UF

НЕГІЗГІ УЛАҒЫШ ЗАТТАРДЫ ҚАЛАЙ КЛАССИФИКАЦИЯЛАУҒА БОЛАДЫ?

Категориясы: Соғыс


Улағыш заттар - адамдарды, малдарды, өсімдіктерді және сыртқы ортаны зақымдауға арналған улы химиялық қосылыстар. Зақымдаушы әсерінің сипатына қарай улағыш заттар мынадай топтарға бөлінеді, негізінен орталық нерв жүйесіне зақымдайтын, адамдар мен малды жүйке сал ауруына ұшырататын улы заттар (зарин, зоман V-газы); адамдар мен малдардың бүкіл организімін жалпы улағыш заттар (симиль қышқылы, хлорциан); теріні зақымдап-іріңдететін улы заттар, олар тигенде адам денесі алдымен қызарады, кейін ол жерде жара пайда болады (иприт, люизит); адамдар мен малдардың тыныс жүйесін зақымдайтын тұншықтырғыш улы заттар (фосген, дифосген); көзден жас ағызатын тітіркендіргіш улы заттар (хлорацетофенон, С препараты); түшкіртетін улы заттар (адамсит); адамның орталық нерв жүйесін зақымдайтын және адамның психикасының және басқа да органдардың бұзылуына әкеп соқтыратын психохимиялық улы заттар. Улы заттар зақымдау әсерін сыртқы ортада сақтау ұзақтығына қарай тұрақты және тұрақсыз болып екіге бөлінеді. Тұрақтыулы заттар өздерінің зақымдау әсерін бірнеше сағаттан бірнеше айға дейін сақтауымен ерекшеленеді (иприт, люизит, зарин, зоман, V-газы). Тұрақсыз улы зит, зарин, зоман, V-газы); заттар зақымдау әсерін бірнеше минут қана сақтайды (синиль кышқылы, хлорциан, фосген, дифосгең). Улы заттар адам организміне әсер етуіне қарай бірден өлтіретін (жүйке-сал ауруына ұшырататын жалпы улы, теріні зақымдап, жарақаттайтын, тұншықтырғыш), уақытша қатардан шығаратын (психохимиялық, тітіркендіргіш) улы заттар болып бөлінеді.

  Жарияланған-2016-02-20 18:06:12     Қаралды-1070

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ҚАБАТТАЛҒАН ҚАМЫРҒА ОРАЛҒАН АЛМА

...

Қабатталатын қамыр былай дайындалады: суға тұз және лимон қышқылы салынып, ерітіледі, жұмыртқа және ұнның оннан тоғыз бөлігін қосып қамыр иленеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШАБУ ҚАРУЛАРЫ

...

Қазақтардың шабу қаруы үш түрге бөлінеді. Бірінші түрі - жүзінің жалпақтығы орташа келген «жауынгерлік балта». Екінші түрі - жүзі жалпақ, жарты ай сияқты дөңгелене келген «айбалта».

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАРБЫЗ ҚАЙНАТПАСЫ

...

Қарбыз етінің бүкіл шырыны сығылып алынады. Оған қант пен лимон қышқылы қосылып, қайнағанша қыздырылады да алдын-ала суға салып бөктірілген желатин ерітіледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚИЫР СОЛТҮСТІКТЕ, АРКТИКА АЙМАҒЫНДА МҰЗ ЕШҚАШАН ДА ЕРМЕЙДІ?

...

Қып-қысқа поляр жазында күн жоғары көтерілмейді, ал оның қызуы аз сәулелері мұз бен қарға тура, айнаға түскендей шағыласады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАРАҚАТ ЖӘНЕ ТОШАЛА ТҮРЛЕРІН ӨСІРУ, ОЛАРДАН ӨНІМ АЛУ

...

Қарақат (смородина) пен тошала (крыжовник) бұталы өсімдіктер болып есептеледі. Бұлардың атпа тамырлары болмайды. Негізгі түбінен көптеген шыбықтар өседі. Шыбықшалар түпке жақындаған сайын көп болса, соншалықты берік болып өседі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛТЫН - КҮМІС ТАС ЕКЕН, АРПА - БИДАЙ АС ЕКЕН

...

Қазақтың дәстүрлі дастарқанында күріш, бидай, жүгері, тары сияқты дән азықтарынан дайындалатын тағамдар өте мол, бұл тағамдар витаминге бай, организмге сіңімді келеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »