UF

СҮТ ШӘРБЕТІ

Категориясы: Тағам


Фундук жаңғағының дәндері қосылған кілегей помадасынан жасалған қалақша түріндегі тағам осылай аталады.

Сүт помадасын әзірлеу әдісі қарапайым. Ол құмшекер мен сүттен пісіріледі. Шырынның қоңыр тартып кетпеуі үшін қайнап бітуіне 10-15 минут қалғанда сірне қосылады. 110-115 градусқа дейін қайнатылған шырын арнайы столға төгіліп, 40-45 градусқа дейін салқындатылады да содан соң помада шайқайтын машинамен немесе қолмен ашық қоңыр түсті ұсақ кристалды масса түзілгенше шайқалады. Шайқау бола бергенде жаңғақ қосылады. Дайын масса 1,5-2 килограмнан бөлініп, металдан жасалған төрт бұрышты, бұрыштары аздап түбіне қарай ойыс, алдын ала пергамент төселген формаға салынады. Содан соң ол сол формада салқындап, қатайғанша тұра тұрады, қатайған соң формадан алынып, қағаздан тазартылады. Қыздырылған помадаға жаңғақтың жарылған дәндерін және хош иісті болуы үшін ванилин қосылады. Олар 6 килограмдың жәшіктерге салынады.

Бір килограмм шәрбетке 591,8 грамм қант, 35,5 - сірне; 591,3 - сүт, 295,9 - жаңғақ дәні және 0,177 грамм ванилин жұмсалады.

Сүт шәрбетінің ылғалдылығы 7,5 процент, жәшікке салғандағы массасы 6 килограмм, ең ұзақ сақталатын мерзімі - 20 күн болу керек.

  Жарияланған-2016-02-29 14:26:19     Қаралды-323

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

АНИМАЛИСТ ДЕГЕН КІМ?

...

ЖИДЕК іздеп орманды шарлап-шарлап әбден шаршаған кішкене қонжық кенет отыра кетті. Суретшінің шебер қолы қонжықтың ұйпа-тұйпа мамық жүнін, таңғала қараған аңғал көзін айнытпай жеткізген.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ӘЛЕМДЕГІ ЕҢ КІШКЕНТАЙ ЕЛДЕР

...

Осы мақалада әлемдегі ең кішкентай мемлекеттер көрсетілген.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Неге қамшы сондай қатты дыбыс шығарады?

...

Қамшының «дыбысы» қамшының ұшы дыбыс жылдамдығының тез қозғалуынан пайда болады, ол аз ғана дыбыстық соққыны құрайды. 1958 жылы бұл дерек 1927 жылы жасалған жоғары жылдамдықтағы көлеңкедегі бірнеше суреттерге талдау жасаған кезде расталған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ГРЕК ЖАҢҒАҒЫ ҚОСЫЛҒАН, БАЛ ЖАҒЫЛҒАН РУЛЕТ

...

Дайын қамыр мөлшері 20 х 25 сантиметрден келетіндей етіліп жайылады. Оның бір шеті екінші шетінен жұқалау болуы керек.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БИДАЙ-ЖҮГЕРІ БӨЛКЕЛЕРІ

...

Сүттен, бидай ұнынан және ашытқыдан қамыр (ашытқы), жүгері ұнынан, судан және тұздан қайнатпа дайындалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КОНЬКИ МҰЗДА СЫРҒАНАЙДЫ АЛ ЕДЕНДЕ НЕГЕ СЫРҒАНАМАЙДЫ?

...

Сен аяғыңа коньки байлап жатып, оның мұз бетінде сырғанауы табиғат заңдарымен толық үйлесетіні жөнінде ойланып бас қатырмайсың да.

ТОЛЫҒЫРАҚ »