UF

ҚҰЛАҚТЫ БАТ-БАТ

Категориясы: Жануарлар


Құлақты бат-бат - негізінен, құмды мекендейтін жануар. Інін қатты жерден 1 метрге дейінгі тереңдікте қазады. Қауіп төнсе, құмға кіреді де, басын шығарып, ештеңе байқалмаса, суырылып кете береді. Кейде аяқтарын тарбитып, денесін ширықтырып, аузын кең ашып, қорқынышты күйге енеді. Тіпті шапшып, тістейді. Оның екі езуіндегі тері қатпары құлақ тәрізді. Аты да соған байланысты қойылған. Құмырсқа, қоңыз, бал арасы, ұсақ кесірткелермен қоректенеді. Дүниеге келген бат-бат екі жылдан сон жазда екі рет 2-6-дан жұмыртқалап, құмға көмеді. Ол шілде соңында жетіліп шығады.

Қазақстанның «Қызыл кітабына» кесірткенің сирек кездесетін келес, сарлан деген түрлері тіркелген. Сарлан аяғы болмағандықтан жыланға ұқсас. Ал келес - өздігінен құйрығын үзе алатын ірі кесіртке.

  Жарияланған-2015-11-25 22:01:21     Қаралды-1165

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ҚЫЛЫШТАСУ - РЫЦАРЬЛЫҚ ЖЕТТІ ҚАСИЕТТІҢ ӨНЕРІ

...

Қылыштасу (фехтование) - адам баласының саналы өмірінде елеулі орын алатын адам іс-әрекетінің белгілі бір саласы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖУГЕРІ ҚУЫРМАСЫ

...

Жұмыртқа мен қантты 40-50 градусқа дейін қыздырып, шайқау керек. Оны шайқай отырып бөлме температурасына дейін салқындатады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

18 ТҮРЛІ ҚУЫРҒАН ЕТ ТАҒАМДАР

...

Отқа қойылған қазан қызған кезде май салынады. Май еріп, қайнай бастағанда оған кесектеп туралған тауық...

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КӨРКЕМ ГИМНАСТИКА ТАРИХЫНАН

...

Көркем гимнастиканың өмірге жолдама алған жері Европа контингенті.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

7 ТҮРЛІ БҰҚТЫРҒАН ЕТ ТАҒАМДАР

...

Ет ұсақтап туралады да табадағы қыздырылған майға салынып қуырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КЕБЕП (ШАШЛЫҚ) КӨП БОЛМАЙДЫ

...

Қой етінің жұмсағынан әр кесегінің салмағы 15-16 грамнан келетіндей етіліп туралады да, тұздалып, бұрышталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »