UF

МІРЖАҚЫП ДУЛАТҰЛЫ (1885-1935)

Категориясы: Адамдар


Міржақып Торғай өңірінде өмірге келген. Әкесі Дулат сауатты адам болған. Міржақып кезінде қазакша-орысша білім алған. Ақындық дарыны ерте дамыған. Оның шығармашылығы аса бай. «Серке» газетінде жарияланған «Жастарға», «Біздің мақсатымыз» атты өлең, мақалалары ұлт қамын, ел және жер тағдырын кеңінен қозғайды. Өмір, уақыт талаптарына да батыл үн қосады. «Оян, қазақ!» кітабы (1909) отарлық езгіні айыптайды. Ұлт намысын, рухын көтеріп, жаңа өмір, жақсы тұрмыс жолындағы еңбекке шақырады.

Міржақыптың ақындығы «Азамат», «Терме» атты жинақтарынан терең көрінеді. Ақын өлеңдерінен («Қазақ жерлері», «Арманым», «Елім-ай», «Шәкірт», т.б.) қазақ халқын азаттыққа, теңдікке үндеу, оқуға, ғылымға тарту, еңбекке баулу айқын аңғарылады. «Бақытсыз Жамал» (1910) романында, «Балқия» (1922) пьесасында қазақ әйел, қыздарының тағдырлары суреттеледі.

М.Дулатұлы Абай, Ш.Уәлиханов, А.Байтұрсынұлылардың шығармашылық мұралары, қазақтар мен қырғыздардың шығу тегі жөнінде зерттеу мақалаларын да жазды.

  Жарияланған-2015-11-24 21:10:04     Қаралды-2002

Мәлімет сізге көмек берді ма

МҰРНЫҢ САУ БОЛСЫН ДЕСЕҢ...

...

Сендер ауыздарыңа жара шығып, тамақ жей алмасаңдар бір-екі күн шыдайсыңдар, алмурын іші бұзылып, тыныс ала алмай қалсаң, қанша уақыт шыдайсыңдар?

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖЕҢІЛ АТЛЕТИКА ТАРИХЫНАН

...

Адам баласының өміріне үнемі жалғас болатын жеңіл атлетиканың негізгі үш түрі бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ФРИЗБЕН НЕ БЕЗЕНДІРЕДІ?

...

Афина Акропольдегі әйгілі грек ғимараты Парфенон скульптуралық фризбен безендірілген. Үйдің ішкі не сыртқы қабырғасының мүсіндермен не бояумен...

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТЕРИ АЛУАСЫ

...

Бұл алуа көпіршік түзгіште қой майымен және мақта майымен қосып араластырылып, көпіршітілген карамель массасынан жасалатын біркелкі талшықты масса болып табылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БОКС ТАРИХЫНАН

...

Жұдырықтасу адам қоғамының тарихында және ертедегі олимпиада бағдарламасында - панкратион деген атпен белгілі болған спорт.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАЛҚАЙМАҚ

...

Үн түсі алтындай сарғайғанша шала қуырылады. Содан соң оған қаймақ, бал қосып, араластырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »