UF

ТІРІ «МҰРАЖАЙҒА» АЙНАЛҒАН АҒАШ

Категориясы: Өсімдікті


Бұл ағашты алғаш рет 1690 жылы байқап көңіл аударған Жапониядағы голландия елшісі дәрігер Е.Кемпфер болған. Е.Кемпфер байқап қана қоймай, 1712 жьшы толық сипаттап «гинкго» - деп атаған. «Гинкго" - жапон тілінде «күміс жеміс» - деген мағынаны білдіреді. Гинкго - ашық тұқымдыларға жататындықтан, оның жемісі болмайды, тек тұқым түзеді, жеміске ешқандай қатысы жоқ. Тұқымдары домалақ әрі жылтыр болғандықтан айтылған теңеу ғана. Е.Кемпфер гинкгоның тұқымдарын Еуропаға алғаш әкелген. Гинкго - Жапонияда, Қытайда, Кореяда шіркеудің айналасындағы саябақтарда өсіріледі. Гинкго 1730 жылы Батыс Еуропаға, 1760 жылдары Солтүстік Америкаға әкелінген.

Гинкгоны «жұрнақ ағаш», «тірі мұражай», «көненің көзі» - дейтін себебі гинкго мезозой заманынан (100 млн. жыл бұрын) бері сақталып келе жатқан ағаш. Палеоботаниктер юра кезеңіндегі геологиялық қабаттардан оның жапырағы діңі, тозаңдарының қалдық іздерін тапқан әлі күнге дейін Украина, Орал, Гренландия, Солтүстік Американың жер қойнауынан гинкгоның тасқа басылған таңбалары табылуда.

Гинкго – ашық тұқымдыларға жататындықтан жемісі болмайды, тек тұқым дамиды. Қытайда тұқымын медицина саласында қолданады, кейде қайнатып, қуырып тамаққа пайдаланады. Қазіргі кезде гинкго Еуропа, Солтүстік Американың саябақтарында өсіріледі. Гинкго – көп жыл жасайтын ағаш, Қытайда, Жапонияда 1000 жылдан аса өсіп тұрған даралары бар.

 

  Жарияланған-2015-12-08 12:17:15     Қаралды-533

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

АКРОБАТИКА ТАРИХЫНАН

...

Акробатика - бұл адам өмірінде өз қолтаңбасы бар спорт түрі деп әбден болады. Себебі, адамның өз денесін өз мұхтажына сәйкес қызмет өткізу - әркімнің ізгі арманы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЛИМОН ЖӘНЕ МАНДАРИН НУГАСЫ (II түрі)

...

Бұл - шайқалып көпіршітілген белокты кейіннен көбік түзгіште қант-сірне шырынымен қосып тағы көпіршітілген, жаңғақ және хош иісті заттар салынған тағам. Өндіріс кезінде қалған кесінділерінің шикізаты үшін өз салмағының 15-20 процентінен аспайтын мөлшерде

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАЙМАҚ КЕМЕСЕ КІЛЕГЕЙ ҚҰЙЫЛЫП, ЖАҢҒАҚ ҚОСЫЛҒАН ҚАРА АЛХОРЫ

...

Мұқият жуылған қара алхорының үстіне су құйылып, қайнағанша қыздырылады да содан соң 1,0-1,5 сағат бөктіріп қойылады. Бұдан кейін қара алхорының сүйектері алынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚҰРҒАҚ ЖЕМІСТЕРДІ АРАЛАСТЫРЫП ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ

...

Кептірілген алма, алмұрт, сүйегі алынған алхоры, басқа да жемістер жылы сумен жуылып, ыдысқа салынады, қайнаған сумен шарпылып, қақпағы жабылады да, бір сағат ішінде бірнеше рет араластырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

РЕПРОДУКЦИЯ ДЕГЕН НЕ?

...

Журнал мен кітап бетінен кейде суретшілердің картиналарын да ұшырастырамыз. Бірақ олар өнер туындыларының түпнұсқасы емес, репродукциялары ғана.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КҮЙМЕСГҮЛ

...

Күймесгүл - көпжылдық, өте улы өсімдік. Бұтақты сабағын қалың түк басқан. Гүлі күлгін қызғылт түсті. Жағымсыз иісі болғандықтан, мал да жемейді. Ұлпасынан қатты күйдіргіш зат бөлінеді. Жаңбырлы күндері гүлін бұтағымен жұлып алса, денеге тиген жерін күйдір

ТОЛЫҒЫРАҚ »