UF

ҚАБАТТАЛҒАН ПАХЛАВА

Категориясы: Тағам


Ішіне жаңғақ салып, ашытқы қосылған қамырдан жасалған май мен балға салынған тағам осылай аталады.

Қамыр да, ішіне салынатын заттар да тоқаш пахлава дайындағандағыдай әзірленеді. Олардың ылғалдылығы да сондай болуы керек. Одан айырмашылығы тек қабатталған пахлава жасауға арналған су барлық ұнға есептегенде 18 проценттей аз алынады. Температурасы 30-35 градус орында қамырдың ашу мерзімі 30-40 минут. Содан соң оның әрбір күлшесі 0,1 килограмнан келетіндей етіліп бөлінеді. Әр бөліктен тоқаш жасалып, ол 1,5-2,0 миллиметр қалыңдықта жайылады. Алдын ала маймен майланған қамыр қабаттары бірінің үстіне бірі қабатталып ақ қаңылтыр табақшаға салынады. Ол табақшалардың қабырғаларының биіктігі 40 милиметр келеді. Ал қамыр қабаттарының саны кейде 14, кейде 18-ге дейін барады.

Қамырдың әрбір екі қаба тынан соң ішіне салатын заттар жайылады. Тек алғашқысы және соңғысы үш қабаттан жасалады да арасы маймен майланып қана қойылады. Пешке қояр алдында шикізаттың үстіне жұмыртқаның сары уызы жағылып, әрқайсысының салмағы 80-100 грамм болатындай етіліп, қиғаш төрт бұрыштап кесіледі. Пахлава 180-200 градуста 30-35 минут бойы пісіріліп, тоқаш пахлава дайындалғандай екі бөліп, әуелі ерітілген май содан соң бал құйылады. Пахлава сол пісірілген табақшаларда салқындатылғаннан кейін қақпағы бар астаушаларға салынады.

Бір килограмм қабатталған пахлаваға 456,2 грамм жоғары сортты ұн, 1,38 ашытқы, 165,9 ұсақталған жеміс дәні, ішіне салатын 165,9 грамм қант (құм шекер), ішіне салатын 1,6 грамм кардамон, үстіне құятын 85,7 грамм бал, үстіне құятын 55,3 грамм ерітілген май, арасына жағатын 102,3 грамм май, үстіне жағатын 22,1 грамм жұмыртқа сары уызы жұмсалады.

Дайын пахлаваның формасы қиғаш төрт бұрышты. Беті жылтыр, сары түстен қоңыр түске дейін ауытқиды. Дәмінің осы тағамның өзіне ғана тән болуы қажет. Кардамон мен балдың иісі шығып туруы тиіс. Ылғалдылығы - 11 процент. Бір килограмында кемінде оны болады.

  Жарияланған-2016-03-01 15:28:06     Қаралды-683

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

СПЕЛЕОЛОГИЯ ІЛІМІ ӘЛЕМГЕ НЕ БЕРЕДІ?

...

Ол - адамзаттың тарихи-әлеуметтік аядағы даму эволюциясын танып-білу үшін, рухани жеттігіуіміздің тегін тектеу үшін, сонсоң туған жер төсіндегі саналы тіршілік сабақтастығын бажайлау үшін қажет дер едік.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖЕЛКЕНДІ ҚАЙЫҚ СПОРТ ТАРИХЫНАН

...

Желкенді кемемен жүзу өнерін дүниежүзіне паш еткен саяхатшылар арасында екі есім ерекше аталады

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Амстердамда елес кораблі болған

...

Амстердамда жарық Фестивалі шеңберінде каналдардың бірінде елес кораблі пайда болды. Бірақ жергілікті тұрғындарға және саяхатшыларға қорқудың қажеті болмады. Себебі бұл жай ғана өзара қиылысқан төрт бұрқақтың көмегімен жасалған әдемі бір кескін еді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЧАГОС АРХИПЕЛАГЫ

...

Үнді мұхитындағы архипелаг.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛАКӨЛ

...

Алакөл - Алматы және Шығыс Қазақстан облыстарының аралығында орналасқан үлкен көлдердің бірі. Ұзындығы - 104 км, ең терең жері - 54 м. Ертеректегі таулардың қайта көтерілуінен болған Тетис теңізінен бөлініп қалған су қоймасы. Алакөлдің бірнеше атауы бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СУРЕТТІ БОЯУМЕН САЛУДЫ ОЙЛАП ТАПҚАН КІМ?

...

Бізге дейінгі мыңдаған жыл бұрын өмір сүрген ертедегі суретшілер үңгірдің қабырғасына, жартастарға... сонан соң өз денелеріне сурет салған екен

ТОЛЫҒЫРАҚ »