UF

ОДАҢ ОЙЛАСЫ

Категориясы: Тағам


Шайқалған кәмпит массасынан тұратын тағам осылай деп аталады.

Ойланы әсемдеуге арналған шикізат арнайы өңдеуден өткізіледі, яғни жүзім іріктеледі, жуылады, кептіріледі, цукаттар өн бойына тілінеді, қара алхоры қайнаған сумен шарпылады, сүйектерінен арылтылады және шағын қазанға салынып, қант шырыны қосылып қайнатылады. Қара алхорыны қайнатып алатын қант шырыны үшін 3 килограмм құм шекер, 0,3 килограмм қант шырыны және 0,62 килограмм су (бір қайнату үшін) керек. Қара алхоры ыстық шырынға салынып, араластырылады да металл сүзекімен сүзіп алынады. Қалған қант шырыны массаны қайнату үшін пайдаланылады.

Қант шырыны мен сірнеден тұратын шырын температурасы 115-125 градусқа жеткенше және карамель массасына жақындағанша қайнатылады.

Шырынды қайнатумен бір мезгілде жұмыртқаның ақ уызы шайқалады яғни жұмыртқаның аң уызы қосылған қант-сірне шырыны ахали-алва жасағандай дайындалады. Шайқау аяқталар алдында массаға эссенция және массаның біраз бөлігіне (1/3) сары бояу ерітіндісі қосылады.

Дайын масса алдын ала ұн себіліп қойылған столға салынып, салқындатылады. Содан соң оны бөлу процесі басталады. Массаның 400 грамнан келетін әр бөлегі шұңғыл металл формаларға салынады. Форманың түбіне алдын ала қағаз төселеді және ңара алхорымен, цукатпен, жүзіммен әсемделеді. Сонда төменгі қабаты ақ, ортасындағысы сары, жоғарыдағы қабаты тағы да ақ болып шығады.

Салқындатылған тағам формадан алынады да, қағазынан босатылып, қағаз төселген астаушаларға салынады.

Бір килограмм ойла жасауға 614,8 грамм құм шекер, 318,5 грамм сірне, 33,8 грамм жұмыртқаның ақ уызы, 9,6 грамм жүзім, 19,3 грамм жоғары сортты ұн, 0,02 грамм сары бояу, 1,9 грамм лимон эссенциясы, 30,9 грамм қара алхоры және 33,8 грамм цукат жұмсалады.

Одаң ойласы төрт бұрышты болады. Үш қабат ұсақ кристалды заттардан тұрады. Беті қара алхорымен, жүзіммен және цукатпен әсемделеді. Ылғалдылығы – 8-10 процент.

  Жарияланған-2016-03-01 11:47:20     Қаралды-2199

Мәлімет сізге көмек берді ма

ЕСКЕКШІЛЕРІ СПОРТЫ ТАРИХЫНАН

...

Ескекті қайықпен серуендеу, саяхатқа шығу, жихангерлік адам баласының ерте заманынан-ақ меңгерген кәсібі деуге әбден болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЙДЫ КЕМІРІП ҚОЙҒАН ҚАЙ МЫҚТЫ?

...

Баяғы замандардан бері адамдар көктегі Айдың неге кейде толып, дөп-дөңгелек боп тұратынын, ал кейде кеміп, жартысы ғана қалатынын, тіпті, жұқарып...

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БОЛАТ САРЫБАЕВ

...

Болат Шамғалиұлы Сарыбаев (1927-1985 жж.) қазақ халқының музыка зерттеу саласында мол еңбек сіңірген аса көрнекті музыкант. Оның өнерге деген құштарлығын аңгарған Дина Нұрпейісова өз домбырасын сыйға тартады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚҰРАЛАЙ СҰЛУ БЕЛГІСІ

...

Қазақ поэзиясының жұлдызы Иса Байзақовтың «Құралай сұлу» атты поэмасы бар. Бұл поэмада Құралай сұлудың қайғылы да қасіретті тағдыры суреттеледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚЫСТЫҢ ЕҢ СУЫҚ АЙЛАРЫ

...

Қаңтар мен ақпан - қыстың ең суық ай лары. Шаруақор қазақ кейде бұл екі айға жан бітіріп, тіл беріп сөйлетіп қоятыны бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТЕЙГЛАХ

...

Бұл - қантқа салып қуырған жаңғақтарға ұқсайтын, домалақтап пісіріліп қант пен балға салып қуырылған ұннан жасалатын тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »