UF

ИОНДАУШЫ СӘУЛЕ ДОЗАСЫ

Категориясы: Соғыс


Иондаушы сәуле дозасы (радиация дозасы)  дегеніміз белгілі бір ортада иондаушы сәуленің әсер ету шегі. Иондаушы сәуле дозасы төмендегіше бөледі: Жұтылған доза - сәуле алған ортаның масса бірлігі жұтқан иондаушы сәуленің кез келген түрінің энергиясы, ол халықаралық жүйе (СИ) бойынша грэймен (Гр-Дж/кг) өлшенеді; ауаның иондалуы бойынша ҚП/кг өлшенетін рентген және гамма-сәуленің экспозициялық дозасы, тірі организмге радиациялық қауіптің биологиялық әсер етуі мен дәрежесін анықтайтын және зивертпен (Зв-дж/кг) өлшенетін эквивалентті доза; бүкіл сәуле алған масса жұтқан және Гр. к. немесе Дж; өлшенетін интегралды (жиынтықты) доза; шегінде иондаушы сәуле организмде белгілі бір аурудың өзгерістерін тудырмайтын шекті мөлшерлі эквивалентті доза.

Иондаушы сәуле доза уақыт бірлігіне қатысы доза қуаты деп аталады. Дозиметрлік тәжірибеде гамма-сәуле экспозициялық дозасы үшін жүйеде жоқ бірлік – рентген («Р») қолданылады. Бұл рентген немесе гамма-сәуленің мөлшері оның әсерімен температурасы 0°С, қысымы сынап бағанасы бойынша 760 мм 1 см3 құрғақ ауада 2 млрд. жұп ион пайда болады. Эквивалентті дозаның жүйеде жоқ бірлігі, сондай-ақ бэр (рентгеннің биологиялық эквиваленті) болын табылады. Бэр - 1 «Р» гамма-сәуледегідей биологиялық эффект туғызатын кез келген сәуленің жұтылған дозасы.

Иондаушы сәуле доза сәуленің мөлшері мен алған уақытқа байланысты. Сәуле алу бір рет және бірнеше рет болады. Кұтқару жұмыстары иондаушы сәуле дозасын және қорғану режимін азаматтық қорғаныс аға бастығы белгілейді. 

  Жарияланған-2016-02-20 15:12:23     Қаралды-2420

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ҚЫЗЫЛ БҰРЫШ – ТӘБЕТТІ ҚОЗДЫРАДЫ

...

Қызыл бұрыштың жемісін азғантай мөлшерде тамаққа салса, тәбетті қоздырады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КІТАП ОЙЛАП ТАПҚАН КІМ?

...

Ең алғашқы «ғажайыпты» жасаушы кім?

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ДІРІЛДЕКТІ ҚАЛАЙ ДАЙЫНДАУҒА БОЛАДЫ?

...

Үйітіліп, әбден тазартылған сиырдың сирағы бірнеше бөлікке бөлінеді де кастрюльге салынып, су құйылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ДЕРМЕНЕ

...

Дермене – биіктігі жарты метрге жететін, көп жылдық, жартылай бұталы өсімдік. Тамыры жуан, көптеген қосымша тамырлары бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БИДАЙ-ЖҮГЕРІ БӨЛКЕЛЕРІ

...

Сүттен, бидай ұнынан және ашытқыдан қамыр (ашытқы), жүгері ұнынан, судан және тұздан қайнатпа дайындалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МИЯМПҰР

...

Інжірден жасалып, арасына грек жаңғағы салынған тағамды шығыста осылай атайды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »