UF

БАДАМ ТҮТІКШЕЛЕР

Категориясы: Тағам


Ішіне бадам дәні салынған қамырдан жасалатын тағам осылай деп аталады. Қамырды дайындау әдісі, оны бөлу жолдары, сондай-ақ температурасы мен ылғалдылығы жаңғақ түтікшелерін жасағандағыдай. Ішіне салу үшін бадам пайдаланылады. Оны дайындағанда алдын ала қайнаған сумен шарпылады да қабығынан тазартылып, кептіріледі. Тұралған құрғақ бадам құм шекермен, ұнталған кардамонмен және коньякпен араластырылады.

Маймен майланып қаңылтыр табақшаларға салынған түтікшелер температурасы 200-300 градусқа жеткізілген пешке қойылып, 25-35 минут бойы пісіріледі. Піскен соң салқындатылған түтікшелер қағаз төселген астаушаларға салынып, бетіне қант ұлпасы себіледі.

Бір килограмм түтікше жасауға 412,8 грамм жоғары сортты ун, 187,7 грамм қаймақ, 118,2 грамм сарымай, 187,7 грамм бадамның тазартылған, кептіріліп, ұсақталған дәні, ішіне салатын 187,7 грамм құм шекер, ішіне салатын 4,9 грамм кардамон, ішіне араластыратын 3,0 грамм коньяк және үстіне себетін 33,8 грамм қант ұлпасы жұмсалады.

Дайын түтікшенің бір килограмында кемінде он бес данасы болады. Екі ұшы түтікше формалы, бадам дәні салынған тағам. Түсі аздап қана крем түсіне келеді. Үстіне міндетті түрде қант ұлпасы себіледі. Дәмі осы тағамның өзіне ғана лайық, кардамон иісі шығып тұрады. Ылғалдылығьі - 10 процент.

Ескерту: осы тағамға пайдаланылатын 187,7 грамм тазартылған, кептіріліп, ұсақталған бадам дәні 221,2 грамм шикі бадам дәніне тең келеді.

  Жарияланған-2016-03-01 15:38:45     Қаралды-1884

Мәлімет сізге көмек берді ма

АРХЕОЛОГИЯ МҰРАЖАЙЫ

...

Археология мұражайы Қазақстандағы археологиялық қазбалар кезінде табылған көне заман мұраларын сақтап, зерттейтін мекеме болып табылады. Бұл мұражай 1973 жылы Тарих, археология және этнография институтының жанынан ашылған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ГРЕК ЖАҢҒАҒЫ ҚОСЫЛҒАН, БАЛ ЖАҒЫЛҒАН РУЛЕТ

...

Дайын қамыр мөлшері 20 х 25 сантиметрден келетіндей етіліп жайылады. Оның бір шеті екінші шетінен жұқалау болуы керек.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БЕХИ ДУЛМА (ЖАҢҒАҚ ҚОСЫЛҒАН АЙВА)

...

Піскен айва жемісінің түктері алынып тасталып, ортасы дәнімен алынады да салқын сумен шайылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АНТАРКТИДА – ДҮНИЕДЕ ЕҢ СУЫҚ ШӨЛ

...

Егер глобустың аяғын аспанға қаратып, аударып қойса, тағы да сондай екінші «ақ бөрікті» көретін едің. Бұл – Оңтүстік полюс.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КҮЙМЕСГҮЛ

...

Күймесгүл - көпжылдық, өте улы өсімдік. Бұтақты сабағын қалың түк басқан. Гүлі күлгін қызғылт түсті. Жағымсыз иісі болғандықтан, мал да жемейді. Ұлпасынан қатты күйдіргіш зат бөлінеді. Жаңбырлы күндері гүлін бұтағымен жұлып алса, денеге тиген жерін күйдір

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАКУ КУРАБЬЕСІ

...

Бұл – үгітілген құырма сияқты тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »