UF

Баобаб қанша өмір сүреді?

Категориясы: Өсімдікті


 

Баобаб кң алдымен өзінің көлемімен әйгілі. Діңгегінің диаметрі 8 метрге жетеді. Сондай-ақ бұл ағаш ұзақ өиір сүретінін барлығы біледі. Бірақ, баобабтардың қанша уақыт өмір сүретіндігін дәл анықтау мүмкін емес. Оның жарамды сақиналары жоқ. Сондықтан бағалар мыңнан 5 мың жылға дейінгі диапазонда таралады.

Тағы бір қызықты деректер:

 

- баобабтардың гүлдері бір түн ғана өмір сүреді, ал таңертең солып қалады.

- жемістері қиярға немесе қауынға ұқсайды, оларды жеуге болады.

- сонымен қатар, адамдар ағаштың барлық бөліктерін пайдаланады: қабығынан жақсы жіп алады, ағаштың целлюлозасында көп қоректік құндылық бар,  жапырағының және тұқымының емдік қасиеттері бар, гүл тозаңынан желім жасайды, жеміс күлінен сабын жасайды.

 - баобабқа өрт әсер етпейді, себебі оның діңгегі ылғалды.

- ағаш өте батыл – зақымданған жағдайларда қабықтары тез өседі; ылғалдылығының қарқындылығынан жиі шіріп кететіндігіне қарамастан, тіпті ішіндегі қуысы гүлдене береді және жеміс береді;

өліп қалған немесе құлап қалған ағаш жаңадан тамыр бере алады. 

  Жарияланған-2015-10-16 09:35:16     Қаралды-897

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ЖАЙЫН

...

Жайын - жыртқыш балық. Ол корек талғамайды, бақалардан бастап ірі шортандарға дейін жейді. Реті келсе, үйрек, қаз, т.б. су құстарына да шабуыл жасайды. Жайындар жалқау, баяу қимылдайды. Жемін ұстау үшін әр түрлі амал-айла қолданады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Сонымен түйме не үшін қажет?

...

Пиджактың ең астындағы түймесін этикетке сәйкес түймелемеуді барлығы біледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАУЫНҚҰРТ

...

Қауын ортасынан жарылады. Дәні алынып тасталынады. Қабығынан аршылған еті бөлек алынып, жұқалап туралады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАС ҚАЛАНЫҢ БАҒБАНШЫСЫН БІЛЕМІЗ БЕ?

...

Алматы - Алатаудың іргесінде орналасқан жасыл желекті қала. Осы қаланың бау-бақшаға айналуына зор үлес қосқан бағбаншылар қатарына Э.О. Баум, П.Рурдэ, Н.Моисеев, Е. Редько және т.б. атауға болады. Ал, Алматыда бау-бақша өсіруге улес қосқан Алаш азаматтары

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚ ПЕЧЕНЬЕСІ

...

Кастрюльге қант, ұнтақталған жаңғақ және жұмыртқаның сары уызы салынып араластырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚ ҚОСЫЛҒАН РАХАТ-ЛУКУМ

...

Бұл да ванильді рахат-лукум сияқты жасалады, тек масса қайнатылғаннан кейін оған грек жаңғағы қосылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »