UF

АРМЯН НАНЫ

Категориясы: Тағам


Бұл - ашытқы қосылған тоқаш қамырынан жасалған нан.

Қамыр ашытып дайындалады. Ашытылған қамыр дайындау үшін соған жұмсалатын барлық ұнның 17 процентін дейін алып, алдын ала жылы суға ерітілген (температурасы 30-32 градус) ашытқы қосылады. Қамырға ұнның 50 процентіндей су құйылады. Оны ашыту уақыты температура 29-31 градус кезде 2,5-3,0 сағатқа созылады. Қамыр былай иленеді. Әуелі алдын-ала ерітілген сарымай, қант ұлпасы және тұз араластырылады да, содан соң ашытылған қамыр мен ұн қосылады. Қамырдың температурасы 23-24 градус, ылғалдылығы 18-20 процент болу керек. Температура 30-33 градус кезде қамырдың ашу уақыты 30-50 минутқа дейін қысқарады. Содан соң ол иленіп, 400 грамнан бөлінеді. Әр-бір бөліктен бөлке жасалады да дөңгелектеліп жайылады, сонда оның қалыңдығы 15-17 миллимер болуы керек. Содан кейін ол құрғата сүртілген табақтарға салынып, шамамен 17-20 минут ұсталады. Сөйтіп жайылған қамырдың шеттері иректеліп кесіледі де беті бедерлермен әсемделеді. Оған жұмыртқа жағылып, пеш температурасы 200-220 градусқа жеткізіледі де 20-25 минут бойы пісіріледі. Содан соң суытылады. Суыған тағам астына қағаз төселген астаушаларға әсемделген беті бір жағына қаратылып, қырынан қойылып жиналады.

Бір килограмм армян нанын жасауға 510,8 грамм жоғары сортты ұн, ашытуға кететін 102,1 грамм ұн, 143,0 грамм қант ұлпасы, 261,5 грамм сарымай, сыртына жағатын 24,5 грамм жұмыртқа, 16,3 грамм ашытқы және 0,8 грамм тұз жұмсалады.

  Жарияланған-2016-03-02 14:14:22     Қаралды-340

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ҚҰЛАҚТЫ БАТ-БАТ

...

Құлақты бат-бат - негізінен, құмды мекендейтін жануар. Інін қатты жерден 1 метрге дейінгі тереңдікте қазады. Қауіп төнсе, құмға кіреді де, басын шығарып, ештеңе байқалмаса, суырылып кете береді. Кейде аяқтарын тарбитып, денесін ширықтырып, аузын кең ашып,

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАҒАЗДЫ ТАПҚАН КІМ?

...

Ежелгі Египетте болашақ хатшы-жылнамашыларды әуелі сөздердің, әріптердің таңбаларын балшыққа емес, папирусқа жаздырып үйреткен.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒЫРЫҚ ҚАЙДА ТЫҒЫЛҒАН?

...

Шынында да, қызық, біздің ормандағы, таудағы, бос бөлмедегі айқайымызға құдды мазақ қылғандай қайталап үн қататын кім?

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ОШАҒАН - ҚУЫҚ АУРУЛАРЫН ЕМДЕЙДІ

...

Орта Азия халықтары медицинасында жас өсімдіктің сөлін алып, бронх демікпесін, геморройды емдейді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЦУКЕРЛЕКАХ ПЕЧЕНЬЕСІ

...

Бұл бөлке жасалатын қамырдан пісірілген дөңгелек қуырма.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ӘСЕМДЕЛГЕН ЖАҢҒАҚ ҚУЫРМАСЫ (печенье)

...

Кептірілген нан түйіліп, ұнтақталған жаңғақпен және қантпен араластырылады. Үстіне ерітілген сарымай, жұмыртқаның мұқият шайқалған сары уызы, жарты лимон шырыны мен қабығы салынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »