БАДАМ ТҮТІКШЕЛЕР
Категориясы: Тағам
Ішіне бадам дәні салынған қамырдан жасалатын тағам осылай деп аталады. Қамырды дайындау әдісі, оны бөлу жолдары, сондай-ақ температурасы мен ылғалдылығы жаңғақ түтікшелерін жасағандағыдай. Ішіне салу үшін бадам пайдаланылады. Оны дайындағанда алдын ала қайнаған сумен шарпылады да қабығынан тазартылып, кептіріледі. Тұралған құрғақ бадам құм шекермен, ұнталған кардамонмен және коньякпен араластырылады.
Маймен майланып қаңылтыр табақшаларға салынған түтікшелер температурасы 200-300 градусқа жеткізілген пешке қойылып, 25-35 минут бойы пісіріледі. Піскен соң салқындатылған түтікшелер қағаз төселген астаушаларға салынып, бетіне қант ұлпасы себіледі.
Бір килограмм түтікше жасауға 412,8 грамм жоғары сортты ун, 187,7 грамм қаймақ, 118,2 грамм сарымай, 187,7 грамм бадамның тазартылған, кептіріліп, ұсақталған дәні, ішіне салатын 187,7 грамм құм шекер, ішіне салатын 4,9 грамм кардамон, ішіне араластыратын 3,0 грамм коньяк және үстіне себетін 33,8 грамм қант ұлпасы жұмсалады.
Дайын түтікшенің бір килограмында кемінде он бес данасы болады. Екі ұшы түтікше формалы, бадам дәні салынған тағам. Түсі аздап қана крем түсіне келеді. Үстіне міндетті түрде қант ұлпасы себіледі. Дәмі осы тағамның өзіне ғана лайық, кардамон иісі шығып тұрады. Ылғалдылығьі - 10 процент.
Ескерту: осы тағамға пайдаланылатын 187,7 грамм тазартылған, кептіріліп, ұсақталған бадам дәні 221,2 грамм шикі бадам дәніне тең келеді.
Жарияланған-2016-03-01 15:38:45 Қаралды-2376
МИНЕРАЛДАР

Минералдар Жер бетіндегі немесе жердің қойнауындағы әр түрлі геологиялық процестерге байланысты пайда болады және олар тау жыныстарын, кентастар мен метеориттерді, т.б. кұрайды. Минералдар, негізінен, қатты болып келеді.
АЙВАДАН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

Айва жемісінің құрамында қант, алма, лимон қышқылдары, пектин, илік заттары және С витамині болатын ағаш. Шикілей жеуге жағымсыз, себебі жемісінде илік заты көп, тілді қуырып, ауызды құрғатады.
АЛМҰРТТАН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

Алмұрттың жемісінде қант, пектин, илік, бояу заттар, алма және лимон қышқылдары, В1, С витаминдері бар. Бұл заттар адам тіршілігіне және организмдегі зат алмасу процесін жақсартуға өте қажетті.
Катаев не туралы ойлады?

Агриппина Донцоваға (қазірде Дарья деген атпен әйгілі) мектепте «Валентин Петрович Катаев не туралы ойлады, «Жалғыз парус ағарды»
АЛВАХАЗИ

Қайнатылған ара балынан түрліше, яғни сақина, сегіздік, бұрама, т. с. с. етіп жасалған кәмпит осылай аталады. Түсі жібектей жылтыр реңді, ашық сары болады.