ҰЙЫТЫЛҒАН БАДАМ
Категориясы: Тағам
Бұл - тазартылған бадам дәндері батырылған кілегей помадасынан тұратын дөңгелек формалы тағам. Бетіне карамель массасынан көз салынады.
Әдеттегі әдіспен дайындалған кілегей помадасын кішкентай шар сияқты домалатып, әрқайсысы 8-9 грамм болатындай етіп формаға салады да, оған үш немесе төрт жағынан бадам дәндерін тұтас күйінде батырып, содан соң карамель массасынан көз салынады. Салқындаған тағам қаңылтыр қораптарға салынып, қақпағы нығыздап жабылады да, қағазбен желімдеп тасталады.
Бір килограмм ұйытылған бадам жасау үшін 672,3 грамм қант, 468,8 грамм сүт, 49,9 грамм сарымай, 109,8 грамм сірне, 123,3 грамм бадам және 0,185 грамм ванилин жұмсалады.
Ұйытылған бадамның бір килограмында кемінде елуі болады. Ылғалдылығы - 7,5 процент. Ыдысқа салғандағы салмағы 4 килограмм. Ең ұзақ сақталатын мерзімі - 20 күн.
Жарияланған-2016-02-29 14:37:46 Қаралды-349
ПАННО МОНУМЕНТТІК БЕЙНЕЛЕУ

Панно монументтік бейнелеу өнерінің шығармасына жатады. Ол негізінен үйдің ішкі не сыртқы қабырғасын безендіреді. Ол да картина сияқты кенепке бояумен салынады.
ЖАҢҒАҚ ҚОСЫП КЕПТІРІЛГЕН ШАБДАЛ

Шабдал тазаланып, үстіңгі жағынан дөңгелектеліп ойып алынады да қабығы мен сүйегі алып тасталады. Шабдал мен ойып алынған кесегі күннің көзіне немесе пешке қойып кептіріледі.
КӨКБҰТА

Бұл - биіктігі 60 сантиметрге жуық, бұтақтары көп, жапырағы мәңгі көгеріп тұратын, көп жылдық, бұталы өсімдік.
ТУДЫ ҚАСТЕРЛЕУ

Сап түзеп тұрған қалың әскердің алдына ту сән-салтанатпен әкелінген. Керней- сырнайлар тартылып, барабан, дабыл соғылып, бас колбасшы туға қымыз бүріккен. Қымыз - ежелден келе жатқан көшпелілердің сусыны. «Туға қарап қымыз бүрку» көшпелілердің ат жалын та
ЖАҢҒАҚ ДӘНІ САЛЫНҒАН ҚУЫРМА (печенье)

Өсімдік майынан, қанттан, жаңғақтан, ұннан және цедра мен жарты лимонның шырыны қосылып қамыр иленеді. Ол төрт-бес бөлікке бөлініп, жарты сантиметрдей қалыңдықта жайылады.