UF

МІРЖАҚЫП ДУЛАТҰЛЫ (1885-1935)

Категориясы: Адамдар


Міржақып Торғай өңірінде өмірге келген. Әкесі Дулат сауатты адам болған. Міржақып кезінде қазакша-орысша білім алған. Ақындық дарыны ерте дамыған. Оның шығармашылығы аса бай. «Серке» газетінде жарияланған «Жастарға», «Біздің мақсатымыз» атты өлең, мақалалары ұлт қамын, ел және жер тағдырын кеңінен қозғайды. Өмір, уақыт талаптарына да батыл үн қосады. «Оян, қазақ!» кітабы (1909) отарлық езгіні айыптайды. Ұлт намысын, рухын көтеріп, жаңа өмір, жақсы тұрмыс жолындағы еңбекке шақырады.

Міржақыптың ақындығы «Азамат», «Терме» атты жинақтарынан терең көрінеді. Ақын өлеңдерінен («Қазақ жерлері», «Арманым», «Елім-ай», «Шәкірт», т.б.) қазақ халқын азаттыққа, теңдікке үндеу, оқуға, ғылымға тарту, еңбекке баулу айқын аңғарылады. «Бақытсыз Жамал» (1910) романында, «Балқия» (1922) пьесасында қазақ әйел, қыздарының тағдырлары суреттеледі.

М.Дулатұлы Абай, Ш.Уәлиханов, А.Байтұрсынұлылардың шығармашылық мұралары, қазақтар мен қырғыздардың шығу тегі жөнінде зерттеу мақалаларын да жазды.

  Жарияланған-2015-11-24 21:10:04     Қаралды-852

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

КӨРКЕМ СУРЕТТЕ ИНТЕРЬЕР

...

Сәулетші өзі салатын үйдің тек сыртқы ажарына ғана емес, ішкі көркіне де көп көңіл бөледі. Үйдің ішін безендіру өнерін «интерьер» деп атайды. Ол француздың «ішкі» деген сөзінен шыққан.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ОДАҢ ОЙЛАСЫ

...

Шайқалған кәмпит массасынан тұратын тағам осылай деп аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАРБЫЗ ҚАЙНАТПАСЫ

...

Қарбыз етінің бүкіл шырыны сығылып алынады. Оған қант пен лимон қышқылы қосылып, қайнағанша қыздырылады да алдын-ала суға салып бөктірілген желатин ерітіледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СУХУМИ ПАХЛАВАСЫ

...

Ашытқы қосылған, ішіне бадам және алма салынып, қабатталған қант-бал шырыны сіңірілген тағам осылай деп аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АРАЛДАР ҚАЛАЙ ПАЙДА БОЛҒАН?

...

Егер судың мөлдірлігі тап ауа сияқты болса, онда кемемен жүзіп келе жатып тереңдегі небір тау жоталары мен шатқал шыңдарды, тіп-тік құлама жартастарды көруге болар еді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖУГЕРІ ҚУЫРМАСЫ

...

Жұмыртқа мен қантты 40-50 градусқа дейін қыздырып, шайқау керек. Оны шайқай отырып бөлме температурасына дейін салқындатады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »