UF

ҚЫЛҚАН ЖАПЫРАҚТАРДЫҢ БҰТАҚТА ҰЗАҚ САҚТАЛУЫНЫҢ СЫРЫ НЕДЕ?

Категориясы: Өсімдікті


Қарағай, шырша, самырсын, аршалардың жапырақтары бұтағында түспей 3 жылдан 10 жылға дөйін сақталады. Солай десек те, жапырақтары мүлдем түспейді - деу дурыс емес. Себебі жыл сайын бірді-екілі жапырақтары түсіп, оның орнын жас жапырақтары алмастырып тұрады. Терек, қайың және т.б ағаштар жапырақтарын жылда түгел түсіретіндіктен сыйдиып бұтақтары ғана қалады. Қылқан жапырақтар түгел түспей кезектесіп түсетіндіктен мәңгі жасыл болып тұрады Бұған қарағайлы шыршалы ормаңдарды аралағаңда әр ағаштың түбінде үйіліп жатқан құраған ине тәрізді жапырақтардың болуы далел.

Қылқан жапырақтылардың ішінде жапырақтарын жылда түсіретін түрлері де кездеседі. Оған балқарағай (лиственница) жатады.

Ашық тұқымдылардың жапырақтары «қылқан» және «қабыршақ» дәл аталады. Көлденеңінен қарағанда жапырағының ұзындығы әлдеқайда ұзын ине тәрізді жіңішке болса, оны қылқан жапырақ дейді. Қылқан жапырақ жасыл түсті, өркенге бір-бірден, 2-ден, одан да көп болыл топтанып орналасады. Қылқан жапырақтан басқа қоңыр түсті қабыршақты жапырақтары да болады. Қабыршақ жапырақтары ұзарған өркенінде орналасады. Ол қорғаныштық қызмет атқарады Қылқан жапырақтарыңда фотосинтез реакциясының нәтижесіңде органикалық зат түзіледі. Қарағай, шырша, самырсын, арша және т.б. өсімдіктер қысы-жазы жасыл түсті болғандықтан «мәңгі жасыл» өсімдіктерге жатады.

  Жарияланған-2015-12-08 11:28:42     Қаралды-785

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ИТМҰРЫН ҚАЙНАТПАСЫ

...

Итмұрынның кепкен жемістері іріктелінеді. Тазаланып жұылып, ұсақтап тұрайды да үстіне қайнаған су құйылып, ыдыстың қақпағы жабылып

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЕЖЕЛГІ ДӘУІР ӨНЕРІ

...

Біздің заманымыздан бірнеше ғасыр бұрын Бағзы Греция мен оны жаулап алғап Римде қазір «Ежелгі дәуір өнері» деп ата латын сан алуан көркем өнер түрлері ерекше көркейіп өскен.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЯДРОЛЫҚ ҰРЫС ЖАБДЫҚТАРЫ

...

Ядролық ұрыс жабдықтары - зақымдаушы әрекеті ядролық жарылыстың энергиясын пайдалануға негізделген ұрыс жабдықтары.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ӨСІМДІККЕ ОРАЛҒАН ЕТ

...

Қой еті ұсақтап туралып, ұсақ көзді ет тартқышпен тартылады. Оған ұсақтап туралған пияз, зире салынады. Тұздалып, бұрышталады. Жақсылап араластырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СУРЕТ ЖӘНЕ СУРЕТТЕМЕ

...

Суретшінің қыл қаламмен бояу жағып емес, қарындаш, көмір, сангина, қаламұш арқылы сызып салған шығармасын сурет деп атаймыз.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

«АССОРТИ» РАХАТ-ЛУКУМЫ

...

Бұл - жеміс мармелады сияқты тағам. Бетіне қант ұлпасы себіледі. Формасы төрт бұрышты болады. Ылғалдылығы – 17-19 процент.

ТОЛЫҒЫРАҚ »