UF

ҚАБАТТАЛҒАН ПАХЛАВА

Категориясы: Тағам


Ішіне жаңғақ салып, ашытқы қосылған қамырдан жасалған май мен балға салынған тағам осылай аталады.

Қамыр да, ішіне салынатын заттар да тоқаш пахлава дайындағандағыдай әзірленеді. Олардың ылғалдылығы да сондай болуы керек. Одан айырмашылығы тек қабатталған пахлава жасауға арналған су барлық ұнға есептегенде 18 проценттей аз алынады. Температурасы 30-35 градус орында қамырдың ашу мерзімі 30-40 минут. Содан соң оның әрбір күлшесі 0,1 килограмнан келетіндей етіліп бөлінеді. Әр бөліктен тоқаш жасалып, ол 1,5-2,0 миллиметр қалыңдықта жайылады. Алдын ала маймен майланған қамыр қабаттары бірінің үстіне бірі қабатталып ақ қаңылтыр табақшаға салынады. Ол табақшалардың қабырғаларының биіктігі 40 милиметр келеді. Ал қамыр қабаттарының саны кейде 14, кейде 18-ге дейін барады.

Қамырдың әрбір екі қаба тынан соң ішіне салатын заттар жайылады. Тек алғашқысы және соңғысы үш қабаттан жасалады да арасы маймен майланып қана қойылады. Пешке қояр алдында шикізаттың үстіне жұмыртқаның сары уызы жағылып, әрқайсысының салмағы 80-100 грамм болатындай етіліп, қиғаш төрт бұрыштап кесіледі. Пахлава 180-200 градуста 30-35 минут бойы пісіріліп, тоқаш пахлава дайындалғандай екі бөліп, әуелі ерітілген май содан соң бал құйылады. Пахлава сол пісірілген табақшаларда салқындатылғаннан кейін қақпағы бар астаушаларға салынады.

Бір килограмм қабатталған пахлаваға 456,2 грамм жоғары сортты ұн, 1,38 ашытқы, 165,9 ұсақталған жеміс дәні, ішіне салатын 165,9 грамм қант (құм шекер), ішіне салатын 1,6 грамм кардамон, үстіне құятын 85,7 грамм бал, үстіне құятын 55,3 грамм ерітілген май, арасына жағатын 102,3 грамм май, үстіне жағатын 22,1 грамм жұмыртқа сары уызы жұмсалады.

Дайын пахлаваның формасы қиғаш төрт бұрышты. Беті жылтыр, сары түстен қоңыр түске дейін ауытқиды. Дәмінің осы тағамның өзіне ғана тән болуы қажет. Кардамон мен балдың иісі шығып туруы тиіс. Ылғалдылығы - 11 процент. Бір килограмында кемінде оны болады.

  Жарияланған-2016-03-01 15:28:06     Қаралды-1927

Мәлімет сізге көмек берді ма

НАУРЫЗ – КӨНЕ МЕЙРАМ

...

Бұл айда көшпелі елдің уміті мен күдігі кезек алмасып, итжығыс халде жүреді. Өйткені қыстан қиналып шыққан малдың бір борандық халі бар, оның өзін көтере алмауы кәдік.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

13 ЕҢ АТАҚТЫ ФИЗИКТЕР

...

Физика заңдары табиғаттағы барлық құбылыстарға пайдаланылады. Бірақ тамаша физикалық құбылыстардың заңдарын ашқан физиктер болмағанда, физика ғылым ретінде қалыптаспас еді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КЕНТАУ

...

Кентау - Оңтүстік Қазақстан облысындағы өнеркәсіпті қала. Шымкент қаласынан солтүстік-батысқа қарай 190 км жерде, Қаратаудың оңтүстік беткейіндегі сұр топырақты шөл белдемінде орналасқан.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СУХУМИ ПАХЛАВАСЫ

...

Ашытқы қосылған, ішіне бадам және алма салынып, қабатталған қант-бал шырыны сіңірілген тағам осылай деп аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЕРТІС БОЙЫ

...

Ертіс бойы өңірі Қазақстанның солтүстік-шығысымен ағатын еліміздегі ең ұзын өзен (1698 км) - Ертіс алабын алып жатыр. Ертіс бойында Шығыс Қазақстан және Павлодар облысы орналасқан. Қытайдан бастау алатын (Зайсан көліне дейін «Қара Ертіс» дейді) бұл өзен е

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КӨРКЕМ СУРЕТТЕ ПАСТЕЛЬ

...

Швейцария суретшісі Жан Этьенн Лиотардың мынау «Шоколад дайындаушы әйел» деген картинасына қараңдаршы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »