UF

ШЕКЕР-ПУРИ

Категориясы: Тағам


Тоқаш қамырынан жасалатын құырма сияқты тағам осылай аталады.

Қамыр мынадай жолмен иленеді: сарымай микс-машинада езгіленеді де содан соң сол машинада қант ұлпасымен араластырылып, жеңіл жұғатын дәрежеге жеткенше иленеді. Ол массаға сүт, жұмыртқа, көмірқышқыл аммоний, ванилин және ұн сияқты шикізаттар бірінен соң бірі қосылады да, қоспа мұқият араластырылып иленеді. Иленген қамырдың температурасы 20-21 градус, ылғалдылығы – 21-23 процент болу керек.

Иленіп болған қамыр әрбір бөлігінің салмағы 3-4 килограмм болатындай етіліп бөлінеді. Езгілеп илеп, жанышатын машинада қалыңдығы 4-5 миллиметр етіліп жайылады. Содан соң құрғақ сүртілген табақтарға салынады да арнайы формаға келтіретін құралмен өңделеді.

Қамыр температурасы 200-230 градус пешке қойылып 10-12 минут бойы пісіріледі.

Салқындаған соң құырма қағаз төселген астаушаларға салынады да, үстіне қант ұлпасы себіледі.

Бір килограмм шекер-пури жасауға 568,4 грамм жоғары сортты үн, 227,4 грамм сарымай, 227,4 грамм қант ұлпасы, үстіне себілетін 28,4 грамм қант ұлпасы, 113,7 грамм қаймағы алынбаған сүт, 227 грамм жұмыртқа, 2,3 грамм көмір-қышқыл аммоний және 0,17 грамм ванилин жұмсалады.

Бұл тағамның түсі крем түстес, жарты ай формалы, үстіне қант ұлпасы себілген болуы керек. Сынғыш, бірақ үгілмеуге тиіс. Ылғалдылығы 8 проценттей. Бір килограмында кемінде 80 данасы болуы қажет.

  Жарияланған-2016-03-01 17:05:38     Қаралды-219

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ГЕРОДОТ

...

Скифтердің тұрмыс-тіршілігімен етене жакын танысқан - тарих атасы Геродот. Грекияның Галикарнасынан шыққан Геродот біздің заманымызға дейінгі 455-445 жылдар шамасында Эгей теңізіне, Парсы еліне, Мысырға, Италияға, Скифияға, Македонияға саяхат жасайды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТОҒЫЗҚҰМАЛАҚ ОЙЫНЫ

...

Тоғызқұмалақ шахмат, дойбы, нард, калах тағы басқа ойындар секілді арнаулы тақтада ойналады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КІЛЕГЕЙ ҚОСЫЛҒАМ КҮРІШ

...

Күріш күрмегінен тазарты лып, жуылады. Сөйтіп әуелі суға салып шала, содан соң сүт қосып, әбден пісіріледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚ-БАЛ КЕКСІ

...

Бал қантпен, жұмыртқамен, ұнмен араластырылып, төртке бөлінген грек жаңғағының дәндері және мейіз қосылады. Бұл масса алдын-ала май жағылып, дайындалған кекс формасына салынып пісіріледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КІЛЕГЕЙ ТАЯҚШАСЫ

...

Бұл - жаңғақ қосылып кілегей помадасынан жасалған тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МҮКЖИДЕК КӘМПИТІ

...

Мүкжидектің іріктеп алынып, жуылған жемістері кастрюльге салынып, үстіне су (1 килограмм жеміске 1 стакан) құйылады да жұмсарғанша қайнатылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »