UF

ШЕКЕР-ШҮРЕК

Категориясы: Тағам


Бұл - тоқаш қамырынан жасалып, үстіне қант ұлпасы себілген, үгіліп тұратын дөңгелек печенье (құырма).

Шекер-шүрек жасау үшін оған керекті шикізат былайша дайындалады. Май температурасы 4-5 градусқа жеткенше салқындатылады. Қамыр машинамен немесе қолмен иленеді. Машинамен иленген жағдайда шикізаттар мынадай тәртіппен салынады: май, жұмыртқа және ваниль эссенциясы, қант ұлпасы, ең соңында ұн.

Май машинаның қалақтарымен 15-20 минут бойы яғни түсі ағарғанша ысқыланып, жұмыртқа және эссенция қосылады. 1-2 минут, жұмыртқа майға біркелкі тарағанша араластырылады. Содан соң бірте-бірте араластырыла отырып қант ұлпасы себіледі де, 2-3 минут бойы тағы да иленеді. Илеу жұмысын бәсеңдетпестен бірдей мелшерде ұн қоса отырып, тағы да 15-20 минут илесе қамырдың сапасы жақсара түседі. Илеуге жұмсалатын барлық уақыт 33-45 минуттан аспайды. Қамырдың илеп болғаннан кейінгі ылғалдылығы 15-17 процент, температурасы 11-12 градус болуы керек. Қолмен илеу тәртібі де осылай болады. Ондағы айырмашылық - қамыр қазанға салып иленеді және оны илейтін уақыт 6-8 минут көбейтіледі. Осылайша дайындалған қамыр бөлінеді. Ол үшін алдымен илегіш машинадан немесе қазаннан алынып бөлетін столдың үстіне салынады. Сөйтіп әрқайсысының салмағы 75 грамнан келетін етіп бөліп-бө-ліп тасталады. Әр бөлік домалақтанады. Бөлу үстінде қамыр столға жабысып қалмас үшін стол үстіне аздап ұн себіледі. Осылайша бөлінген қамыр алдын-ала маймен майлаған қаңылтыр табаққа салынады.

Шекер-шурек пеш температурасы 150-160 градусқа жеткізіліп, 25-30 минут бойы пісіріледі.

Жақсы піскен тағамның астының да, үстінің де түсі солғын крем түсіндей болады, беті бадам құырмасы секілді жарылып тұрады, ортасы қызармай біркелкі піседі.

Пісірген кезде шекер-шуректің үстіңгі жағы көмпиіп көтеріледі. Сонда ол бір қарағанда дөңгелек нанға ұқсап қалады.

Дайын болған шекер-шүректің бетіне қант ұлпасы себіліп, әсемделеді. Ол үшін қаңылтыр табаңтарға салып салқындатылған шекер-шурек столға немесе ағаш тақтайларға (пирожное үшін пайдаланылатын) ауыстырылып, үстіне елекпен біркелкі етіліп қант ұлпасы себіледі. Пісірілген жартылай фабрикаттың салмағы 73 грамм, қант ұлпасының салмағы 2 грамм, сонда дайын тағамның салмағы 75 грамм болады.

Шекер-шүректер астаушаларға салынады. Оның түбіне қағаз төселеді. Содан соң бірнеше қабат етіп тағам салынады. Арасына да қағаз төселеді. Беті қақпақпен жабылады.

Бір килограмм шекер-шүрек жасауға 513,6 грамм жоғары сортты ұн, 256,8 грамм ерітілген май, 256,8 грамм құм шекер, 25,7 грамм жұмыртқа, 2,6 грамм ванильді эссенция және үстіне себу үшін 30,8 грамм қант ұлпасы жұмсалады.

Дайын тағамның формасы дөңгелек, беті жарылып тұруы керек. Ал түсі аздап крем реңді ақшыл деуге болады. Дәмі осы тағамның өзіне ғана тән болып, ванильдің иісі шығып тұруға тиіс. Кеуектілігі бір келкі. Ылғалдылығы - 5-6 процент.

Шекер-шуректі жақсы желдетіліп тұратын, бөгде иіс жоқ, ауасының салыстырмалы ылғалдылығы 60-75 процент, температурасы 14-18 градус құрғақ орында сақтау қажет.

Ескерту: тағамның формасы дұрыс дөңгелек болып шығуы үшін оларды бір-бірімен жабыстырмауға тырысу керек. Сондықтан оларды қаңылтыр табаға тым жақын салмайды, өйткені пісірген кезде қуырманың көлемі 2-2,5 есе ұлғаяды.

  Жарияланған-2016-03-01 16:14:36     Қаралды-460

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ТАСШҮЙГІН – ЖҮРЕК ҚАТТЫ СОҚҚАНДА ЕМ ҮШІН ПАЙДАЛАНАДЫ

...

Тасшүйгін – биіктігі жарты метрге дейін жететін, көп жылдық, шөп тектес өсімдік.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ӘЛЕМ ХАЛЫҚТАРЫНЫҢ ТҰРҒЫН ҮЙЛЕР

...

Өздерің зер салып байқасаңдар, жер бетіндегі әр халықтың өз баспанасы болған. Мысалы, орыс халқының ағаш шеберлері шыршаның немесе қарағайдың бөренелерінен қиып үй салған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КҮМІС АЛУ

...

Ұлттық ат ойыны.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАЛ ҚОСЫЛҒАН ІРІМШІК

...

850 грамм ірімшік пен 125 грамм бал жақсылап араластырылып, шай дастарқанына қойылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АСТАНА

...

Астана деп мемлекеттің саяси, әкімшілік, экономикалық, мәдени орталығын айтады. Ол елдікті, ұлттық бірлікті білдіретін бас қала болып табылады. Біздің еліміздің бас қаласы Астана болып саналады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ІЛЕ

...

Іле өзені бастауын Қытайдағы Текес және Күнгес өзендерінің қосылар жерінен алып, Балқаш көліне құяды. Ұзындығы - 2385 км. Қазақстандағы ұзындығы - 740 км. Жетісу аймағындағы ең ірі өзеннің бірі. «Іле» сөзі моңғол тіліндегі «ил, илә» деген сөзге жақын, яғн

ТОЛЫҒЫРАҚ »