нан осылай аталады. Салмағы - 0,2 килограмм.
МҰНАЙДАН НЕ ЖАСАЛАДЫ?
Шикі мұнай іс жүзінде қолданылмайды. Ол тазартылады және өңделеді.
ТАҢҚУРАЙ – БЕЗЕУДІ ЕМДЕЙДІ
Таңқурай таулы беткейлерде, бұталардың арасында, тасты жерлерде, сирек ормандардың арасында өседі.