ҚҰЛАҚТЫ БАТ-БАТ
Категориясы: Жануарлар
Құлақты бат-бат - негізінен, құмды мекендейтін жануар. Інін қатты жерден 1 метрге дейінгі тереңдікте қазады. Қауіп төнсе, құмға кіреді де, басын шығарып, ештеңе байқалмаса, суырылып кете береді. Кейде аяқтарын тарбитып, денесін ширықтырып, аузын кең ашып, қорқынышты күйге енеді. Тіпті шапшып, тістейді. Оның екі езуіндегі тері қатпары құлақ тәрізді. Аты да соған байланысты қойылған. Құмырсқа, қоңыз, бал арасы, ұсақ кесірткелермен қоректенеді. Дүниеге келген бат-бат екі жылдан сон жазда екі рет 2-6-дан жұмыртқалап, құмға көмеді. Ол шілде соңында жетіліп шығады.
Қазақстанның «Қызыл кітабына» кесірткенің сирек кездесетін келес, сарлан деген түрлері тіркелген. Сарлан аяғы болмағандықтан жыланға ұқсас. Ал келес - өздігінен құйрығын үзе алатын ірі кесіртке.
Жарияланған-2015-11-25 22:01:21 Қаралды-3321
ҚАЗІРГІ КЕЗДЕ ҰМЫТЫЛА БАСТАҒАН ДӘСТҮРЛІ ТАҒАМДАР

Қазақ халқының ұлттық дастарқанында бар, бірақ қазіргі кезде ұмыт бола бастаған мынандай да дәстүрлі тағамдарына тоқтала кеткеннің артықтығы жоқ.
ИОНДАУШЫ СӘУЛЕ ДОЗАСЫ

Иондаушы сәуле дозасы (радиация дозасы) дегеніміз белгілі бір ортада иондаушы сәуленің әсер ету шегі. Иондаушы сәуле дозасы төмендегіше бөледі: Жұтылған доза - сәуле алған ортаның масса бірлігі жұтқан иондаушы сәуленің кез келген түрінің энергиясы
ҚАЙМАҚ ТҰЗДЫҒЫНА ПІСІРІЛГЕН АЙВА

Жуып тазартылған және ірі етіп, қиықшалап кесілген айва жұмсарғанша қайнатылады. Тағам дайындаудан бірнеше күн бұрын апельсин қабықтары салқын суға салынып қойылады.
БАЛ ЖАҢҒАҚТАР

Балды жақсылап ерітіп, қантпен, ұнмен, содамен, маймен және ұнтақталған жаңғақтармен араластырып, қатты қамыр иленеді.
ГРЕКТЕР ОЙЛАП ШЫҒАРҒАН «ПЕНТАТЛОН»

Спорттың бұл түрінің өмірге келуі әскери офицер өміріне байланысты болыпты.