КИНЗА НОГУЛЫ
Категориясы: Тағам
Бұл - кинза дәнінен жасалатын домалақ, томпақ формалы ақ түйіршіктер. Мөлшері шпан ядросындай. Қант шырыны мен ұнға шыланды.
Шырын сірке қышқылын қоса отырып, ылғалдылығы 10-12 процентке жеткенше қайнатылады. Кинза дәні айналып тұратын қыздыру қазанынан өткізіледі. Қазандағы кинза дәніне 5-6 минут сайын молдау етіп шырын тамызылып тұрады. Осы 5-6 минуттың ішінде тамызылған шырын кепкесін келесі тамшыны тамыза беруге болады. Шырын құйғанда оның арасында ұн себіліп тұрады. Бұл 1,5-2 сағатқа созылады.
Кинза ногулы тек қаңылтыр банкілерге ғана салынып, қақпағы қағаз лентамен желімдеп тасталады.
Бір килограмм ногул жасау үшін 900,2 грамм қант, 14,5 грамм кинза дәні, 96,8 грамм ұн, 5,8 грамм сірке эссенциясы қажет.
Кинза ногулының бір килограмында кем дегенде 500 данасы болады. Ылғалдылығы 5,5 процент, ыдысқа салғандағы салмағы 4 килограмм, алты айға дейін сақтауға келеді.
Жарияланған-2016-02-22 18:05:58 Қаралды-1856
ДОЙБЫ ТАРИХЫНАН
Дойбы ойынының да тарихы өте ертеден басталатын өнер өнер беуге толық дәлел бар.
ҮСТІРТ ҚОРЫҒЫ
Үстірт қорығы 1984 жылы 12 шілдеде ұйымдастырылды. Үстірт қорығы Маңғыстау өңіріндегі Үстірттің шөлді табиғатын қорғау мақсатында құрылған. Үстірт қорығы көлемі жағынан үлкен шөлді аймақты қамтиды.
КҮН СӘУЛЕСІН ҰСТАП АЛЫП, ПАЙДАЛАНУҒА БОЛА МА?
Күн сәулесін қос қолыңмен ұстай алмайсың, алақаныңмен де басып қала алмайсың. Ол ешкімнің уысына түспейді.
ШЫҒЫС ӘДІСІМЕН ЖАСАЛҒАН АЛМА ТАҒАМЫ
Жаңғақ, бадам, жүзім және ваниль кремі араластырылып, жуылып, тазартылған алманың іші сол қоспамен толтырылады.
ДӘРІЛІК ТҮЙЕ ШЫРМАУЫҚ
Дәрілік түйе шырмауық — көп жылдық өсімдік. Тамыры қысқа, қосымша тамырлары көп.
ТЕЙГЛАХ
Бұл - қантқа салып қуырған жаңғақтарға ұқсайтын, домалақтап пісіріліп қант пен балға салып қуырылған ұннан жасалатын тағам.